Ako vybrať remosku

Remoska je výborným pomocníkom nie len do domácnosti. Vďaka jej veľkosti a možnosti prenášania ju využijete aj na dovolenke, chate či chalupe. Ďalšou výhodou tohto spotrebiča je jednoduché ovládanie a možnosť prípravy mnohých druhov jedál.

V remoske môžete piecť, variť, dusiť, zapekať aj ohrievať. Na trhu nájdete mnoho modelov s rôznymi parametrami. Aby ste si vybrali model, ktorý vám bude najlepšie vyhovovať, budete ich potrebovať porovnať. V nasledujúcom článku sa preto zameriame nielen na veľkosť a hmotnosť remosky. Dozviete sa niečo tiež o výrobných materiáloch a príkone remosiek. Jednotlivé modely sa okrem toho  líšia možnosťou ovládania teploty a dizajnom.

Čo je to remoska

vyberomat sk electric pan
vyberomat sk electric pan

Remoska uzrela svetlo sveta v 50tych rokoch minulého storočia v Českej republike. Sériovo sa začala vyrábať vo firme REMOS. Aj keď si už dnes môžete kúpiť remosku aj od iných výrobcov, názov remoska natoľko zľudovel, že sa stále používa.

Remoska je nádoba na varenie a pečenie s ohrievaním zhora. Ohrievacie teleso napájané elektrickou energiou sa nachádza vo veku remosky. Pôvodné modely nedisponovali s možnosťou regulácie teploty. Pri dnešnej ponuke na trhu však máte na výber vybrať si model s ovládaním teploty aj inými funkciami.

Ak ešte nie ste rozhodnutí pre kúpu remosky, možno vám pri rozhodovaní pomôžu nasledovné dôvody:

  • Variabilita pri príprave jedla. V remoske môžete dusiť, variť, zapekať, smažiť, piecť, ohrievať aj rozmrazovať.
  • Vďaka nepriľnavému povrchu sa pokrmy nepripaľujú.
  • Varenie v remoske je zdravé. Nemusíte používať veľa oleja.
  • Jedlo z remosky je šťavnaté. Vďaka prikrytiu vekom sa prebytočná vlhkosť neodparuje tak rýchlo ako pri varení na sporáku.
  • Remosku nevyužijete len doma. Môžete si ju vziať na dovolenku v kempe alebo na chatu.

Parametre výberu

vyberomat sk electric pan
vyberomat sk electric pan

Pri výbere remosky tak, ako pri výbere iných spotrebičov do domácnosti, by ste mali porovnať niekoľko základných parametrov.

Materiál remosky

Materiál remosky sa líši podľa jej jednotlivých častí.

Veko

Veko remosky sa dá odnímať. Rukoväť sa pre bezpečné držanie vyrába z plastu. Z rukoväte je vedený kábel pre zapojenie do elektriny. Telo veka je z nerezu. Výhodou tohto materiálu je, že dobre drží teplo. Vo veku sa nachádza vykurovacia špirála, ktorá je zdrojom potrebného tepla na varenie pokrmov. Na výber máte nepriehľadné veko alebo veko s priehľadným sklom, ktoré vám umožní jedlo skontrolovať aj bez otvorenia remosky.

Nádoba na varenie

Nádoba remosky nazývaná tiež hrniec či misa, slúži na samotnú prípravu potravín. Vyrába sa z hliníka. Vnútro nádoby je potiahnuté teflonom, aby sa jedlo pri varení neprichytilo o povrch. Výhodou teflonu je tiež to, že umožňuje prípravu jedál s použitím minimálneho množstva oleja. Nezabudnite na ľahké poškodenie teflónovej vrstvy kovovými nástrojmi. Používajte preto vhodné kuchynské náčinie.

Stojan

Stojan remosky slúži ako podstavec pre nádobu. Vyrába sa z ocele a odolného plastu. Vďaka stojanu nebudete klásť nádobu remosky priamo na stôl alebo kuchynskú linku.

Akú veľkosť vybrať

Remosku si môžete vybrať v objeme 2 alebo 4 l. Veľkosť 2 l sa nazýva Original. Je vhodná pre bežné použitie pre dve až tri osoby. Pre štvorčlennú rodinu odporúčame veľkosť Grand s objemom 4 l. V takomto objeme pripravíte 4 a viac porcií jedla.

Hmotnosť

Remoska je určená na varenie nie len v domácnosti. Pri jej prenášaní vás preto iste bude zaujímať aj jej hmotnosť. Veľkosť Original váži okolo 2 kg. Pri veľkosti Grand musíte počítať s váhou 3 kg.

Dizajn

Napriek tomu, že sa jednotlivé modely vyrábajú z rovnakých materiálov, dizajnové spracovanie sa môže líšiť. Rozdiely sú najmä vo farebnosti. Najčastejšie sa môžete stretnúť s prevedením v oceľovej a čiernej farbe. Ak máte radi farebnosť, iste vás potešia modely v modrom, červenom či zlatistom prevedení.

Čo sa týka tvarov, v minulosti ste sa mohli stretnúť aj s obdĺžnikovými či štvorcovými remoskami. Nevýhodou bolo zachytávanie jedla v rohoch. Dnešné modely sú pre jednoduchosť pri varení len okrúhleho tvaru.

Príkon

Príkon remosky sa udáva vo wattoch. Príkon závisí čiastočne od veľkosti nádoby. Menšie remosky budú potrebovať nižší príkon a naopak. Menšie model budú potrebovať príkon 400 W. Väčšie 580 W. Pri drahších modeloch s objemom nad 4 l sa môžete stretnúť aj s príkonom 610 W.

S príkonom súvisí aj rýchlosť varenia. Čím vyšší bude, tým rýchlejšie jedlo uvaríte. Vyšší príkon znamená zároveň vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Nastavenie teploty

Ovládanie remosky je jednoduché. Môžete si vybrať modely bez možnosti nastavenia teploty alebo s ňou. Bez možnosti nastavenia teploty bývajú spravidla lacnejšie modely. Remosku zapnete tlačidlom umiestneným na rukoväti.

Ak si vyberiete z drahších modelov, teplotu varenia nastavíte pomocou ovládača na rukoväti. Výhodou je, že si budete môcť upraviť rýchlosť a spôsob prípravy jedla.

Ako používať remosku

vyberomat sk electric pan
vyberomat sk electric pan

Remosku využijete na mnoho spôsobov prípravy jedla. Bez problémov v nej uvaríte dusené mäso, upečiete chrumkavé stehienka aj buchty. Pri jej používaní by ste mali myslieť na vašu bezpečnosť. Aby vám remoska dlho a spoľahlivo slúžila, venujte pozornosť aj starostlivosti o ňu.

Nie je potrebné ju zahrievať

Pri varení vás iste poteší, že pred použitím nie je potrebné remosku vopred zahrievať. V porovnaní s rúrou na pečenie tak ušetríte čas aj energiu.

Praktické tipy

Vhodné je dodržiavať niekoľko nasledovných rád:

  1. Pri varení používajte nástroje, ktoré nepoškodia teflónový povrch. Kovové nástroje nie sú vhodné. Zvoľte silikónové, teflónové alebo drevené kuchynské náčinie.
  2. Suroviny vhodne naporcujte tak, aby sa pri varení nedotýkali veka remosky. Mohli by sa naň prilepiť a prihorieť.
  3. Pri kúpe si vyberajte modely s priehľadným vekom. Budete tak môcť skontrolovať jedlo počas varenia bez potreby otvárania remosky. Nedochádza tak k zbytočným únikom tepla a navyšovaniu spotreby energie.
  4. Pri odkladaní veka z nádoby ho vždy pokladajte horúcou stranou dohora.

Ako čistiť remosku

Nádobu remosky vkladajte do umývačky riadu len vtedy, ak je to odporúčané výrobcom. Zaschnuté zvyšky jedál neodstraňujte zoškrabávaním. Teflónový povrch je spravidla lepšie čistiť ručne bez použitia agresívnych prostriedkov na odstraňovanie nečistôt. Vhodnejšie je nechať nádobu odmočiť.

Veko remosky nikdy nenamáčajte, aby nedošlo k vniknutiu vody. Očistite ho navlhčenou handričkou. Môžete použiť aj saponát na odmastenie a veko potom dôkladne pretrieť pre jeho odstránenie.

Na záver

Medzi praktických pomocníkov do domácnosti aj na cesty zaiste patrí remoska. Môžete v nej pripravovať jedlo na mnoho spôsobov. Výhodou tohto spotrebiča je nízka spotreba energie v porovnaní s klasickou rúrou. Varenie v remoske je zdravé a nevyžaduje používanie množstva oleja. Potraviny si tiež zachovávajú príjemnú prirodzenú chuť.

Pri výbere remosky je potrebné rozhodnúť o vhodnej veľkosti. Tú určíte podľa počtu porcií, ktoré potrebujete variť. Od veľkosti sa bude odvíjať aj jej hmotnosť. Okrem toho by vás mal zaujímať príkon remosky. Ak chcete využiť variabilitu tohto spotrebiča pri príprave jedál, všímajte si tiež možnosť nastavenia teploty. Niektorí výrobcovia vyrábajú multifunkčné remosky, ktoré je možné využiť aj ako hrniec alebo tlakový hrniec.

Vložiť komentár