Ako vybrať správny mlynček na kávu

Mlynček na kávu je nenahraditeľným príslušenstvom pre každého milovníka kávy. Nielen, že čerstvo namletá káva oveľa lepšie vonia a chutí, ale kávový mlynček môže byť aj krásnym dizajnovým prvkom do vašej kuchyne.

Pred kúpou mlynčeka na kávu by ste sa mali zamyslieť:

  • koľko šálok kávy denne vypijete?
  • koľko peňazí ste ochotní do mlynčeka investovať?
  • je pre vás príprava kávy rituálom?

Typy mlynčekov na kávu

Rozlišujeme dva základné typy mlynčeka na kávu, a to ručný a elektrický mlynček. Oba majú svoje špecifiká.

Ručný mlynček na kávu

Ručný mlynček na kávu je fajn, ak máte skôr nižšiu spotrebu kávy. Ak vypijete denne niekoľko šálok kávy alebo pripravujete kávu pre viac členov rodiny, kúpte si radšej elektrický mlynček.

Výhody

  • Nižšia obstarávacia cena
  • Kávu pri mletí neprepálite a nezhorkne
  • Proces mletia môžete mať ako rituál

Nevýhody

  • Vhodný skôr pre menšie množstvo kávy, približne do 4 šálok
  • Dlhšia doba mletia ako u elektrického mlynčeka
  • Len pre hrubšie mletie kávy

Elektrický mlynček na kávu

Elektrický mlynček na kávu je pohodlné a praktické riešenie mletia kávy. Nemusíte točiť kľučkou ako pri ručnom mlynčeku, elektrický mlynček urobí všetko za vás.

Výhody

  • Rýchlejšie a pohodlnejšie mletie
  • Možno nastaviť jemnosť mletia
  • Niektoré modely majú možnosť nastaviť počet dávok, teda koľko šálok kávy budete pripravovať

Nevýhody

  • Vyššia obstarávacia cena
  • Mlynček s oceľovými nožmi môže kávu prepáliť alebo ju namlieť nerovnomerne

Mlecí mechanizmus

Bežne sa pri mlynčekoch stretávame s dvoma typmi mechanizmu mletia. Ide buď o trieštivé ostrie (nože), alebo o mlecie kamene. Ak budete mlynček používať naozaj len na mletie kávy, vyberajte radšej z mlynčekov s mlecími kameňmi.

Trieštivé ostrie

Ostrie sa používa u lacnejších modelov. Trieštivé nože sú najčastejšie oceľové, výnimočne keramické. Nevýhodou trieštivých nožov je nerovnomerné mletie kávy a to, že sa káva pri mletí môže prepáliť. Výhodou je ľahká údržba, dlhá životnosť a univerzálnejšie použitie. Mlynček s trieštivým ostrím sa dá použiť aj na iné suroviny ako je káva, napr. korenie, oriešky, mak.

Mlecie kamene

S mlecími kameňmi docielite kvalitnejší výsledok mletia kávy než u trieštivého ostria.

Mlecie kamene drvia kávu rovnomerne a prispievajú k lepšiemu uvoľňovaniu olejov z kávových zŕn. Nevýhodou mlecích kameňov je ich zložitejšia údržba a jednostranné využitie.

Podľa materiálu sa mlecie kamene delia na:

  • oceľové – majú väčšiu tendenciu k zahrievaniu a môže tak rovnako ako u trieštivého ostria dôjsť k prepáleniu kávy
  • keramické – nijako neskresľujú chuť kávy, a preto sú najlepšou voľbou

Podľa tvaru sa mlecie kamene delia na:

  • ploché – melú kávu rovnomernejšie ako kónické kamene, priemerná rýchlosť mletia pri elektrických mlynčekov je 900-1 300 otáčok za minútu a výkonnosť 9-18 kg kávy za hodinu. Opotrebenie nastáva po cca 300-350 kg pomletej kávy.
  • kónické – oproti plochým kameňom dokážu kávu pomlieť jemnejšie a zostáva v nich menej zvyškov, priemerná rýchlosť mletia pri elektrických mlynčekov je 400-550 otáčok za minútu a výkonnosť 15-70 kávy za hodinu. Opotrebenie nastáva po cca 600-750 kg pomletej kávy.

Hrubosť mletia

Prakticky už všetky modely mlynčekov na kávu ponúkajú nastavenia hrubosti mletia. Rôzne druhy a spôsoby prípravy kávy totiž vyžadujú inú hrubosť namletia.

Stupeň mletiaSpôsob prípravy kávy
Najjemnejšie mletieDžezva
Jemné mletieEspresso
Stredne hrubé mletieMoka kanvica
Hrubé mletieVakuum pot, filtrovaná káva, dripper, chemex
Najhrubšie mletieFrench Press, cold brew

Kapacita a veľkosť mlynčeka na kávu

Pri kapacite je dôležité sa zamyslieť, pre koľko ľudí a koľkokrát denne budete kávu mlieť. Všeobecne sa kapacita mlynčekov na kávu pohybuje od 24 g tých najmenších až po viac ako 500 g. Ak si denne doprajete len pár šálok kávy, vystačíte si s kapacitou do 100 g. Ak máte väčšiu spotrebu alebo pripravujete kávu pre väčšie množstvo ľudí, zvážte variantu s kapacitou 250 g.

Veľkosť sa samozrejme odvíja aj od kapacity, ale je potrebné zvážiť, kde všade chcete mlynček používať. Budete ho mať len na doma alebo ho chcete brať so sebou aj na cesty? Pre domáce použitie sa veľkostne nemusíte obmedzovať. Samozrejme, že na cesty je vhodné siahnuť po skladnejšom modeli.

Vzhľad a materiál

Čo do vzhľadu je ponuka mlynčekov na kávu veľmi pestrá. Na svoje si určite prídu ako milovníci retra, tak aj tí, ktorí majú radi moderné dizajnové kúsky.

Veľkú rozmanitosť vo vzhľade nájdete predovšetkým u ručných mlynčekov na kávu. Najčastejšie sú vyrobené z kovu alebo dreva (často buk alebo exotické dreviny). Ručný mlynček môže byť vďaka svojmu dizajnu aj skvelým doplnkom do kuchyne. Nezabúdajte aj na vhodnú ergonómiu mlynčeku, aby sa vám káva dobre mlela.

Pri elektrických mlynčekov zohľadňujú, hlavne k praktickosti. Väčšina elektrických mlynčekov je vyrobená z plastu, prípadne skla a nerezovej ocele.

Údržba mlynčeka na kávu

Pri mletí kávy dochádza k uvoľňovaniu oleja, ktorý na seba viaže prach. Nielen, že to ovplyvňuje výslednú chuť kávy, ale môže kvôli tomu vznikať v mlynčeku i pleseň. Ideálne je čistiť mlynček na kávu po každom mletí. Pre veľa ľudí to bude asi otravná zbytočnosť, ale minimom by malo byť čistenie aspoň raz týždenne.

Na čistenie mlynčeka postačí zubná kefka, ktorým vyčistíte zvyšný kávový prach. Dostať tiež môžete špeciálne čistiace tablety z kukuričnej alebo pšeničnej múky, ktoré sú vhodné pre dôkladné čistenie mlecích kameňov. Zaujímavým tipom je zomlieť v mlynčeku raz za čas ryžu s nastavením na jemné mletie. Ryža na seba naviaže zvyšky kávového oleja. Zvyšok mlynčeka potom očistíte handričkou, ideálne bez použitia vody.

Ak u elektrického mlynčeka zanedbáte údržbu, hrozí zanesenie jeho motora.

Cena

Cenové rozpätie u kávových mlynčekov je veľmi široké – od mlynčekov za desiatok eur až za pár stoviek za profesionálne mlynčeky.

Cena do 40 eur

V tejto kategórii nájdete prevažne ručné mlynčeky a základné elektrické mlynčeky. Väčšinou ide o modely s nižšou kapacitou. Kvalita zodpovedá cene.

Cena od 40 do 120 eur

Dizajnové ručné mlynčeky a nižšia trieda elektrických mlynčekov na kávu. V tejto kategórii sa už dá vybrať kvalitný mlynček, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky.

Cena od 120 do 200 eur

Mlynčeky s kvalitným mlecím mechanizmom, pekným dizajnom a vysokou kapacitou. Pre domáce použitie sú to mlynčeky na vysokej úrovni.

Cena nad 200 eur

Drahé dizajnové kúsky a profesionálne mlynčeky. Cena sa môže vyšplhať až na niekoľko tisíc eur.

Obľúbené značky

Výrobcov mlynčekov na kávu je naozaj veľa. Medzi tie najznámejšie a najobľúbenejšie patria:

  • Hario Japan
  • Bosch
  • DeLonghi
  • Porlex
  • Sencor
  • Krups
  • Sage

Zaujímavosti

  • Káva skvele absorbuje vzduch a vlhkosť. Vopred namletá káva môže aj počas hodiny zvetrať. Preto sa odporúča mlieť kávu až tesne pred jej prípravou.
  • V najvyššej núdzi môžete použiť na mletie kávy aj smoothie mixér. Ale znalci kávy ani mixér z vás nebudú mať veľmi radosť.

Vložiť komentár