Ako vybrať dobrú moka konvičku

Moka kanvička ponúka lacnú a jednoduchú možnosť, ako si pripraviť dobrú kávu podobnú tej z kaviarne. Chuť kávy pripravenej v moka kanvičke je špecifická. Podobá sa espressu, ale nie je tak silná. Je jemná, za to intenzívna.

Na akom princípe moka kanvička funguje

Moka kanvička sa skladá z troch častí. Spodná časť slúži pre vodu, do strednej časti so sitkom sype káva a v hornej časti vzniká hotový nápoj.

Kanvička funguje na princípe vysokého tlaku vodnej pary. V spodnej časti kanvice sa pri varení vytvára para. Tá vytláča vriacu vodu cez strednú časť, v ktorej je nasypaná káva. Hotová káva je vytlačená do hornej časti, zatiaľ čo usadenina zostane v strednej časti kanvice.

V moka kanvičke pôsobí tlak asi 1,5 baru, čo je dosť na to, aby bola chuť kávy intenzívna a lahodná. Káva je bez usadeniny vďaka jemnému sitku a hotová je zhruba za 5 minút, kedy samotná extrakcia trvá asi 30 sekúnd.

Materiál

Prvé moka kanvičky sa vyrábali z hliníka. Dôvod je vcelku zaujímavý – Taliansko malo veľké zásoby bauxitu, z ktorého sa hliník získava. Aby Mussolini prinútil Talianov k jeho využitiu, vyhlásil hliník za taliansky národný kov. Dnes sa moka kanvičky vyrábajú z potravinárskeho hliníka alebo z nerezovej ocele.

Moka kanvička z hliníka

Hliníkovú kanvičku môžete použiť na akýkoľvek typ sporáku okrem indukčnej dosky. Hliník skvele vedie teplo, kanvička sa čoskoro vďaka tomu potiahne patinou, ktorá v sebe uchováva kávovú arómu. Mnoho ľudí hovorí, že káva z hliníkovej moka kanvičky chutí lepšie.

Moka kanvička z nerezovej oceli

Výhodou konvičiek z nerezovej ocele je ich ľahká údržba, vyššia odolnosť a možnosť použitia aj na indukčnej doske. Oproti hliníkovým kanvičkám nevedú tak dobre teplo a sú drahšie. Existuje aj viac variantov nerezových kanvičiek – napríklad nerezový spodok a vršok z hliníka alebo keramiky.

Veľkosť moka kanvičky

Moka kanvičky sa vyrábajú v rôznych objemoch. Voľte veľkosť, ktorá bude ideálna pre každodenné použitie. V malej moka kanvičke neurobíte väčšie množstvo kávy pre viac ľudí, naopak vo veľkej kanvičke nepripravíte kávu len pre jednu osobu

Objem kanvičky sa udáva buď v mililitroch alebo v počte šálok. Veľkosť šálky sa uvádza ako 30-50 ml.

Objem Počet malých šálok Počet veľkých šálok
150–200 ml 3–4 1–2
200–300 ml 4–6 2–3
300–450 ml 6–9 3–4
450–600 ml 9–12 5–6

Elektrická moka kanvička

Okrem klasických moka kanvičiek sa vyrábajú aj elektrické moka kanvičky. Tie sa hodia všade tam, kde nemáte po ruke sporák, napr. v práci, na cestách alebo napríklad na chate.

Väčšina elektrických moka kanvičiek je vybavená aj redukciou na prípravu menšieho množstva kávy, než je uvedené pre daný model. Veľakrát majú elektrické kanvičky tiež časovač, ktorý vám pripraví kávu na čas, ktorý si nastavíte. Pripravenú kávu potom kanvička udržuje teplú ešte ďalších 30 minút.

V prípade elektrickej moka kanvičky počítajte s vyššou obstarávacou cenou.

Ako pripraviť kávu v moka kanvičke

Celková doba prípravy kávy v moka kanvičke nezaberie viac ako 5 minút. Samotná príprava je veľmi jednoduchá:

  1. Naplňte spodnú nádobu kanvičky vodou po značku alebo pretlakový ventil. Názory na to, či použiť vodu studenú, alebo horúcu, sa líšia. Pri použití studenej vody sa môže zdať chuť kávy pripálenejšia vďaka dlhšiemu zahrievaniu. Skúste a zistite, aká voda vyhovuje vám.
  2. Nasaďte strednú časť kanvičky na spodný diel a naplňte ho kávou. Sitko plňte vždy po okraj, kávu zarovnajte, ale nestláčajte. Dajte pozor, aby káva nezostala po okrajoch.
  3. Nasaďte horný diel kanvičky a pevne utiahnite. Dajte pozor na dobré utesnenie.
  4. Kanvičku dajte na sporák na mierny plameň.
  5. Po pár minútach začne voda prebublávať cez kávové sitko. Až budete počuť zasyčanie, je káva hotová. Po pár prípravách kávy v moka kanvičke sa naučíte odhadnúť ten pravý okamih, kedy kanvičku odstaviť z platne.
  6. Vychutnajte si skvelú kávu.

Sem by som vložila nejaké video ako pripraviť kávu v moka kanvičke.

Čerstvá káva je základ

Káva by mala byť čo najčerstvejšia, ideálne len niekoľko málo dní po upražení. Najlepšiu chuť dosiahnete, ak kávu zomeliete až tesne pred prípravou. Na mletie kávy je vhodné použiť mlynček s mlecími kameňmi. Hrubosť mletia musí byť stredná – teda niečo medzi jemným espresso mletím a hrubým mletím pre French Press. Ak je káva zomletá veľmi jemne, voda ňou prechádza príliš pomaly, čo ovplyvňuje chuť nápoja. Naopak, ak je káva príliš hrubá, skráti sa extrakcia a výsledný nápoj bude riedky a nevýrazný.

Všeobecne platí, že pre prípravu v moka kanvičke je vhodná skôr výrazná, zemitejšia káva. S vhodným výberom kávy vám pomôžu v špecializovanom obchode.

Tipy na údržbu moka kanvičky

  • Kanvičku umývajte ručne bez použitia saponátov.
  • Nepoužívajte nič, čo by mohlo poškodiť povrch kanvičky, napr. drôtenka.
  • Pravidelne kontrolujte tesnenie, ktoré je potrebné raz za čas vymeniť.
  • Kanvičku môžete skladovať zloženú, ale neuťahujte závit medzi spodnou a hornou polovicou. Dlhodobé utiahnutie znižuje životnosť tesnenia.

Cena

Kvalitná moka kanvička vám vydrží veľa rokov, jej vyhotovenie pritom nie je finančne náročné. Na cene sa odráža veľkosť, materiál, dizajn i kvalita prevedenia kanvice.

Cena do 20 eur

Najlacnejšie kanvičky zoženiete už za 8 eur. V cenovej kategórii do 20 eur sú takmer všetky moka kanvičky hliníkové a majú menší objem. Ak si nie ste istí, či vám káva z moka kanvičky bude chutiť alebo ju nebudete používať každý deň, vystačíte si s kanvičkou z tejto kategórie.

Cena 20-40 eur

V tejto cenovej kategórii je veľmi slušná ponuka moka kanvičiek. Nájdete tu kanvičky všetkých veľkostí, z hliníka aj nerezové. Samozrejmosťou je výber z niekoľkých farieb a moderný dizajn.

Cena nad 40 eur

V cenovej kategórii nad 40 eur sa oplatí vyberať, ak chcete kúpiť elektrickú moka kanvičku.

Značky moka kanvičiek

Na trhu je veľký výber moka kanvičiek. Medzi najrozšírenejšie patria tie od značky Bialette.

Medzi ďalších výrobcov patrí napr. Pezzetti, G.A.T. , Tognana, Tescoma a ďalšie.

Pár zaujímavostí nakoniec

  • Prvú moka kanvičku si nechal patentovať v roku 1933 Talian Alfonso Bialetti. Neskôr založil firmu na ich výrobu. Preto sa niekedy moka kanvičkám hovorí bialettky.
  • Syn vynálezcu moka kanvičky Ranato Bialetti sa nechal v moka kanvici pochovať.
  • V Taliansku nájdete moka kanvičku v 90% domácností.

Vložiť komentár