Ako vybrať najlepšiu kancelársku stoličku

Pri práci za písacím stolom je dôležité pohodlné a zdravé sedenie. Zvlášť vtedy, ak máte sedavé zamestnanie. Kancelárske stoličky by mali preto spĺňať isté kritériá. Tie závisia od toho, ako často a kde budete stoličku využívať. Pre každodenné sedenie za počítačom vyberajte najmä s ohľadom na možnosti polohovania či ergonómiu stoličky.

Do domácej kancelárie určenej na občasné využitie budete pravdepodobne vyberať najmä s ohľadom na dizajn. Vyberať budete aj podľa vašej hmotnosti a rozmerov, použitého materiálu na výrobu kancelárskej stoličky, mechaniky polohovania a iných parametrov. O všetkých sa dozviete v nasledujúcom nákupnom návode.

vyberomat sk office chair
vyberomat sk office chair

Čo si vybrať?

V tabuľke nižšie sme si pre vás pripravili zopár tipov na výhodné kancelárske stoličky.

NázovKladyZáporyOrienačná cenaKde kúpiť?
ANTARES Tennessee– dostupná cena
– nastaviteľná výška
– priedušnosť materiálu 
– opierky na predlaktie a sklon stoličky sa nedajú nastaviť
– nevhodná pre dlhodobé sedenie
– pri častom používaní začne vŕzgať
84 €Zobraziť ponuku
AUTRONIC KA-V505– dostupná cena
– jednoduchá montáž
– odolnosť
– nevhodná pre vysokých ľudí90 €Zobraziť ponuku
MOSH AIRFLOW – 702– možnosti nastavenia
– vzdušnosť
– nosnosť (150 kg)
– jednoduchá montáž
– nevhodná pre vysokých ľudí
– vyššia hmotnosť
504 €Zobraziť ponuku 
Spinergo Business – kvalita
– zdravotná stolička
– množstvo nastavení
– priedušnosť
– vhodná na každodenné nosenie
– nosnosť (140 kg)
– dizajn
– vyššia cena 737 € Zobraziť ponuku
ANTARES Ergohuman– skvelá ergonómia
– množstvo nastavení
– priedušnosť
– vhodná na každodenné nosenie
– vhodná pre vysokých ľudí
– nosnosť (150 kg)
– dizajn
– vyššia cena
– vyššia hmotnosť
850 €Zobraziť ponuku
vyberomat sk antares tennessee

ANTARES Tennessee

Stolička v dostupnej cene je vhodná nielen do kancelárie, ale aj do domácnosti. Okrem ceny, oceníte rýchlu a jednoduchú montáž či možnosť nastavenia výšky operadla od 43 po 54 cm. Kolieska na stoličke zvládnu aj mäkké povrchy, takže pod ňu môžete použiť koberec. Vyrobená je zo syntetickej kože. Na výrobu opierky bola použitá sieťovina. Nosnosť: 120 kg. Hmotnosť: 13 kg.


vyberomat sk autronic ka v

AUTRONIC KA-V505

Stolička od AUTRONIC je ideálna do kancelárie vďaka svojej pohodlnosti a ergonomickému tvaru. Pohodlnosť je zabezpečená prostredníctvom mäkkého povrchu a bedrovej opierky. Otočná konštrukcia je vyrobená z plastu. Vďaka eko koženému poťahu je stolička odolnejšia. Určite oceníte aj jej priaznivú cenu. Ponúka možnosť nastavenia výšky sedadla od 46 do 56 cm. Výška operadla: 67 cm. Hmotnosť stoličky: 15,5 kg. Maximálna nosnosť: 110 kg.


vyberomat sk mosh airflow

MOSH AIRFLOW – 702

Kancelársku stoličku ocenia ľudia so sedavým zamestnaním, vďaka ergonomickému tvaru a pohodlnosti. Disponuje bedrovou opierkou, opierkou hlavy a nastaviteľnými podrúčkami. Jej otočná konštrukcia je vytvorená z kovu s hliníkovým krížením. Vďaka sieťovému materiálu je zároveň priedušná. Veľkým plusom tejto stoličky je možnosť nastaviť výšku (45 – 57 cm) a hĺbku (43 – 48 cm) sedadla, ako aj výšku operadla od 55 do 59 cm. Šírka stoličky je 70 cm. Jej robustná konštrukcia zapríčinila aj vyššiu váhu, a to 31 kg. Nosnosť: 150 kg.


vyberomat sk spinergo business

Spinergo Business

Táto kancelárska stolička je vhodná predovšetkým pre ľudí so sedavým zamestnaním, ktorí majú sklony k bolestiam chrbtice. Vďaka ergonomickému tvaru vás núti sedieť v správnej pozícií, čo slúži ako prevencia pred bolesťami krčnej chrbtice, taktiež uľavuje medzistavcovým platničkám a posilňuje brušné a chrbtové svalstvo. Zároveň je veľmi pohodlná vďaka bedrovej opierke, opierke hlavy či nastaviteľným podrúčkam. Balančná konštrukcia stoličky je vyrobená z kvalitného kovového materiálu s chrómovým krížením. Jej priedušnosť zaisťuje sieťovinový povrch. Okrem vyššie spomenutých benefitov, ponúka možnosť nastaviť si výšku sedadla od 50 do 60 cm, a výšku operadla od 65 – 70 cm. Šírka stoličky: 49 cm. Nosnosť: 140 kg.


vyberomat sk antares ergohuman

ANTARES Ergohuman

Pokiaľ hľadáte kvalitnú kancelársku stoličku vhodnú na každodenné dlhodobé sedenie, je pre vás Ergohuman tá pravá. Vyššiu cenu kompenzuje množstvo benefitov, ktoré ponúka. Jej pohodlnosť zaisťuje bedrová opierka, opierka na hlavu a nastaviteľné podrúčky. Stolička obsahuje kolieska vhodné na všetky povrchy. Disponuje robusnou kovovou konštrukciou s chrómovaným krížením. Kancelárska stolička je priedušná vďaka textilným sieťovým poťahom. Ďalším plusom je množstvo nastavení. Môžete si zvoliť výšku ( 46 – 55 cm) a hĺbku ( 47 – 52 cm) sedadla, taktiež výšku operadla od 75 do 80 cm. Hmotnosť stoličky: 23,6 kg. Nosnosť: 150 kg.

Kancelárska stolička alebo kreslo?

Pri výbere vhodného sedenia do vašej kancelárie sa iste stretnete s pojmami kancelárska stolička a kancelárske kreslo. Na úvod si preto vysvetlíme, aký je medzi nimi rozdiel.

Kancelárske stoličky sú určené na každodenné niekoľkohodinové sedenie. Tomu sú prispôsobené ich ergonomické vlastnosti. Majú tiež lepšie možnosti polohovania.

Kancelárske kreslá majú operadlo mierne naklonené dozadu. V kresle sa môžete pohodlne oprieť, premýšľať, či relaxovať. Keďže sa však operadlo nedá polohovať, pri dlhšej práci neposkytnú oporu vášmu chrbtu. Kancelárske kreslá sú preto vhodnejšie len na občasné využitie.

Parametre výberu kancelárskej stoličky

Pri výbere konkrétneho modelu stoličky do kancelárie by ste mali zvážiť viacero parametrov. Najdôležitejším je komfort vášho sedenia. No na výber budú vplývať aj iné faktory.

Ergonómia

Pri dlhom sedení za písacím stolom oceníte nie len pohodlie ale aj zdravé sedenie. Pri kúpe preto hľadajte ergonomické kancelárske stoličky. Ergonomická kancelárska stolička kopíruje tvar vašej chrbtice, čím jej poskytuje oporu, znižuje záťaž chrbtového svalstva a zvyšuje komfort pri sedení. Predídete tak problémom s krčnou chrbticou a bolestiam chrbta. Pohodlie pri sedení navyše znižuje únavu. Tento fakt pozitívne ovplyvňuje produktivitu práce aj celkové naladenie.

Niektoré modely umožňujú nastavenie bedrovej opierky. Tento fakt privítajú najmä osoby vyššieho vzrastu, pre ktoré je nastavenie bedrovej opierky na modeloch bez polohovania nevyhovujúce.

vyberomat sk office chair
vyberomat sk office chair

Pre dokonalý komfort sedenia skontrolujte tiež tvar sedadla. Pre časté používanie vyberajte kancelárske stoličky s anatomicky tvarovaným sedadlom.Väčšie pohodlie poskytnú anatomicky tvarované sedadlá. Tie ploché možno vylepšiť dodatočne zakúpeným podsedákom. Mali by byť výškovo nastaviteľné a prípadné odchýlky vo vlastnej výške možno vyriešiť dobre zvolenou podložkou pod nohy.

Možnosti nastavenia

Po niekoľkých hodinách za počítačom oceníte možnosti nastavenia kancelárskej stoličky. Pre váš chrbát aj končatiny je totiž dôležité, aby ste nesedeli v jednej polohe. Polohu preto občas zmeňte, natiahnite sa alebo sa prejdite po čaj či kávu.

Možnosti nastavenia využijete na prispôsobenie stoličky výške vašej postavy. Pri sedení je dôležité, aby sedadlo stoličky odspodu netlačilo na stehná. Chodidlá by mali byť položené na zemi. V žiadnom prípade by nemali visieť. Pri ideálnom nastavení stoličky budú vaše kolená ohnuté v 90° uhle.

Dôležité je tiež polohovanie operadla a bedrovej opierky. Pre modely vybavené opierkou hlavy a lakťov je dôležité, aby sa aj tieto dali nastaviť podľa vašich potrieb.

Detské kancelárske stoličky

Pri možnostiach nastavenia ešte chvíľu zostaneme, a to vďaka detským kancelárskym stoličkám. Pre deti vyberajte detské stoličky. Sú lepšie prispôsobené ich váhe aj anatómii. Pri detských kancelárskych stoličkách je veľmi dôležitá možnosť ich nastavenia. Budete tak môcť regulovať výšku sedenia dieťaťa tak, ako bude rásť.

Nosnosť a rozmery

Kancelárska stolička by mala zodpovedať vašej hmotnosti. Rozmery stoličky budú závisieť od vašich telesných proporcií. Kancelárska stolička by mala vyhovovať dĺžke vašich končatín, trupu, šírky bokov a samozrejme tiež telesnej výšky.

Materiál

Pre životnosť ale aj vaše pohodlie pri používaní je dôležité prihliadať aj na materiál stoličky. Ten sa líši podľa jej jednotlivých častí.

Konštrukcia 

Môžete sa stretnúť s konštrukciou z plastu alebo kovu. Pre dlhšiu životnosť a vyššiu nosnosť vyberajte modely s kovovou konštrukciou.

Sedadlá a opierky

Tieto časti kancelárskych stoličiek sa vyrábajú z plastu a preglejky. Z týchto materiálov je odolnejšia preglejka. Výplň sedadla býva z polyuretánovej peny. Ak je vyrobená z molitanu alebo iného menej kvalitného materiálu, po čase sa sedadlo presedí.

Poťahy

Na dlhšie sedenie sú najvhodnejšie priedušná sieťovina a umývateľné materiály, akým je napríklad ekokoža. Môžete si vybrať aj textilné čalúnenie. Pri tomto materiáli však musíte počítať so zložitejším čistením. Ak hľadáte luxusné prevedenie, na trhu nájdete aj modely čalúnené kožou.

Kolieska

Zvolený materiál koliesok závisí od typu podlahy, na ktorej budete kancelársku stoličku používať. Na vinylovú, drevenú alebo plávajúcu podlahu vyberajte pogumované kolieska. Na koberec sú vhodné plastové kolieska.

vyberomat sk office chair
vyberomat sk office chair

Doba využitia

Výber kancelárskej stoličky ovplyvňuje aj to, ako často ju budete využívať a koľko času na nej priemerne strávite. Podľa doby využitia si zvolíte:

Kancelárske stoličky na 3 hodiny sedenia

Tieto modely sú určené na občasnú prácu v domácej kancelárii. Môžete si tak vybrať z lacnejších modelov. Nemusíte tiež prihliadať na ergonomické vlastnosti stoličky. Rozhodnutie o výbere na občasné použitie ovplyvňuje najčastejšie cena a dizajn stoličky. Na občasné použitie sú vhodné tiež kancelárske kreslá.

Kancelárske stoličky na 8 hodín sedenia

Na každodenné sedenie do 8 hodín potrebujete kancelársku stoličku s bedrovou opierkou, prípadne tiež opierkou hlavy. Pre takúto dobu sedenia nie sú vhodné modely bez možností nastavenia. Vybraná kancelárska stolička by mala poskytovať možnosti nastavenia sedadla, operadla a opierky rúk. Pri kúpe zvážte aj výber modelu s opierkou hlavy.

Kancelárske stoličky na viac ako 8 hodín sedenia

Na sedenie po dobu dlhšiu ako 8 hodín denne kupujte kancelársku stoličku s polohovaním a ergonomickým tvarovaním. Pre vaše telo je dôležité, aby vám naozaj dokonale vyhovovala. Zabránite tak vzniku problémov s pohybovým a obehovým systémom.

Kancelárske stoličky na 24 hodín sedenia

Modely určené na 24 hodinové využitie bývajú označené symbolom Nonstop. Mali by spĺňať všetky kritériá pre zdravé a pohodlné sedenie s možnosťami nastavenia rôznej výšky aj polôh. Z hľadiska životnosti je tiež dôležitá kvalita použitých materiálov.

Typ mechaniky ovládania

Kancelárske stoličky sa od seba líšia aj typom mechaniky ovládania. 

Pevná mechanika

Tento typ stoličky umožňuje len nastavenie výšky operadla. Nájdete ho na detských stoličkách. Na takejto stoličke nie je možné nastaviť hĺbku sedenia ani sklon operadla.

Kĺbová mechanika

Kĺbová mechanika umožňuje nastaviť výšku a sklon operadla a tiež hĺbku sedenia. Na niektorých modeloch je toto ovládanie možné pomocou plastovej skrutky, na iných pomocou páčky. Kancelárske stoličky s kĺbovou mechanikou patria medzi lacnejšie modely.

Hojdacia mechanika

Hojdaciu mechaniku nájdete najmä na kancelárskych kreslách. Ako z jej názvu vyplýva, umožňuje príjemné hojdanie v kresle. Hojdaciu mechaniku je možné nastaviť podľa vami požadovanej sily protiváhy alebo húpanie celkom zablokovať.

Synchrónna mechanika

Ak hľadáte kancelárske stoličky s možnosťou nastavenia operadla do požadovaného sklonu, vyberajte modely so synchrónnou mechanikou. Toto riešenie umožňuje zmenu polohy sedenia a je preto vhodné pre stoličky určené na 8 alebo viac hodín sedenia.

Synchrónna mechanika naklápa stoličku presne podľa vašej aktuálnej polohy. Ak sa predkloníte, predkloní sa aj operadlo a zároveň poklesne sedadlo a naopak. Na stoličke je pri tom možné nastaviť tuhosť pohybu mechaniky. Pohyb je tiež možné zablokovať.

A-synchrónna mechanika

Aj stoličky s týmto typom mechaniky sú určené na 8 a viac hodinové sedenie. A-synchrónna mechanika umožňuje samostatné nastavenie sklonu operadla, výšky a polohy sedadla. Dosiahnete tak viacero variantov polôh.

Záver a zhrnutie

Výber kancelárskej stoličky závisí od mnohých faktorov. Najdôležitejším je to, ako často a aký dlhý čas kancelársku stoličku využívate. Od toho sa budú odvíjať vaše požiadavky na ergonomické vlastnosti, materiál jednotlivých častí stoličky, možnosti nastavenia a typy mechaniky polohovania. Nezabudnite na správne rozmery a nosnosť stoličky. Tie by mali vyhovovať vašej váhe a proporciám vašej postavy.

Pri kúpe stoličky do kancelárie je dôležitý aj dizajn. Ten by mal predovšetkým vyhovovať vášmu osobnému vkusu a ladiť s ostatným zariadením miestnosti. S dizajnom úzko súvisí zvolený poťahový materiál. Pri jeho voľbe nezabudnite vopred zvážiť vaše požiadavky na priedušnosť, životnosť a možnosti čistenia.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Gu\u002d\u002dAJjcda4\u0026ab_channel=AlzaTube

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest