Rýchla voľba
Ceníme si váš čas a tak sme pripravili hneď na úvod 3 cenové možnosti z ktorých si vyberie každý, kto nemá čas čítať detailné informácie a odborné termíny.
Najlacnejšia možnosť
Rozumná voľba
Najvyššia kvalita
Remoska je výborným pomocníkom nie len do domácnosti. Vďaka jej veľkosti a možnosti prenášania ju využijete aj na dovolenke, chate či chalupe. Ďalšou výhodou tohto spotrebiča je jednoduché ovládanie a možnosť prípravy mnohých druhov jedál.
V remoske môžete piecť, variť, dusiť, zapekať aj ohrievať. Na trhu nájdete mnoho modelov s rôznymi parametrami. Aby ste si vybrali model, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať, budete ich potrebovať porovnať. V nasledujúcom článku sa preto zameriame nielen na veľkosť a hmotnosť remosky. Dozviete sa niečo tiež o výrobných materiáloch a príkone remosiek. Jednotlivé modely sa okrem toho líšia možnosťou ovládania teploty a dizajnom.
Čo si vybrať?
Na začiatok sme si pre vás pripravili zopár tipov na výhodné remosky.
Názov | Klady | Zápory | Orientačná cena | Kde kúpiť? |
---|---|---|---|---|
REMOSKA T41/42 Tria | – 3 v 1 – veľkosť – nepriľnavý povrch – dizajn | – cena | 135 € | Zobraziť ponuku |
REMOSKA D52/10 4 l Dua | – 3 v 1 – objem, -nepriľnavý povrch – príslušenstvo | – vyššia cena | 130 € | Zobraziť ponuku |
REMOSKA P32F/01 Prima Glass | – úspornosť – veľkosť – jednoduchosť použitia – jednoduchosť údržby | – hmotnosť | 99 € | Zobraziť ponuku |
REMOSKA P31F/01 2l Prima Glass | – dostupná cena – nízka spotreba – váha – jedlo sa nepripaľuje | – menší objem – citlivosť povrchu na poškrabanie | 89 € | Zobraziť ponuku |
Remoska T41/42 Tria
Remoska T41/42 má objem 4,5 l. Príkon: 610 W. Priemer remosky je 28 cm. Telo hrnca je vyrobené z hliníku, vonkajší a vnútorný povrch z nereze a hliníku. Odnímateľná rukoväť je plastová. Remoska je vhodná do umývačky riadu. Disponuje stupnicou litráže, indikátorom teploty a ochranou proti prehriatiu. Zvoliť si môžete z viacerých farebných variantov.
REMOSKA D52/10 4 l Dua
Remoska D52/10 s objemom 4 l, má príkon 400 W. Priemer remosky je 29 cm. Vďaka vysokokvalitnému materiálu dokáže odolať teplote až 250°C. Balenie obsahuje 3 rôzne veká, sklenenú pokrievku a stojan.
Remoska P32F/01 Prima Glass
Remoska P32F/01 má objem 4 l. Príkon: 580 W. Priemer remosky je 29 cm. Hrniec je vyrobený z hliníkového materiálu. Optimálna odporúčaná teplota pre pečenie je od 160 °C do 180 °C. Disponuje ochranou proti prehriatiu.
REMOSKA P31F/01 2l Prima Glass
Remoska P31F/01 s objemom 2 l, má príkon 580 W. Priemer remosky je 22 cm. Vytvorená je z hliníkového materiálu. Odporúčaná optimálna teplota pre pečenie je od 160 °C do 180 °C..
Čo je to remoska
Remoska uzrela svetlo sveta v 50tych rokoch minulého storočia v Českej republike. Sériovo sa začala vyrábať vo firme REMOS. Aj keď si už dnes môžete kúpiť remosku aj od iných výrobcov, názov remoska natoľko zľudovel, že sa stále používa.
Remoska je nádoba na varenie a pečenie s ohrievaním zhora. Ohrievacie teleso napájané elektrickou energiou sa nachádza vo veku remosky. Pôvodné modely nedisponovali s možnosťou regulácie teploty. Pri dnešnej ponuke na trhu však máte na výber vybrať si model s ovládaním teploty aj inými funkciami.
Ak ešte nie ste rozhodnutí pre kúpu remosky, možno vám pri rozhodovaní pomôžu nasledovné dôvody:
- Variabilita pri príprave jedla. V remoske môžete dusiť, variť, zapekať, smažiť, piecť, ohrievať aj rozmrazovať.
- Vďaka nepriľnavému povrchu sa pokrmy nepripaľujú.
- Varenie v remoske je zdravé. Nemusíte používať veľa oleja.
- Jedlo z remosky je šťavnaté. Vďaka prikrytiu vekom sa prebytočná vlhkosť neodparuje tak rýchlo ako pri varení na sporáku.
- Remosku nevyužijete len doma. Môžete si ju vziať na dovolenku v kempe alebo na chatu.
Parametre výberu
Pri výbere remosky tak, ako pri výbere iných spotrebičov do domácnosti, by ste mali porovnať niekoľko základných parametrov.
Materiál remosky
Materiál remosky sa líši podľa jej jednotlivých častí.
Veko
Veko remosky sa dá odnímať. Rukoväť sa pre bezpečné držanie vyrába z plastu. Z rukoväte je vedený kábel pre zapojenie do elektriny. Telo veka je z nerezu. Výhodou tohto materiálu je, že dobre drží teplo. Vo veku sa nachádza vykurovacia špirála, ktorá je zdrojom potrebného tepla na varenie pokrmov. Na výber máte nepriehľadné veko alebo veko s priehľadným sklom, ktoré vám umožní jedlo skontrolovať aj bez otvorenia remosky.
Nádoba na varenie
Nádoba remosky nazývaná tiež hrniec či misa, slúži na samotnú prípravu potravín. Vyrába sa z hliníka. Vnútro nádoby je potiahnuté teflonom, aby sa jedlo pri varení neprichytilo o povrch. Výhodou teflonu je tiež to, že umožňuje prípravu jedál s použitím minimálneho množstva oleja. Nezabudnite na ľahké poškodenie teflónovej vrstvy kovovými nástrojmi. Používajte preto vhodné kuchynské náčinie.
Stojan
Stojan remosky slúži ako podstavec pre nádobu. Vyrába sa z ocele a odolného plastu. Vďaka stojanu nebudete klásť nádobu remosky priamo na stôl alebo kuchynskú linku.
Akú veľkosť vybrať
Remosku si môžete vybrať v objeme 2 alebo 4 l. Veľkosť 2 l sa nazýva Original. Je vhodná pre bežné použitie pre dve až tri osoby. Pre štvorčlennú rodinu odporúčame veľkosť Grand s objemom 4 l. V takomto objeme pripravíte 4 a viac porcií jedla.
Hmotnosť
Remoska je určená na varenie nie len v domácnosti. Pri jej prenášaní vás preto iste bude zaujímať aj jej hmotnosť. Veľkosť Original váži okolo 2 kg. Pri veľkosti Grand musíte počítať s váhou 3 kg.
Dizajn
Napriek tomu, že sa jednotlivé modely vyrábajú z rovnakých materiálov, dizajnové spracovanie sa môže líšiť. Rozdiely sú najmä vo farebnosti. Najčastejšie sa môžete stretnúť s prevedením v oceľovej a čiernej farbe. Ak máte radi farebnosť, iste vás potešia modely v modrom, červenom či zlatistom prevedení.
Čo sa týka tvarov, v minulosti ste sa mohli stretnúť aj s obdĺžnikovými či štvorcovými remoskami. Nevýhodou bolo zachytávanie jedla v rohoch. Dnešné modely sú pre jednoduchosť pri varení len okrúhleho tvaru.
Príkon
Príkon remosky sa udáva vo wattoch. Príkon závisí čiastočne od veľkosti nádoby. Menšie remosky budú potrebovať nižší príkon a naopak. Menšie model budú potrebovať príkon 400 W. Väčšie 580 W. Pri drahších modeloch s objemom nad 4 l sa môžete stretnúť aj s príkonom 610 W.
S príkonom súvisí aj rýchlosť varenia. Čím vyšší bude, tým rýchlejšie jedlo uvaríte. Vyšší príkon znamená zároveň vyššiu spotrebu elektrickej energie.
Nastavenie teploty
Ovládanie remosky je jednoduché. Môžete si vybrať modely bez možnosti nastavenia teploty alebo s ňou. Bez možnosti nastavenia teploty bývajú spravidla lacnejšie modely. Remosku zapnete tlačidlom umiestneným na rukoväti.
Ak si vyberiete z drahších modelov, teplotu varenia nastavíte pomocou ovládača na rukoväti. Výhodou je, že si budete môcť upraviť rýchlosť a spôsob prípravy jedla.
Ako používať remosku
Remosku využijete na mnoho spôsobov prípravy jedla. Bez problémov v nej uvaríte dusené mäso, upečiete chrumkavé stehienka aj buchty. Pri jej používaní by ste mali myslieť na vašu bezpečnosť. Aby vám remoska dlho a spoľahlivo slúžila, venujte pozornosť aj starostlivosti o ňu.
Nie je potrebné ju zahrievať
Pri varení vás iste poteší, že pred použitím nie je potrebné remosku vopred zahrievať. V porovnaní s rúrou na pečenie tak ušetríte čas aj energiu.
Praktické tipy
Vhodné je dodržiavať niekoľko nasledovných rád:
- Pri varení používajte nástroje, ktoré nepoškodia teflónový povrch. Kovové nástroje nie sú vhodné. Zvoľte silikónové, teflónové alebo drevené kuchynské náčinie.
- Suroviny vhodne naporcujte tak, aby sa pri varení nedotýkali veka remosky. Mohli by sa naň prilepiť a prihorieť.
- Pri kúpe si vyberajte modely s priehľadným vekom. Budete tak môcť skontrolovať jedlo počas varenia bez potreby otvárania remosky. Nedochádza tak k zbytočným únikom tepla a navyšovaniu spotreby energie.
- Pri odkladaní veka z nádoby ho vždy pokladajte horúcou stranou dohora.
Ako čistiť remosku
Nádobu remosky vkladajte do umývačky riadu len vtedy, ak je to odporúčané výrobcom. Zaschnuté zvyšky jedál neodstraňujte zoškrabávaním. Teflónový povrch je spravidla lepšie čistiť ručne bez použitia agresívnych prostriedkov na odstraňovanie nečistôt. Vhodnejšie je nechať nádobu odmočiť.
Veko remosky nikdy nenamáčajte, aby nedošlo k vniknutiu vody. Očistite ho navlhčenou handričkou. Môžete použiť aj saponát na odmastenie a veko potom dôkladne pretrieť pre jeho odstránenie.
Na záver
Medzi praktických pomocníkov do domácnosti aj na cesty zaiste patrí remoska. Môžete v nej pripravovať jedlo na mnoho spôsobov. Výhodou tohto spotrebiča je nízka spotreba energie v porovnaní s klasickou rúrou. Varenie v remoske je zdravé a nevyžaduje používanie množstva oleja. Potraviny si tiež zachovávajú príjemnú prirodzenú chuť.
Pri výbere remosky je potrebné rozhodnúť o vhodnej veľkosti. Tú určíte podľa počtu porcií, ktoré potrebujete variť. Od veľkosti sa bude odvíjať aj jej hmotnosť. Okrem toho by vás mal zaujímať príkon remosky. Ak chcete využiť variabilitu tohto spotrebiča pri príprave jedál, všímajte si tiež možnosť nastavenia teploty. Niektorí výrobcovia vyrábajú multifunkčné remosky, ktoré je možné využiť aj ako hrniec alebo tlakový hrniec.
Recenzia online obchodu s prírodnou kozmetikou – Henima.sk: Čo môžete očakávať
E-shop Henima.sk sa pýši širokou ponukou prírodnej kozmetiky, ktorá kombinuje krásu s udržateľnosťou. Táto online platforma láka…
Čo je burina a prečo sa jej zbavovať
Burina je rastlina, ktorá rastie tam, kde nie je žiaduca. V záhrade môže burina súperiť…
Den narcisov – Všetky informácie a dátumy pokope
Deň narcisov je každoročná udalosť, ktorá sa vyznačuje svojím charitatívnym vplyvom a má za cieľ…
VPN – Čo to je a ako funguje?
Virtuální privátní síť, zkráceně VPN, je technologie, která umožňuje uživatelům připojení k internetu přes soukromou…
GTA 6 – Všetko, čo vieme: Nové informácie o najnovšom dieli hry
GTA 6 je veľmi očakávaná videohra, ktorá má byť vydaná v blízkej budúcnosti. Hra je…
Recenzia e-shopu s prírodnými výživovými doplnkami – Carnium Botanicals
Carnium Botanicals je slovenský e-shop, ktorý sa špecializuje na prírodné výživové doplnky. Firma sa zameriava…