Ako vybrať najlepší zavárací hrniec

Zavárací hrniec využije každý, kto má vlastnú záhradku alebo si pripravuje domáce zaváraniny z kupovaného ovocia. Domáce zaváraniny neobsahujú žiadne konzervanty či pridané éčka a navyše si môžete byť istý, že boli pripravené z bezchybného ovocia či zeleniny. Ak si tieto produkty sami pestujete, môžete mať na stole 100 % bio džem či čalamádu len za niekoľko eur.

Nie každý zavárací hrniec je rovnaký. Na výber máte z mnohých modelov zaváracích hrncov. V našom návode si postupne prejdeme rozdiely a parametre jednotlivých typov. Dozviete sa, aký objem hrnca je pre vás vhodný, ako posudzovať hodnotu príkonu hrnca a z akých materiálov hrnca máte na výber.

vyberomat sk preserving pot
vyberomat sk preserving pot

Elektrický alebo klasický zavárací hrniec

Prvá otázka, na ktorú si potrebujete odpovedať je, či si kúpite klasický alebo elektrický zavárací hrniec.

Klasické zaváracie hrnce

Klasické zaváracie hrnce slúžili gazdinám po celé generácie. Používajú sa na zaváranie na sporáku. Majú veľký objem a pokrievku s otvorom pre vloženie teplomeru. Pre bezpečnejšiu manipuláciu sú vybavené veľkými uchami na uchopenie. Nevýhodou týchto hrncov je nutnosť dohliadania na zaváranie. A to najmä na správnu teplotu v hrnci. Ďalšou nevýhodou je vylievanie vody po zaváraní, ktoré vyžaduje vzhľadom na veľkosť hrncov veľkú silu. Výhodou je však nízka obstarávacia cena.

Elektrické zaváracie hrnce

Modernejším spôsobom je zaváranie v elektrickom zaváracom hrnci. Elektrické zaváracie hrnce umožňujú nastavenie teploty pomocou termostatu. Môžete si tiež nastaviť potrebný čas. Jednotlivé modely bývajú okrem toho vybavené aj inými funkciami. Výhodou je možnosť použitia tohto hrnca nie len na zaváranie. Môžete si v ňom napríklad uvariť väčšie množstvo gulášu.

Nevýhodou elektrického zaváracieho hrnca je jeho vyššia obstarávacia cena. Tú však v mnohom prevyšujú jeho výhody, ako napríklad multifunkčnosť použitia, regulácia teploty, nastavenie času či iné doplnkové funkcie. Vyššiu bezpečnosť pri manipulácii zabezpečujú rukoväte s izoláciou proti prehriatiu. Výhody elektrického variantu oceníte aj po ukončení procesu zavárania. Tieto zaváracie hrnce bývajú vybavené výpustným ventilom, ktorým vodu jednoducho vypustíte bez nutnosti manipulácie s hrncom.

Parametre zaváracích hrncov

V ďalšom texte sa budeme venovať len elektrickým zaváracím hrncom. Pri ich výbere by ste mali zvážiť najmä:

Objem zaváracieho hrnca

Objem zaváracieho hrnca závisí od množstva zaváranín, ktoré v ňom budete pripravovať a tiež od toho, či ho budete používať aj na varenie. Najčastejšie sa stretnete s hrncom v objeme 27 l. Najmenšie modely zakúpite od objemu 15 l. Tie najväčšie majú až 29 l. Pre vašu lepšiu orientáciu — do hrnca s objemom 27 l sa zmestí približne 18 pohárov s objemom 0,7 l.

vyberomat sk preserving pot
vyberomat sk preserving pot

Príkon

Príkon zaváracieho hrnca ovplyvňuje to, ako rýchlo bude dosiahnutá potrebná teplota a tiež to, ako dlho bude trvať samotné zaváranie. Platí pri tom, že čím vyšší príkon tento spotrebič má, tým je zaváranie rýchlejšie. Na druhej strane čím je vyšší príkon, tým vyššia je aj spotreba elektrickej energie. Hodnotu príkonu ovplyvňuje tiež objem hrnca. Väčšie hrnce potrebujú na svoju prevádzku viac elektrickej energie.

Na trhu nájdete zaváracie hrnce s príkonom od 1 000  do 2 000 W. Pri kúpe sa odporúča nevyberať modely s príkonom pod 1 500 W. A to kvôli zbytočnému predlžovaniu doby zahrievania aj samotného zavárania.

Nastavenie teploty

Elektrické zaváracie hrnce ponúkajú možnosť nastavenia teploty v rôznom rozmedzí. Najčastejšie sa stretnete s teplotami 50 – 100°C. U niektorých drahších modelov dokonca 30 – 100°C. Vďaka tomu môžete hrniec využiť naozaj všestranne — nie len na zaváranie.

Umiestnenie výpustného ventilu

Pri výbere si všímajte aj výšku, v ktorej je umiestnený výpustný ventil. Ak je umiestnený príliš vysoko, sťaží vám to vypúšťanie tekutiny z hrnca.

Bezpečnosť

Kvôli bezpečnosti pri používaní odporúčame vyberať modely s poistkou proti prehriatiu. Niektoré modely sú dokonca vybavené poistkou, ktorá hrniec vypne, resp. nedá sa zapnúť, ak sa v ňom nenachádza žiadna tekutina.

Ďalším bezpečnostným prvkom je dodatočná izolácia. Tá zabráni poškodeniu hrnca, ak dôjde k jeho poliatiu studenou tekutinou počas zavárania.

Materiál zaváracích hrncov

Pri výrobe zaváracích hrncov sa používajú dva materiály. Na výber pri tom máte:

Smaltované zaváracie hrnce

Smaltované zaváracie hrnce patria k cenovo dostupnejším. Ich nevýhodou je však väčšia náchylnosť na mechanické poškodenie.

Nerezové zaváracie hrnce

Nerezové modely bývajú o niečo drahšie. Vyššiu cenu však vyváži dlhšia životnosť a odolnosť voči odreniu či poškriabaniu. Ak plánujete používať zavárací hrniec aj na varenie jedál alebo nápojov, iste oceníte aj to, že nerez na seba neviaže žiadne pachy.

vyberomat sk preserving pot
vyberomat sk preserving pot

Funkcie zaváracích hrncov

O ešte väčší komfort pri zaváraní a varení sa postarajú rôzne prídavné funkcie jednotlivých modelov. Najčastejšie sa stretnete s nasledovnými:

Časovač a odložený štart

Funkcia časovača vám umožní nastavenie požadovanej doby varenia alebo sterilizovania. Väčšina modelov ponúka možnosť nastavenia času od 20 do 120 minút.

Výhodou pri zaváraní môže byť aj funkcia odloženého štartu, ktorá umožní nastaviť dobu začatia zavárania alebo inteligentného časovača. Táto funkcia začne odpočítavať čas až po dosiahnutí požadovanej teploty v hrnci.

LCD displej

Lacnejšie modely umožňujú nastavenie zavárania pomocou otočných spínačov. Drahšie modely bývajú vybavené LCD displejom. Na displeji sa tak dozviete informácie o aktuálnej teplote, dobe do konca zavárania a podobne.

Príslušenstvo k zaváracím hrncom                      

Pri kúpe zaváracieho hrnca nezabudnite na potrebné príslušenstvo, ktoré vám zaváranie uľahčí.

  • Vyťahovanie pohárov z hrnca vám uľahčia kliešte na vyťahovanie horúcich pohárov. Bývajú vybavené protišmykovou úpravou, vďaka ktorej vyberiete horúce poháre bez nebezpečenstva vyšmyknutia či popálenia.
  • Samotné zaváranie vám uľahčia napríklad zaváracie hlavy na utiahnutie viečka alebo lieviky s rôznym objemom pre nalievanie nálevu alebo džemu do pohárov. Na trhu nájdete aj praktické lieviky so sitkom. Využijete ich napríklad na zachytenie zvyškov ovocia zo šťavy.
  • Prípravu džemov alebo ovocných sirupov uľahčia odšťavovače a mlynčeky na ovocie.
  • Ak máte radi pekne usporiadané zaváraniny, môžete si ich označiť praktickými etiketami na poháre.

Záver a zhrnutie

Domáce zaváraniny sú oveľa chutnejšie aj zdravšie než tie kupované. Ak máte dostatok ovocia na ich výrobu, k chutnému džemu či kompótu vám chýba už len kvalitný zavárací hrniec a príslušenstvo na zaváranie. V zaváracom hrnci sa navyše dajú pripraviť aj domáce mäsové konzervy a paštéty. Ak si vyberiete elektrický zavárací hrniec, môžete ho okrem toho používať aj na varenie niektorých jedál a nápojov.

Pri výbere zaváracieho hrnca sa rozhodujte podľa jeho parametrov. Dôležitý je najmä výber správnej veľkosti, dostatočného príkonu a materiálu hrnca. Okrem toho by vás mali zaujímať bezpečnostné prvky a prídavné funkcie zaváracieho hrnca. Napríklad časovač alebo odložený štart. Pre ešte vyšší komfort ovládania si môžete vybrať tiež zavárací hrniec s LCD displejom.

So zaváracím hrncom zužitkujete svoju úrodu po celý rok. Vďaka tejto špeciálnej tepelnej úprave sa potraviny zakonzervujú a sú chránené pred mikroorganizmami. Vydržia konzumovateľné po dlhú dobu a vy si tak budete môcť vychutnávať lahodné marmelády, lekvár, kompóty, ale aj kyslé uhorky, huby a iné. Zaváracie hrnce majú ale oveľa širšie využitie, v niektorých z nich pripravíte napríklad aj teplé nápoje, polievky i guláš.

Vložiť komentár