Ako vybrať najlepší fritovací hrniec

Rýchla voľba


Ceníme si váš čas a tak sme pripravili hneď na úvod 3 cenové možnosti z ktorých si vyberie každý, kto nemá čas čítať detailné informácie a odborné termíny.

vyberomat sk klarstein wel air fry
vyberomat sk klarstein wel air fry

Najlacnejšia možnosť

vyberomat sk tesla aircook q

Rozumná voľba

vyberomat sk tefal eyd easy fry xxl
vyberomat sk tefal eyd easy fry xxl

Najvyššia kvalita

Fritovací hrniec ocení každý, kto má rád vysmážané jedlá. Vo fritéze sa jedlo osmaží rovnomernejšie  než na panvici. Fritovacie hrnce navyše pri smažení spotrebujú menšie množstvo tuku. Príprava jedla tiež trvá o niečo kratšie. Pre tých, ktorí majú radi vysmážané pochúťky, ale odrádza ich vysoký obsah tuku, sú vhodné teplovzdušné fritovacie hrnce. Tieto modely disponujú tiež funkciou teplovzdušného ohrevu.

Vo fritéze môžete pripravovať rôzne pokrmy od múčnikov, cez zeleninu až po mäsové jedlá. Aby ste si vybrali fritovací hrniec, ktorý bude presne vyhovovať vašim požiadavkám, zostavili sme pre vás prehľad jednotlivých typov a dôležitých parametrov výberu.

vyberomat sk electric frying
vyberomat sk electric frying

Čo si vybrať?

Pripravili sme si pre vás zopár tipov na výhodné fritovacie hrnce.

NázovKladyZáporyOrientačná cenaKde kúpiť?
Klarstein Wel Air Fry– dostupná cena
– rýchlosť
– menšie rozmery
– iba základné funkcie
– malý objem 
50 €Zobraziť ponuku
TESLA AirCook Q30– 8 automatických programov
– pozitívne recenzie
– rýchlosť
– kompaktná veľkosť
– intuitívne ovládanie
– nenašli sme78 €Zobraziť ponuku
SENCOR SFR 3220WH – prijateľná cena
– jednoduché ovládanie
– rýchlosť
– malé rozmery
– multifunkčnosť
– napriek nepriľnavému povrchu sa jedlo prichytáva
– malý objem 
85 € Zobraziť ponuku
Klarstein VitAir Turbo červeno – čierna– 7 automatických programov
– príslušenstvo
– multifunkčnosť
– rýchlosť
– jednoduchá údržba
– veľký objem
– väčšie rozmery110 €Zobraziť ponuku
Tefal EY701D15 Easy Fry XXL – 8 automatických programov
– pozitívne recenzie
– rýchlosť
– kompaktná veľkosť
– intuitívne ovládanie
– väčšie rozmery
– vyššia hlučnosť
115 € Zobraziť ponuku
vyberomat sk klarstein wel air fry

Klarstein Wel Air Fry

Príkon tejto cenovo dostupnej fritézy je 1 230 W. Ponúka vám zdravý spôsob vyprážania s minimum oleja, alebo úplne bez neho. Zároveň obsahuje termostat (80 až 200 stupňov) a časovač. Objem vyberateľnej nepriľnavej nádoby je 1,5 litra. Ovláda sa mechanicky. Rozmery: h. 30 x š. 23 x v. 32 cm. Hmotnosť: 2,6 kg.


vyberomat sk tesla aircook q

TESLA AirCook Q30

Príkon fritézy je 1 300 W. Obsahuje vyberateľný kôš s objemom 3,8 litra. Tento fritovací hrniec vám ponúka množstvo funkcií, a to časovač, termostat (40 do 200 stupňov), displej, automatické vypnutie a 8 automatických programov. Ovláda sa digitálne. Rozmery: h. 27 x š. 33 x v. 35 cm. Hmotnosť: 4,4 kg.


vyberomat sk sencor sfr wh

SENCOR SFR 3220WH

Fritovací hrniec s príkonom 1 500 W obsahuje vyberateľnú nádobu s objemom 2,6 litra. Zvoliť si môžete spomedzi 6 automatických programov. Navyše vám ponúka časovač, možnosť udržania teploty, automatické vypnutie a reguláciu teploty (80 – 200 stupňov. Ovláda sa mechanicky. Rozmery: h. 31,5 x š. 26 x v. 31 cm. Hmotnosť: 3,8 kg.


vyberomat sk klarstein vitair turbo cerveno cierna

Klarstein VitAir Turbo červeno – čierna

Fritéza s príkonom 1 400 W obsahuje fritovací kôš s objemom 9 l. Má nepriľnavý povrch, vďaka ktorému sa vaše obľúbené pokrmami nebudú pripaľovať. Ponúka širokú škálu funkcií, ako je časovač, termostat ( 50 až 230 stupňov), displej, automatické vypnutie a odložený štart. Využiť môžete 7 automatických programov, ktoré ovládate digitálne. Môžete ju umyť v umývačke riadu. Rozmery: h. 48 x š. 34 x v. 32 cm. Hmotnosť: 4,1 kg.


vyberomat sk tefal eyd easy fry xxl

Tefal EY701D15 Easy Fry XXL

Fritovací hrniec disponuje výkonom 1 700 W. Objem vyberateľného koša je 5,6 litra. Ponúka vám množstvo funkcií, a to časovač, displej, možnosť regulovať teplotu (80 – 200 stupňov), odložený štart a 8 automatických programov. Ovláda sa digitálne. Rozmery: h. 34 x š. 28 x v. 34 cm. Hmotnosť: 5,6 kg.

Typy fritovacích hrncov

Fritovacie hrnce delíme na jednotlivé typy podľa spôsobu prípravy jedla.

Olejové fritovacie hrnce

Olejové fritézy pripravujú pokrmy pomocou klasického vyprážania na oleji. Potraviny sa vložia do odnímateľného koša a pri vyprážaní sa celkom ponoria do oleja. Pre bežné používanie v domácnosti sa odporúčajú olejové fritovacie hrnce s elektrickým pohonom. No na trhu nájdete aj modely na plynový pohon. Tie je však možné používať len v exteriéri.

Výhodou fritovania je rovnomerné vypraženie celého povrchu jedla. Jedlo je chrumkavé a pripraví sa za kratšiu dobu ako na panvici. Fritovacie hrnce sú tiež vybavené pachovým filtrom, ktorý zachytáva pachy zo smaženia. Nevýhodou je zložitejšie čistenie neodnímateľných častí fritézy.

Teplovzdušné fritovacie hrnce

Výhodou tohto typu je nižšia až žiadna spotreba oleja. Teplovzdušné fritovacie hrnce totiž na prípravu jedla používajú horúci vzduch. Dochádza tak k úprave podobnej pečeniu pomocou prúdenia horúceho vzduchu z veka fritézy. Tento spôsob varenia je vhodný pre tých, ktorí preferujú zdravšie stravovanie. Viac než na klasické vysmážanie sa podobá na pečenie v teplovzdušnej rúre.

Výhodou teplovzdušnej fritézy je jednoduchšie čistenie. Väčšina modelov tiež umožňuje pripravovať viac pokrmov naraz. Nevýhodou je dlhšia doba varenia a tiež vyššia cena týchto spotrebičov.

Rotačné fritézy

Rotačné fritovacie hrnce potrebujú na varenie nižšie množstvo tuku. Fungujú na princípe otáčania naklonenej roviny, na ktorej sa nachádza kôš pre vloženie potravín. Pokrmy sa vysmážajú rovnako ako v olejovej fritéze len s tým rozdielom, že nie je nutné používať také isté množstvo oleja. Potraviny tiež pri vyprážaní vďaka striedavému namáčaniu v oleji do seba nenasajú také množstvo tuku.

Multifunkčné fritovacie hrnce       

Multifunkčné fritovacie hrnce disponujú viacerými funkciami. Môžete v nich variť, piecť, dusiť, zapekať aj zohrievať alebo len udržiavať teplotu uvareného jedla. Samozrejme, že je v nich možné tiež fritovať.

vyberomat sk electric frying
vyberomat sk electric frying

Ako vybrať fritovací hrniec

Aby vám fritéza slúžila presne podľa vašich predstáv, pri jej výbere by ste mali zvážiť vaše očakávania od tohto spotrebiča a porovnať jednotlivé parametre produktov.

Druhy pripravovaných jedál

Pri výbere konkrétneho modelu fritovacieho hrnca si najskôr zodpovedajte na otázky, ako často a aké druhy jedál v ňom budete pripravovať. Ak plánujete vo fritéze len vysmážať a nevadí vám zvýšený obsah tuku v jedlách, bude pre vás vhodnejší klasický olejový fritovací hrniec. Ak chcete obmedziť spotrebu tuku, vyberte si teplovzdušný fritovací hrniec. Pre prípravu pokrmov viacerými spôsobmi je vhodný multifunkčný fritovací hrniec.

Veľkosť fritovacieho hrnca

Veľkosť fritovacieho hrnca závisí od počtu ľudí, pre ktorých v ňom budete variť. Pre dvoch ľudí je vhodná fritéza s košom do 1 kg potravín. Pre väčšie rodiny nájdete na trhu fritovacie hrnce s objemom koša až na 2 a viac kg potravín. Pri zvažovaní veľkosti myslite aj na priestor, ktorý fritovací hrniec potrebuje pri varení aj skladovaní.

Myslite tiež na to, ako často budete vo fritéze variť. Na občasné varenie je vhodnejší menší model. A to najmä pri olejových fritézach kvôli množstvu spotrebovaného tuku. Pomôckou vám môže byť aj odhad objemu spotrebovaného oleja. Fritézy s fritovacím košom v objeme 0,7 kg spotrebujú približne 0,5 l oleja. 

Hmotnosť fritézy

Pre ľahkú manipuláciu zvážte aj údaj o hmotnosti fritovacieho hrnca. Tieto spotrebiče vážia 2,5 kg od menších modelov až po 7 kg pri väčších modeloch.

Príkon

Príkon fritovacieho hrnca sa pohybuje v hodnotách 1 500 – 3 200 W. Informuje vás o množstve spotrebovanej energie na varenie. Nižší príkon pri tom potrebujú teplovzdušné fritézy a fritézy s menším objemom.

Rýchlosť zahrievania

Tento údaj vás informuje o tom, za akú dlhú dobu po zapnutí spotrebiča v ňom budete môcť variť. Rýchle fritézy sa zahrejú behom 3 minút. Tento údaj však nenájdete pri všetkých modeloch. Pre zistenie rýchlosti zahrievania preto môžete použiť porovnanie príkonu a objemu fritézy.

Dĺžka prívodného kábla

Primeraná dĺžka prívodného kábla je dôležitá vzhľadom na váš komfort pri varení. Kábel by mal mať dostatočnú dĺžku na to, aby ste fritovací hrniec umiestnili na vhodné miesto na kuchynskej linke alebo inom pevnom podklade. Vopred preto vyberte miesto, kde ho budete používať a zmerajte potrebnú dĺžku kábla.

Materiál

Materiál fritovacieho hrnca, ktorý vyberiete, závisí od toho, ako často ho plánujete používať. Pre časté používanie je lepšie vybrať fritovacie hrnce z nehrdzavejúcej ocele. Ak budete fritézu používať len občas, môžete si vybrať model vyrobený z plastu. Musíte však vopred počítať s možnosťou kratšej životnosti hrnca.

Pri výbere materiálu sa informujte aj o materiáli vnútornej fritovacej nádoby. Na trhu nájdete modely s teflónovým povrchom. Ten sa však pri varení môže ľahko poškodiť. Dlhšiu životnosť bez poškodenia má vnútorná nádoba z nehrdzavejúcej ocele.

Bezpečnostná poistka

Pre vašu bezpečnosť pri fritovaní je dôležité, aby bol fritovací hrniec vybavený bezpečnostnou poistkou proti prehriatiu. Dôležitá je tiež stabilita a protišmykové nožičky spotrebiča.

vyberomat sk electric frying
vyberomat sk electric frying

Funkcie fritovacích hrncov

Jednotlivé modely fritovacích hrncov sa od seba odlišujú rôznymi prídavnými funkciami, ktoré zvyšujú váš komfort pri varení.

Nastavenie teploty

Teplotu na fritéze nastavíte pomocou termostatu. Lacnejšie fritovacie hrnce ponúkajú výber z maximálne 2 teplôt alebo len varenie pri vopred nastavenej teplote (spravidla 190°C). Drahšie modely poskytujú možnosť nastavenia teploty v hodnote 80 – 200°C.

Indikátor výmeny oleja

Indikátor výmeny oleja je praktická funkcia, ktorá vás informuje o tom, že je olej vo fritéze prepálený.

Viac zón varenia

Túto funkciu majú niektoré teplovzdušné fritovacie hrnce. Umožňuje pripravovať viacero jedál naraz v samostatných košíkoch. Po dovarení potraviny s kratšou prípravou ju jednoducho vyberiete a ostatné necháte dovariť. Niektoré modely dokonca umožňujú nastavenie rôznych teplôt v jednotlivých oddeleniach hrnca.

Umývanie pod tečúcou vodou

Pri väčšine fritéz je možné umývať pod tečúcou vodou alebo aj v umývačke riadu len vyberateľný kôš a nádobu fritézy je potrebné umývať bez namočenia. Na tento účel môžete použiť hubku so saponátom a namočenú handričku.

Ak sa chcete vyhnúť pracnému čisteniu, kúpte si fritovací hrniec s ponorným výhrevným telesom. Tak budete môcť vybrať z hrnca celú nádobu na fritovanie a umyť ju v umývačke alebo pod tečúcou vodou.

Časovač

Táto funkcia umožňuje nastavenie potrebnej doby na fritovanie. Po jej uplynutí sa fritovací hrniec vypne.

Záver a zhrnutie

Pre všetkých milovníkov vysmážaných jedál je výborným pomocníkom v kuchyni fritovací hrniec. S jeho pomocou pripravíte chrumkavé hranolčeky, rezne aj mnohé múčne jedlá. Ak zvažujete kúpu fritézy, ale odrádza vás množstvo spotrebovaného tuku, môžete si vybrať teplovzdušný model. V ňom uvaríte vaše jedlá s použitím minimálneho množstva tuku. Na trhu okrem toho nájdete aj multifunkčné fritovacie hrnce, ktoré ponúkajú možnosť prípravy jedál inými spôsobmi.

Pri výbere fritovacieho hrnca si vopred ujasnite veľkosť, ktorá vám bude vyhovovať. Dôležitými informáciami sú tiež dĺžka prívodného kábla, hmotnosť a prídavné funkcie. Na výber máte napríklad fritovacie hrnce s viacerými zónami varenia alebo časovačom. Niektoré fritézy je tiež možné umývať v umývačke riadu.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest