Ako vybrať správny proteín

vyberomat sk
vyberomat sk

Proteín je prírodná látka. Nazývaná inak aj ako bielkovina. Bielkoviny sú základné stavebné kamene pre správnu funkčnosť nášho organizmu. Bielkoviny (proteíny) sú dôležité a napomáhajú metabolizmu, imunite a regenerácií. Proteíny sa skladajú z aminokyselín.

Kvalita vs. Cena

Nie vždy sa stretneme s pravidlom, čo je lacné musí byť zákonite aj nekvalitné. Pri proteínoch bohu žiaľ platí pravidlo čím drahší proteín je tak má vyššiu kvalitu. Treba si uvedomiť fakt, že čím rýdzejšie (čistejšie) a kvalitnejšie vstupné potraviny sú použité pri výrobe proteínu tak je kvalitatívne lepší. A tento fakt sa pochopiteľne odrazí na cene. V ďalšom kroku môže prísť na rad príchuť. Výrobcovia dnes vyrábajú proteíny v rôznych príchutiach, ktoré zjemňujú niekedy veľmi osobitú chuť samotného proteínu.

Ako sa vyrába práškový proteín ?

vyberomat sk
vyberomat sk

Ultrafiltrácia je proces, pri ktorom sa získava proteín za “ Studená „. Do príkladu môžeme uviesť mlieko. Keďže je to proces za studená tak sa mlieko nezohrieva následne sa nechá prefiltrovať cez takzvané filtračné membrány, ktoré proteín z mlieka zachytia. Ak získavame proteín takouto metódou, čiže ultrafiltráciou tak sa priblížime k hodnote, kde proteín bude obsahovať cca 80% bielkovín. Ako ďalší spôsob môžeme uviesť výrobu proteínu mikrofiltračnou metódou, kde sa princíp filtrácie podobá ultrafiltrácii pričom má membrány oveľa menšie. Tým pádom nám vznikne prášok s väčšou koncentráciou proteínu. Pri získavaného proteínu mikrofiltračnou metódou získavame proteín s 95% hodnotou bielkovín.

Druhy proteínov

Ako sme už povedali proteíny sa vyrábajú z rôznych vstupných potravín bohatých na proteíny. Do príkladu môžeme uviesť vaječný proteín (egg protein), hovädzí proteín (beef protein), sójový proteín (soy protein), ryžový proteín (rice protein), konopný proteín ( hemp protein), srvátkový proteín (nažive whey), srvátkový proteín koncentrát (whey protein), srvátkový proteín izolát (whey protein isolate), srvátkový izolát vyrábaný iónovou metódou (whey isolate lon-exchange), Hydroizolovaný srvátkoví izolát (hydrolized whey isolate), minerálny kazeínoví proteín ( minerál casein)

Vaječný proteín (egg protein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Má z všetkých vymenovaných proteínov najvyššiu využiteľnosť a stráviteľnosť pre ľudské telo. Môžeme tu nájsť obsah bielkovín od 80% do 84. Vaječný proteín ponúka veľmi dobrý zdroj aminokyselín vyrába sa povačšinou zo sušeného pasterizovaného bielka.

Hovädzí proteín (beef protein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Obsah bielkovín sa pohybuje okolo 90% až 98. V týchto proteínoch sa nachádzajú kvalitné bielkoviny, pretože už samotné hovädzie mäso ich obsahuje. Je skoro bez cukrov a tukov. Je vhodný aj na tzv. objemovku alebo na rysovanie. Pri tomto druhu proteínu sa môžete stretnúť s výraznou chuťou typickou pre tento typ proteínu. To znamená, že nechutí až tak skvelo. Neustále úpravy vývojárov takéhoto druhu proteínu majú za výsledok zjemnenie a skvelé maskovanie chuti.

Sójový proteín (soy protein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Jeho hlavná a popredná vlastnosť je, že je vhodný pre vegetariánov a pre ľudí trpiacou neznášanlivosťou laktózy. Už s jeho názvu je jasné, že sa vyrába zo sóje. Tento druh obsahuje izoflavóny. Radíme ho medzi proteíny, ktoré chránia Vaše srdce, znižujú cholesterol, znižujú riziko infarktu a chránia proti osteoporóze. Nadmerná konzumácia sa neodporúča.

Ryžový proteín (rice protein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Ryžovému proteínu má veľmi blízko materské mlieko. Nájdeme v ňom veľké zastúpenie vlákniny a vitamínov skupiny B a E. Čo sa týka bielkovín pohybuje sa okolo 70%. Za výhody môžeme považovať, že je bez obsahu lepku a ja hypoalergénny. To znamená, že kto má bezlepkovú diétu tak sa mu ryžový proteín skvele hodí. Odporúča sa tento proteín konzumovať s hrachovým proteínom.

Konopný proteín (hem protein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Už, ako je uvedené v názve, vyrába sa z konope (cannabis sativa, ) ktorá neobsahuje THC. Proteíny sa získavajú zo semien, ktoré obsahuje látku edestín. Konopný proteín je ľahko stráviteľný. Obsahuje 3 omega mastné kyseliny a 6 omega mastné kyseliny. Obsah bielkovín v tomto druhu proteínu sa pohybuje na úrovni 47%.

Srvátkový proteín (native whey)

vyberomat sk
vyberomat sk

Tieto druhy proteínov sú športovcami veľmi vyhľadávané a obľúbené. V srvátke sa nachádzajú vysokokvalitné bielkoviny. Srvátka je vedľajším produktom mlieka pri spracovávaní. Svoju obľubu si našiel aj u ľudí, ktorí držia diétu alebo sa venujú rysovaniu. Delíme ho srvátkoví izolát, srvátkový koncentrát a srvátkoví hydroizolát. Zaujmavosťou je fakt, že obsahuje 9 esenciálnych aminokyselín. Zároveň je zdrojom BCAA aminokyselín. Výhody spočívajú v tom, že napomáha imunite, napomáha k  zníženiu zápalu, napomáha k zníženiu krvného tlaku. Rozdelenie srvátkových koncentrátov podľa typu a obsahu bielkovín.

Srvátkový koncentrát70%-80% bielkovín
Srvátkoví izolát90%-95% bielkovín
Srvátkoví hydroizolátcca 90% bielkovín

Minerálny kazeínový proteín (mineral casein)

vyberomat sk
vyberomat sk

Potrebujete maximálne využiť “ Schopnosti “ Proteínu? Kazeínoví proteín inak nazývaný aj, ako nočný proteín je pre Vás tou správnou voľbou. Obsahuje 92% bielkovín. Pomaly a postupne sa vstrebáva. Je veľmi dobre stráviteľný. Je určený, ako na regeneráciu tak aj pri pravidelnom fyzickom zaťažení.

Na záver je dôležité dať do pozornosti, že proteíny sú zásadne len doplnkom stravy. Dôležité je si uvedomiť, že pestrá a vyvážená strava je základom správneho fungovania našich organizmov.

Čo je protein

Protein (bielkovina) je základnou a najdôležitejšou zložkou živočíšnych buniek, resp. protein je absolútne nenahraditeľnou látkou vo všetkých živých organizmoch. A práve protein je taktiež hlavnou zložkou, z ktorej pozostávajú aj svaly. K tomu však, aby mohol organizmus procesom nazývaným proteinová syntéza vytvárať vlastný tzv. endogénny protein a budovať nové svalové prírastky, potrebuje nevyhnutne ako základnú surovinu potravou prijať v dostatočnom množstve kvalitný protein, pochádzajúci z iných (externých) na protein bohatých zdrojov.

Naopak, ak telo neprijíma protein v potrebnom množstve, je nielenže nemožný ďalší rast svalovej hmoty, ale dochádza ešte aj ku strate už tej existujúcej svalovej hmoty, pretože telo spotrebováva vlastný endogénny protein. Pre športovcov a obzvlášť kulturistov je preto protein skutočne veľmi dôležitý.

Z chemického a biologického hľadiska je protein zložitá látka – dlhý reťazec s veľkou molekulárnou hmotnosťou, obsahujúci niekoľko tisíc atómov, pozostávajúci z väčšieho množstva jednotlivých blokov – aminokyselín (v ľudskom tele sa vyskytuje 23 rôznych aminokyselín), navzájom pospájaných tzv. peptidovou väzbou. Teoreticky môže existovať veľa možných kombinácií v usporiadaní (poradí) jednotlivých aminokyselín v proteinovom reťazci (tzv. sekvencií). Tieto bloky tvoriace protein – aminokyseliny, obsahujú 4 chemické prvky uhlík, vodík, kyslík, dusík a tzv. sírne aminokyseliny metionín a cysteín obsahujú navyše ešte aj síru.

Navyše protein má v ľudskom tele ešte aj veľa ďalších dôležitých funkcií, napríklad: Ako enzýmy slúži protein pri regulácií biochemických procesov, ako hormóny spúšťa protein reakcie, ako protilátky je protein dôležitý aj pre imunitný systém atď. My sa však pozrieme na protein iba z pohľadu športovcov, ako efektívne využiť protein pri budovaní a skvalitnení svalovej hmoty, a čo je dôležité v tomto smere o proteine vedieť.

Prečo užívať proteinové doplnky výživy

Každý športovec, ktorý sa usiluje o nárast alebo skvalitnenie svalovej hmotyby mal dobre poznať strategický význam slova protein, a vedieť, že bez dostatku kvalitných proteínov to jednoducho nejde – protein je základ, protein je nevyhnutnosť. Nadprirodzenejšou cestou, ako telu zabezpečiť potrebný denný prísun proteinu, by teoreticky bolo skonzumovať veľké množstvo na kvalitný protein bohatej potravy.

V praxi je však zabezpečiť protein v dostatočnom množstve pre výrazne zvýšené potreby organizmu športovca iba z prirodzenej stravy tak, aby dochádzalo k ozaj efektívnemu, rýchlemu a masívnemu rastu svalov (stavu tzv. pozitívnej dusíkovej bilancie) veľmi ťažko realizovateľnéMuseli by ste sa doslova prejedať potravou bohatou na kompletný protein, čo je časovo, fyzicky, prakticky a aj finančne podstatne náročnejšie a komplikovanejšie, ako dopomôcť zabezpečiť telu protein v potrebnom množstve tým, že budete užívať vhodný koncentrovaný protein v správnych dávkach a čase.

Navyše s veľkým množstvom potravy prijmete nielen potrebný protein, ale súčasne aj veľa tuku a prebytočných sacharidov, čo je samozrejme nežiaduce. Naopak, kvalitný práškový protein – doplnok výživy, má vďaka koncentrovanému spracovaniu a odstráneniu nežiaducich zložiek vysoký obsah proteinu pri súčasne nízkom obsahu tuku a sacharidov.

Využitím najnovších vedeckých poznatkov a moderných technológií dokážu taktiež renomovaní výrobcovia vyrobiť aj kvalitný protein s upravenými a špecificky požadovanými výslednými vlastnosťami, napr. protein môže mať podľa potreby upravenú rýchlosť a dobu vstrebávania, aminokyselinový profil, alebo dokonca protein môže mať aj vylepšené vstrebávanie do svalových buniek (efektívnosť proteinu pri výstavbe svalovej hmoty), a zvýšenú biologickú hodnotu a kvalitu (napr. sójový protein, alebo pšeničný protein).

Dnes sú už na trhu doplnkov výživy v skutočne bohatej ponuke kvalitné vysoko koncentrované proteiny so skvelou chuťou a prijateľnou cenou. Ideálnym a najrozumnejším riešením pre zabezpečenie dostatočného príjmu proteinu je užívať značkový protein spolu v kombinácií s pestrou a vyváženou stravou (bohatou tiež na kvalitný protein, vitamíny a minerály).

Ako nakupovať protein

Každý kulturista alebo silový atlét, ktorý chce dosiahnuť výrazné výsledky a pokroky, sa prakticky bez kvalitných proteínov a doplnkov výživy nezaobíde. Na súčasnom trhu je veľmi bohatá ponuka výrobcov proteínov a veľké množstvo produktov s rozdielnymi vlastnosťami a zložením. Preto pri výbere treba porovnať jednotlivé vlastnosti, parametre a cenu u každého proteinu, a zvážiť, ktorý produkt Vám ponúkne za Vaše peniaze najviac.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest