Ako vybrať najlepší French Press

French Press je kanvička na prípravu kávy. Milovníkom kávy umožňuje vychutnať si skvelú chuť a arómu klasického „turka“ bez prítomnosti usadeniny. Spôsob prípravy kávy vo French Presse dáva vode čas preniknúť do bunkovej štruktúry mletej kávy a vytiahnuť z nej to najlepšie bez nadmernej horkosti. Dáva tak vyniknúť plným chutiam a krémovej štruktúre kávy.

French Press, ako ho poznáme dnes, bol patentovaný v roku 1929 talianskym dizajnérom Attilio Calimanim. French Press je známy tiež ako kafetiér, press pot alebo piston.

Prečo si kúpiť French Press

  • Nízka obstarávacia cena
  • Nenáročná údržba
  • Veľmi jednoduchá príprava kávy

Materiál

French Press sa najčastejšie vyrába zo skla alebo nerezu. Niektoré časti, ako je napr. ucho kanvice, piest alebo podstavec, môžu byť z plastu.

Sklo

Vďaka sklenenej nádobe budete mať prehľad o príprave kávy. Sklo by malo byť žiaruvzdorné. Nevýhodou skleneného French Pressu je možnosť rozbitia.

Nerez

French Press z nerezu je drahší a tiež náročnejší na údržbu – sú na ňom vidieť šmuhy a odtlačky. Materiál je nepriehľadný, neuvidíte teda na obsah kanvice. Výhodou nerezového French Pressu je vysoká odolnosť proti poškodeniu, je teda vhodný napr. na cesty.

Veľkosť French Pressu

Pri výbere French Pressu zvážte, pre koľko osôb budete kávu najčastejšie pripravovať. Výhodou je, že na rozdiel od moka kanvičky, nie je potrebné French Press naplniť až po okraj. Aj vo veľkej kanvici tak môžete pripraviť kávu len pre jednu osobu. Objem French Pressu sa udáva v mililitroch, na jednu šálku kávy pripadá 100-150 ml.

Objem            

Do 300 ml – vhodné pre 1–2 osoby

Do 600 ml – najuniverzálnejšia veľkosť, pre 2–4 osoby

Do 800 ml – vhodný pre veľké rodiny, pro 5–7 osôb

Nad 800 ml – pre veľký kolektív ľudí, napr. do kancelárie, pre 7 a viac osôb

Údržba

Údržba French Pressu je veľmi jednoduchá. Stačí umyť jednotlivé časti ručne alebo v umývačke.

Počítajte s tým, že raz za pár rokov je potrebné vymeniť sitko piestu, ktoré sa pri pravidelnom používaní opotrebováva.

Ako pripraviť kávu vo French Presse

Príprava kávy vo French Presse je veľmi jednoduchá a zaberie len pár minút.

  1. Nádobu French Pressu najskôr predhrejte. Nalejte do nej horúcu vodu – tú po chvíli vylejte.
  2. Nasypte do French Pressu kávu – na 100 ml vody pripadá asi 6 g kávy, samozrejme možné upraviť podľa chuti.
  3. Pripravte si vodu na zaliatie kávy. Teplota vody by mala byť 93-95 °C. Túto teplotu dosiahnete, ak necháte vriacu vodu asi pol minúty odstáť.
  4. Zalejte kávu malým množstvom vody tak, aby voda bola tesne nad namletou kávou, dobre premiešajte a počkajte asi pol minúty.
  5. Dolejte zbytok vody a nechajte kávu extrahovať 3-4 minúty.
  6. Potom stlačte piest až na dno. Postupujte opatrne, aby na vás horúca káva nevystriekla.
  7. Po stlačení piesta kávu ihneď zlejte, nemala by zostať vo French Presse, aby sa už ďalej nelúhovala.
  8. Vychutnajte si kávu.

Sem bych zas šoupla ozdrojované video

Aká káva je vhodná

Základom dobrej chuti je správny výber kávy. Kvalitnú kávu zoženiete v špecializovaných predajniach, kde vám s výberom kávy poradia. Káva rýchlo stráca arómu, nekupujte jej viac, než ste schopní spotrebovať v priebehu dvoch týždňov.

Ideálne je zomlieť kávu vždy čerstvú pred každou prípravou. Kávu na prípravu vo French Presse melieme na hrubo. Konzistenciou by mala pripomínať cukor kryštál.

Možno vám pomôže:

  • 1 mierne kopcovitá polievková lyžica mletej kávy zodpovedá 7–9 g
  • 1 mierne kopcovitá čajová lyžička mletej kávy zodpovedá 3–4 g

Cena

Cena French Pressu nie je vysoká. Aj za nízku sumu možno kúpiť kvalitný prístroj. Vyššia cena sa odráža v materiáli, prevedení a značke výrobcu.

Cena do 20 eur

Najlacnejší French Press, najčastejšie zo skla a plastu. Obvykle s menším objemom.

Cena od 20 do 50 eur

V tejto cenovej kategórii môžete kúpiť nielen funkčné, ale aj dizajnovo zaujímavé kúsky. Pre potreby bežnej domácnosti ideálny pomer cena – výkon.

Cena nad 50 eur

V cenovej kategórii nad 50 eur sa nachádzajú hlavne luxusné dizajnové kúsky a modely vhodné do kaviarní.

Značky

Najznámejším výrobcom French Pressov je talianska značka Bialetti. Medzi ďalšie známe značky patrí napr. Bodum, Banquet alebo Tescoma.

Tipy nakoniec

  • Vo French Presse môžete pripravovať aj sypaný čaj. Aby nedochádzalo k ovplyvneniu chuti, je vhodné nepoužívať rovnaký French Press na prípravu kávy a čaju.
  • Vo French Presse možno pripraviť aj ľadovú kávu. Nalejte do French Pressu s kávou studenú vodu a nechajte ju stáť pár hodín v chladničke.

Vložiť komentár