Ako vybrať najlepší pomalý hrniec

Moderné technológie prinášajú nové postupy aj do takých tradičných činností, akou je varenie. Výnimkou nie je ani jeden z typov elektrických hrncov — pomalý hrniec. Pomalý hrniec varí potraviny pri teplote do 95°C. Varenie tak trvá dlhšie ako v obyčajnom hrnci. Podľa množstva a druhu pripravovaného pokrmu sa čas varenia pohybuje v rozmedzí 3 – 10 hodín.

Dôvodom pre používanie pomalého hrnca je vyšší obsah vitamínov a minerálov, ktoré sa v potravinách uchovajú. Jednotlivé suroviny si okrem toho zachovajú svoju prirodzenú vlhkosť. Mäso aj zelenina sú šťavnaté a uvarené do mäkka. Výhodou varenia v pomalom hrnci je tiež to, že do neho môžete vložiť viacero surovín naraz a pripraviť tak kompletné jedlo v jednej nádobe. Ak premýšľate o kúpe pomalého hrnca, poradíme vám, na čo sa pri výbere zamerať.

vyberomat sk slow cooker
vyberomat sk slow cooker

Prečo variť v pomalom hrnci

Pomalý hrniec potraviny pomaly zahrieva až tesne pod bod varu. Po zvyšný čas udržuje stálu teplotu do 95°C. Varenie je naozaj pomalé, tak ako to napovedá aj názov hrnca. Podľa druhu množstva potravín sa jedlo pripravuje od 3 do 10 hodín.

Ak sa vám to zdá byť pridlho, možno vás presvedčia výhody pomalého varenia:

Varenie v pomalom hrnci šetrí čas

Aj keď je doba varenia v pomalom hrnci omnoho dlhšia, tento spotrebič v konečnom dôsledku šetrí váš čas. Všetky suroviny stačí len pripraviť, vložiť do hrnca a zapnúť. Pomalý hrniec sa postará o všetko ostatné bez toho, aby ste museli jedlo miešať alebo podlievať. Môžete sa pritom spoľahnúť na to, že sa nepripáli. Počas varenia sa môžete pokojne venovať iným činnostiam.

Pomalý hrniec šetrí čas aj pri jeho umývaní. Vďaka tomu, že do neho môžete vložiť viacero surovín naraz, musíte umývať len jednu nádobu namiesto viacerých.

Výsledkom je chutné a šťavnaté jedlo

Potraviny si pri varení v pomalom hrnci zachovávajú svoju prirodzenú chuť. Tekutiny, ktoré sa z potravín odparia, sa v hrnci zrážajú a prenikajú späť do jedla. Pomalý hrniec si poradí dokonca aj s tuhšími druhmi mäsa, akým je napríklad hovädzie. Výsledkom sú šťavnaté jedlá, ktoré si zachovali svoju prirodzenú vlhkosť.

vyberomat sk slow cooker
vyberomat sk slow cooker

Pomalý hrniec poteší aj všetkých, ktorí majú radi zdravé varenie. Pri príprave jedla nemusíte používať tuk. Uvarené jedlo tiež obsahuje viac vitamínov a minerálov ako pri bežnom varení. Ak máte radi rôzne koreniny a príchute, pomalý hrniec sa postará o to, aby prenikli do celého pokrmu. A to dokonca pri použití menšieho množstva korenín.

Pomalý hrniec šetrí energie

Aj keď je doba varenia dlhšia, pomalý hrniec spotrebuje menej energie. Konečná spotreba je totiž vďaka nízkemu príkonu nižšia, ako keby ste jedlo varili na sporáku alebo zapekali v rúre.

Nezvyšuje teplotu v miestnosti

V letných mesiacoch vás navyše poteší aj to, že pomalý hrniec nezvyšuje teplotu v miestnosti tak, ako bežné spôsoby varenia.

Ako vybrať pomalý hrniec

Na trhu nájdete mnoho modelov pomalých hrncov. Okrem ceny sa líši aj inými parametrami. Pri výbere by ste sa mali zamerať hlavne na:

Objem pomalého hrnca

Objem pomalého hrnca závisí od množstva jedla, ktoré v ňom budete pripravovať. Pre štyroch ľudí postačí model s objemom 3,5 l. Ak potrebujete variť pre viac ľudí, na trhu nájdete aj parné hrnce  s väčším objemom, a to až do 7 l. Niektorí výrobcovia uvádzajú pri svojom produkte pre lepšiu orientáciu aj to, koľko porcií je v ňom možné naraz uvariť.

Objem hrnca vyberajte tiež podľa toho, ako veľké potraviny chcete variť. Do väčších modelov môžete vložiť naraz celé kurča, ryby alebo dokonca kačicu. Do menších modelov je potrebné potraviny vhodne naporcovať.

Hmotnosť a rozmery

Hmotnosť a rozmery pomalého hrnca ovplyvňujú váš komfort pri jeho používaní. Váha menších modelov sa pohybuje okolo 3 kg. Pri väčších modeloch je to až 6 kg. Pri zvažovaní veľkosti hrnca vopred premýšľajte aj nad jeho uskladnením a umiestnením na kuchynskej linke.

Príkon pomalého hrnca

Príkon pomalých hrncov sa pohybuje v rozmedzí 160 – 250 W. Od príkonu závisí aj výkon. Ak má pomalý hrniec vyšší príkon, jedlo sa v ňom uvarí o niečo rýchlejšie. Hodnota príkonu je ovplyvňovaná aj veľkosťou nádoby na varenie. Čím je väčšia, tým viac energie hrniec spotrebuje. Ak chcete elektrickú energiu využiť naozaj efektívne, pri výbere skontrolujte, či hrniec ohrieva varnú nádobu nie len odspodu ale aj z bočných strán.

Materiál pomalého hrnca

Pri výbere sa zaujímajte aj o materiál, z akého je vyrobená nádoba na varenie. Najlepším materiálom, ktorý je používaný u drahších modelov, je kamenina. Niektoré drahšie modely majú tiež varnú nádobu z nerezu. Varná nádoba lacnejších modelov je z keramiky. Všetky tieto materiály dobre vedú teplo. Navyše sa na nich potraviny nepripaľujú. Okrem nádob z keramiky je možné varné nádoby pomalého hrnca používať aj na sporáku alebo v rúre.

Okrem materiálu nádoby by vás mal zaujímať aj materiál pokrievky. Tá by mala byť sklenená, aby ste jedlo mohli skontrolovať bez nutnosti otvárania hrnca.

vyberomat sk slow cooker
vyberomat sk slow cooker

Typ ovládania

Pomalé hrnce sa ovládajú buď manuálne alebo digitálne. Pomocou manuálneho ovládania môžete pomalý hrniec zapnúť a vypnúť a nastaviť potrebnú teplotu. Digitálne ovládanie s displejom umožňuje navyše nastaviť čas varenia alebo odložený štart. Na najdrahších modeloch si môžete navoliť aj rôzne teploty varenia v jednotlivých časových úsekoch prípravy jedla alebo režim ohrevu po dovarení. Táto funkcia udrží jedlo teplé, až kým ho nebudete servírovať.

Jednoduchosť čistenia

Ak máte radi jednoduché a rýchle riešenia, vyberajte pomalý hrniec s nádobou, ktorú je možné umývať v umývačke riadu. Prípadné zvyšky jedla na tele spotrebiča jemne odstránite navlhčenou handričkou.

Funkcie pomalých hrncov

Lacnejšie modely pomalých hrncov zvyčajne nedisponujú žiadnymi prídavnými funkciami. U drahších modelov môžete pre ešte vyšší komfort využívať prídavné funkcie ako:

  • odložený štart,
  • časovač,
  • ohrev po dovarení,
  • pečenie,
  • vákuové varenie jedla,
  • mixovanie uvarených potravín.

Čo všetko sa dá pripraviť v pomalom hrnci

Pomalý hrniec je vhodný na všetky typy jedál, aké by ste inak varili na sporáku. Pripravíte v ňom polievky, dusenú zeleninu, guláš či perkelt, mäso na vlastnej šťave aj omáčky. Môžete ho použiť tiež na varenie ryže, zemiakov a zeleniny. A dajú sa v ňom dokonca pripraviť aj džemy a marmelády.

Naše odporúčanie

Ak máte radi šťavnaté jedlo plné jeho prirodzenej chuti a živín, varenie v pomalom hrnci bude presne pre vás. Pomalý hrniec vám navyše prinesie úsporu energií, času a jednoduché čistenie. Pri výbere tohto spotrebiča by ste mali zvážiť viacero faktorov. Najdôležitejším je objem, ktorý budete potrebovať. Pre komfortné používanie skontrolujte aj možnosť umývania vnútornej nádoby v umývačke riadu.

Drahšie modely, ktoré sú pre jednoduchšie ovládanie vybavené digitálnym displejom, ponúkajú rôzne prídavné funkcie. Takýto pomalý hrniec budete môcť využiť na pečenie, ohrev, vákuové varenie či mixovanie. Ak si chcete prípravu pokrmov uľahčiť ešte viac, vyberajte pomalý hrniec s časovačom a odloženým štartom.

Vložiť komentár