Ako vybrať domácu pekáreň

Sen o čerstvom chlebe a jeho vôni, ktorá sa šíri po celej domácnosti, sa vďaka domácej pekárni môže stať skutočnosťou. Domáce pekárne vám umožnia pripraviť si čerstvý chlieb a pečivo kedykoľvek. Môžete pritom používať vopred pripravené zmesi, ktoré si zakúpite v potravinách, alebo si pripravíte cesto podľa osvedčených receptov. Domácu pekáreň navyše iste ocenia tí, ktorí si vzhľadom na zdravotné obmedzenia musia chlieb kupovať v špecializovaných predajniach.

Domáca pekáreň sa postará o celý proces miesenia aj pečenia. Mnoho modelov má tiež prídavné funkcie, vďaka ktorým tento spotrebič využijete aj na prípravu jogurtov, džemov alebo iných jedál. Pri jej výbere postupujte od voľby vhodného objemu nádoby. Potom porovnajte materiál nádoby, počet miesičov a príkon spotrebiča. Týmto aj iným parametrom sa venujeme v nasledujúcom návode.

vyberomat sk bread machine
vyberomat sk bread machine

Podľa čoho vyberať

Výber konkrétneho modelu bude závisieť od vašich požiadaviek na veľkosť chleba, preferovaného materiálu nádoby a iných parametrov.

Vnútorný objem nádoby

Vnútorný objem nádoby na pečenie určuje to, aký veľký bude upečený chlieb. Pri výbere objemu je najlepšie riadiť sa počtom členov vašej domácnosti a vašou bežnou spotrebou chleba. Na výber máte domáce pekárne na chlieb s hmotnosťou od 500 do 1 800 g. Pre štvorčlennú domácnosť sú vhodné veľkosti na 1 200–1 500 g. Pre menej ľudí postačia modely s menším objemom.

Výhodou je, ak sa dá nastaviť veľkosť bochníka. Túto možnosť však neposkytujú všetky domáce pekárne. Vďaka tejto funkcii si budete môcť nastaviť veľkosť podľa aktuálnej potreby. Iné modely zase umožňujú výmenu nádoby za druhú, ktorá je uprostred rozdelená. Získate tak možnosť upiecť naraz dva rôzne druhy chleba.

Veľkosť a hmotnosť pekárne

Pri kúpe vás iste budú zaujímať hmotnosť a rozmery tohto spotrebiča. Vopred si určite, kde ho budete pri pečení ukladať. Pri plánovaní, kam pekáreň umiestniť, nezabudnite pridať priestor na otvorenie veka. Počítajte tiež s miestom na uskladnenie.

Rozmery pekární sa pohybujú medzi 28–40 cm do výšky a 28–46 cm do šírky a 24–30 cm do hĺbky. Hmotnosť väčšiny modelov je 4–10 kg.

Materiál nádoby na pečenie

Nádoba na pečenie sa vyrába z troch materiálov. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

  • Teflón — výhodou teflónu je vďaka nízkej priľnavosti potravín jeho nenáročnosť na údržbu. Jedlo sa vám okrem toho nepripečie a chlieb z nádoby ľahko vyklopíte. Pri teflónovej nádobe je však potrebné myslieť na krehkosť tohto materiálu. Nepoužívajte kovové nástroje, aby ste ho nepoškriabali. Stratil by tak svoje vlastnosti.
  • Nerez — nerez je materiál odolný voči poškodeniu. Výhodou je tiež nižšia cena a dlhá životnosť. Pri nereze je však vyššie riziko pripálenia a prichytenia zvyškov jedál, takže jeho čistenie môže by náročnejšie a chlieb sa ťažšie vyklápa.
  • Keramika — keramika je najkvalitnejším materiálom nádoby domácej pekárne. Keramika výborne vedie teplo a je nepriľnavá. Oproti teflónu je odolnejšia voči poškriabaniu. Aj tak je však potrebné vyvarovať sa používaniu kovových nástrojov, ktoré by mohli poškodiť jej štruktúru.
vyberomat sk bread machine
vyberomat sk bread machine

Počet hnetacích lopatiek

Úlohou hnetacích lopatiek je dôkladné premiesenie cesta na pečenie. Ich počet sa líši v závislosti od konkrétneho modelu. Môžete sa stretnúť s domácou pekárňou, ktorá má len jednu lopatku, dve alebo až štyri. Pre dôkladné premiestenie je vhodné vyberať domáce pekárne s dvoma alebo štyrmi miesičmi. Ak budete cesto pripravovať v kuchynskom robote, postačí aj jeden. Jeden miešací hák postačí tiež pri menších modeloch, kde je nádoba na pečenie menšia.

Hnetacie lopatky sa dajú z nádoby buď vybrať alebo sklopiť tak, aby v chlebe nevytvorili diery. Po sklopení ich však na bochníku aj tak bude vidieť. Nevýhodou je aj to, že sa ťažšie čistia. Praktickejšie je preto vybrať domácu pekáreň s vyberateľnými miesičmi.

Spotreba a príkon

Spotreba a príkon so sebou priamo súvisia. Čím vyšší bude príkon, tým vyššia bude aj spotreba. Spotreba však nie je veľmi vysoká. V porovnaní s pečením v teplovzdušnej rúre iste ušetríte. Na jedno pečenie spotrebujete približne 0,4–0,8 kWh.

Jednoduché ovládanie

Ak si vyberiete domácu pekáreň s viac ako jedným programom, iste oceníte jednoduchosť ovládania. Väčšina modelov disponuje displejom a niekoľkými tlačidlami, pomocou ktorých nastavujete zvolený program. Na displeji sa zobrazuje čas pečenia, fáza činnosti a podobne. Výhodou je menší počet tlačidiel s prípadným označením pomocou obrázkov, ktoré vám nastavenie uľahčia.

Drahšie modely môžu byť vybavené dotykovým displejom. Spravidla tiež ponúkajú viacero funkcií, takže budete iste spočiatku musieť používať návod.

Funkcie domácich pekární

Domáce pekárne sa od seba odlišujú aj počtom programov a funkcií. Vyberajte podľa toho, ktoré by ste chceli používať.

Programy

Ak v domácej pekárni budete pripravovať rôzne druhy chleba, pizzu alebo koláče, budete potrebovať viacero programov. Vyberajte podľa toho, aké jedlá radi pripravujete. Niektoré cestá budú potrebovať napríklad čas na kysnutie. Domáca pekáreň sa dá využiť tiež na prípravu domáceho džemu, jogurtu alebo sekanej či masti a oškvarkov. Môžete ju využiť aj na ohrievanie jedla.

Môžete si vybrať z nasledovných programov:

  • Pečenie rôznych druhov chleba — základom je program na pečenie chleba. V pekárni upečiete celozrnný, zemiakový, ražný aj bezlepkový chlieb.
  • Rýchle pečenie — niektoré druhy cesta umožňujú využiť zrýchlené pečenie. Tento program je tiež vhodné použiť na menšie druhy pečiva, ako napríklad bagety, ktoré sú rýchlejšie prepečené. Skrátenie času si bude požadovať zvýšenie výkonu.
  • Príprava cesta — neoddeliteľnou súčasťou pekárne je program na prípravu cesta. Niektoré lacné modely ho však nemusia mať. Výhodou je, ak môžete pripravovať rôzne druhy cesta vrátane tých, ktoré vyžadujú čas na kysnutie.
  • Samostatné pečenie — pečenie je základná funkcia, ktorú majú všetky domáce pekárne. Nemusí však slúžiť len na prípravu chleba. Vďaka nej v pekárni upečiete napríklad mäso.
  • Príprava džemov a marmelád — domáca pekáreň vám môže uľahčiť aj prípravu domácich zaváranín, akými sú chutný džem alebo marmeláda. Suroviny sa rovnomerne zahrievajú a premiešavajú, takže budete odbremenení od postávania pri sporáku.
  • Príprava jogurtov — vďaka regulácii teploty je možné v pekárni pripravovať jogurty alebo kvások na pečenie.
vyberomat sk bread machine
vyberomat sk bread machine

Funkcie

Pečenie v domácej pekárni vám uľahčia niektoré funkcie. Praktickou funkciou je časovač. Môžete si tak nastaviť pečenie na požadovaný čas. Túto funkciu však používajte s opatrnosťou, pokiaľ dávate do cesta suroviny podliehajúce skaze.

V prípade náhodného výpadku energie je užitočná funkcia pokračovania v pečení. Po znovu zapojení elektrického prúdu pekáreň pokračuje v začatom programe.

Komfort pri pečení predstavuje tiež automatické pridávanie ingrediencií alebo možnosť nastavenia prepečenej kôrky.

Tipy na záver

Domáci chlieb, pečivo, koláče či sekanú pripravíte jednoducho v domácej pekárni. Tento spotrebič má nižšiu spotrebu energie ako teplovzdušná rúra. Mnoho modelov okrem toho ponúka možnosť prípravy viacerých pokrmov. Pri kúpe sa informujte o veľkosti a materiáli nádoby na pečenie, príkone a rozmeroch pekárne. Okrem toho vás iste bude zaujímať aj dizajn. Nezabudnite skontrolovať dĺžku prívodného kábla, aby vyhovovala vzdialenosti od elektrickej zásuvky na mieste, kde budete pekáreň používať.

Výhodou je, ak sa na veku domácej pekárne nachádza okienko. Vďaka nemu budete môcť kontrolovať priebeh pečenia. Niektoré domáce pekárne sa predávajú s formou naviac, odmerkou na suroviny či hákom na vyberanie hnetacích hákov zapečených v ceste.

Vložiť komentár