Či už do elektrických alebo drevených kachlí, je potrebné vybrať správne kamene. Nie všetky druhy sú vhodné do veľmi horúceho prostredia akým je sauna. Niektoré horniny absorbujú a uvoľňujú teplo lepšie, iné horšie. Čo sa týka veľkosti, najvhodnejšie kamene do sauny sú s priemerom 5-10 cm. Plocha a hustota kameňov zaručí rýchlu premenu vody na paru, lepšiu absorpciu a následné sálanie tepla do priestoru.
Pri výbere je najpodstatnejším parametrom druh kameňa. Najvhodnejšie kamene do sauny sú vulkanické horniny resp. olivíny. Majú dostatočnú hustotu, vďaka ktorej zadržia a následne vypúšťajú teplo do priestoru. Zároveň nie sú príliš pórovité takže do nich nevnikne vlhkosť a nepopraskajú. Ďalšími vhodnými kameňmi sú bazalt alebo čadič, granit alebo žula a gabro.
Kamene by sa mali ukladať na rošt medzi vykurovacie telesá. Nemali by sa dotýkať vykurovacích elementov. Zároveň by nemali byť príliš nahusto uložené, aby dochádzalo k dostatočnej cirkulácie vzduchu. Váha by mala byť čo najviac rovnomerne rozdelená. Pokiaľ kachle dosiahnu požadovanú teplotu, môžete sa pustiť do polievania.
Kamene do sauny nemusíte meniť, len ich raz za rok preskladajte, očistite od kamenného prachu a od drobných ulomených kúskov.
Tip na záver: Vhodnosť kameňov si viete vyskúšať aj domácim testom. Skúste do kameňa zaryť nechtom, pokiaľ ostane nepoškodený je v poriadku. Potom kameň vložte do rozhorúčeného ohniska, vyberte ho a vložte do studenej vody. Pokiaľ v takýchto extrémnych podmienkach vydrží bez prasknutia, môžete ho s kľudným svedomím použiť do vašej sauny.
Starý recept na linecké cesto: tradičný spôsob prípravy krok za krokom
Staré linecké cesto – to je základ pre množstvo tradičných sladkostí, ktoré si obľúbili celé…
Bolonske spagety recept: Tradičný spôsob prípravy krok za krokom
Boloňské špagety sú jedným z tých jedál, ktoré si ľudia po celom svete jednoducho zamilovali….
Hovädzie recept: Jednoduché a chutné tipy na prípravu hovädzieho mäsa
Hovädzie mäso je základom mnohých tradičných aj moderných jedál. Najlepšie recepty z hovädzieho spájajú kvalitné…
Gnocchi recept: Jednoduchý návod na tradičné talianske zemiakové noky
Gnocchi – tie obľúbené talianske noky – si zvládne pripraviť doma každý, kto pozná správny…
Segedin recept: Tradičný postup na vynikajúci segedínsky guláš
Segedínsky guláš patrí medzi tie najobľúbenejšie jedlá v slovenskej kuchyni. Táto klasika spája šťavnaté bravčové…
Fašírky recept: jednoduchý postup na chutné domáce fašírky
Fašírky – kto by ich nepoznal? Mnohí z nás si ich spájajú s detstvom a…
zazracnevone.sk – Klikni a objav krásne vône za zázračné ceny!