Zakalená voda vo vírivke. Ako sa jej zbaviť?

Rýchla voľba


Ceníme si váš čas a tak sme pripravili hneď na úvod výhodný set, ktorý ocení ten, kto nemá čas čítať detailné informácie a odborné termíny.

vyberomat sk specialny set externa mikrofiltracia pre virivky bazeny swimspa do m
vyberomat sk specialny set externa mikrofiltracia pre virivky bazeny swimspa do m

Výhodný set

Trápi vás zakalená voda vo vírivke a neviete ako sa jej zbaviť? V tom prípade je nasledujúci článok určený pre práve pre vás. Dozviete sa, ako s ňou bojovať a ako predchádzať jej vzniku.

Starostlivosť o vodu je nepopierateľnou súčasťou údržby pri vlastníctve vírivky. Niektoré si vyžadujú menšiu iné zase intenzívnejšiu starostlivosť. Je mnoho faktorov, ktoré kvalitu vody ovplyvňujú. Taktiež existuje množstvo spôsobov akými môžete vodu udržiavať v dobrej kondícií.

Zakalená voda vo vírivke môže vzniknúť kvôli viacerým faktorom. Vo všeobecnosti môžeme určiť 5 základných prvkov, ktoré môžu za stav vody. Najdôležitejším faktorom je zabudovaný filtračný systém vody. Ďalším faktorom je chémia, ktorú na čistenie používate alebo intenzita používania či počet osôb, ktoré vírivku používajú. Kvalitu vody ovplyvní aj vaša hygiena

Pred kúpou odporúčame diagnostikovať aký typ vody máte. Koľko obsahuje železa či aká je jej tvrdosť a podobne. Aj tento faktor vplýva na potrebu čistenia vody vo vírivke.

vyberomat sk zakalená voda vo vírivke
vyberomat sk zakalená voda vo vírivke

Filtračný systém

Novodobé vírivky obsahujú kvalitný systém, ktorý pravidelne a samostatne filtruje vodu v prípade potreby. Dokáže sám vyhodnotiť kedy voda potrebuje prefiltrovať. Vírivky nižšej triedy obsahujú filtráciu, ktorú je nutné nastaviť. Po nastavení filtrujú vodu v pravidelných intervaloch. U nafukovacích vírivkách sa využíva tzv. kartušová filtrácia. Pri tomto type musíte filter pravidelne zbavovať nečistôt. Nevýhodou je jeho rýchle opotrebovanie.

Použitá chémia

Pri chémií je dôležité zistiť akým pH vaša voda disponuje. Od toho sa odvíja akú chémiu by ste pri údržbe mali použiť.

Chlórová chémia

Čistenie pomocou chlóru patrí medzi najznámejšie spôsoby pre udržanie čistej vody. Používa sa v bazénoch a na kúpaliskách. Svoje využitie si našla aj medzi vírivkami. Nevýhodou tohto spôsobu dezinfekcie je, že pri zvýšenom alebo nesprávnom dávkovaní môže chlór nepríjemne zapáchať. Aj tomuto problému sa dá predísť. Trh ponúka chlórové tablety s obsahom ideálneho množstva chémie, takže sa už nebudete musieť trápiť správnym dávkovaním.

Kyslíková chémia

Na rozdiel od chlórového čistenia, kyslíkové nie je vôbec cítiť. Používanie tohto druhu chémie je komplikovanejšie a je potrebné sa naučiť s ním zachádzať. Nevýhodou kyslíkového čistenia je usadzovanie nečistôt v potrubí a vo vnútornom systéme vírivky. Avšak aj tento problém sa dá odstrániť. Stačí, keď raz za čas použijete prípravky určené na čistenie potrubí, trysiek a filtrov.

Bróm

Napriek jeho nenáročnosti je tento spôsob čistenia málo využívaný. Predáva sa v podobe tabletiek, ktoré vložíte do filtra alebo plaváku vo vašej vírivke a všetku prácu necháte na ňom. Tento spôsob údržby vyniká vysokou účinnosťou.

Ozonizácia

Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorí odmietajú chemické čistenie alebo trpia kožnými problémami, tento spôsob čistenia je pre vás ten pravý. Funguje na princípe obohacovania vody o kyslík, vďaka čomu dostáva vodu do pôvodného stavu. Napriek absencií chlóru je ozonizácia veľmi účinným prostriedkom pre vydezinfikovanie vody.

vyberomat sk specialny set externa mikrofiltracia pre virivky bazeny swimspa do m

ŠPECIÁLNY SET – Externá mikrofiltrácia pre vírivky, bazény, swimspa do 19m3

S týmto setom sa zakalenej vody už viac nemusíte báť. Dokáže odfiltrovať všetko, už od 1,5 mikrónov. Ako sa hovorí, za málo peňazí dostanete veľa muziky. V balení sa totiž nachádza 1. mikrofiltrácia, 2. filtračné médium, 3. bazénová hadica (38 mm), 4. bazénová hadica (32 mm) a 5. 2 x pozinkovaná hadicová spona (9 mm). Set obsahuje všetko potrebné, aby vaša voda ostala krištáľovo čistá. Nemusíte už nič dokupovať.

Intenzita používania

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje kvalitu vody a náročnosť na údržbu je intenzita používania vírivky. Neexistuje nijaké pravidlo, ktoré by hovorilo koľkokrát pri akej intenzite používania ju musíte čistiť. V zásade platí, že ak ju využívate každý deň, budete musieť čistiť a dezinfikovať vodu častejšie. V prípade, že ju využívať v menšej miere, nemusíte tráviť nad údržbou veľa času.

Počet osôb používajúcich vírivku

Tak, ako v predchádzajúcom prípade aj počet osôb používajúcich vírivku ovplyvní kvalitu vody. Pokiaľ ste 4 členná rodina a vlastníte kvalitnú vírivku, bude stačiť ak vymeníte vodu 2-4 krát za rok. V prípade, že vlastníte menej kvalitný model, výmenu by ste mali praktizovať 4 až 8 krát do roka.

Hygiena

Na kvalitu vody vplývajú aj vaše hygienické zásady. Pokiaľ sa pred kúpeľom osprchujete, voda vydrží dlhšiu dobu bez nečistôt a mastnoty. Sprcha zbaví vašu pokožku krémov, deodorantu či potu, ktoré by sa inak dostali do vody a znečistili ju.

vyberomat sk zakalená voda vo vírivke
vyberomat sk zakalená voda vo vírivke

Zhrnutie

Na kvalitu vody vplýva naozaj mnoho faktorov. Najvplyvnejšími sú systém filtrácie, spôsob čistenia, intenzita kúpania, počet osôb používajúcich vírivku a ich hygienické zásady. Samozrejme záleží aj na kvalite vírivky, jej typu či materiálu z akého je vyrobená. Ovplyvniť ju môže aj kvalita vody, jej tvrdosť alebo obsah železa. V prípade ak vás téma víriviek zaujíma, pozrite si náš článok o príslušenstve ku vírivkám.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest