Ako vyrobiť domáce droždie

Ak sa vám minulo droždie a chceli ste piecť kysnuté pečivo, nemusíte hneď bežať do obchodu. Droždie si môžete vyrobiť aj doma. Budete potrebovať len tri suroviny a trocha času. Domáce droždie vyrobia aj tí, ktorí s pečením nemajú veľa skúseností. Postup je jednoduchý a môžete si ho vyskúšať aj s deťmi. Domáce droždie využijete na bežné múčniky, pečivo alebo chlieb, ktoré robievate s pekárenským droždím. Cesto bude rovnako nadýchané a bude mať veľmi príjemnú chuť.

Domáce droždie z troch surovín

Na prípravu droždia existujú dva overené recepty. Jeden z nich používa zemiaky a druhý múku. Môžete tak vyskúšať, ktorý vám bude viac vyhovovať. Ak ho pri pečení neminiete, môžete ho skladovať v chladničke. Domáce droždie je možné aj mraziť, neodporúčame ho však mraziť dlhší čas, pretože tým dochádza k ničeniu kvasiniek.

Domáce droždie zo zemiakov

Na domáce droždie zo zemiakov budete potrebovať:

  • 500 g zemiakov,
  • 60 g cukru,
  • 2 PL piva.

Ak sa vám zdá byť rozpočet na prvý pokus s pečením z domáceho droždia priveľký, môžete si ho pripraviť aj z polovičného množstva.

Postup prípravy

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Potom ich ošúpte a najemno nastrúhajte na strúhadle ako na zemiakové cesto. Pridajte vodu tak, aby ste dostali hustú kašu. Cukor s trochou vody uvarte na hustý sirup. Primiešajte ho k zemiakom a dobre premiešajte. Túto zmes odložte na teplé miesto vykysnúť. Počas toho, ako zmes začína pracovať, pridajte aj pivo. Približne za 24 hodín budete mať domáce kvasnice hotové.

Domáce droždie z múky

Na tento recept budete potrebovať o niečo väčšie množstvo piva. Domáce droždie však bude hotové rýchlejšie.

Budete potrebovať:

  • 1 šálku ražnej múky,
  • 1 šálku vody,
  • 1 PL kryštálového cukru,
  • 1 šálku piva.

Postup prípravy

Do misky nasypte pohár múky a zmiešajte ju s pohárom vody. Zmes nechajte postáť asi 6 hodín. Potom pridajte pivo a cukor. Všetko spolu dobre premiešajte a odložte na teplé miesto kvasiť približne po dobu 12 hodín. Potom je droždie pripravené na použitie.

Recept na chutné domáce žemličky

Domáce droždie si môžete vyskúšať napríklad na nasledovnom recepte.

Budete potrebovať:

  • 400 g hladkej múky,
  • 150 g ovsených vločiek,
  • 2 ČL soli,
  • 3/8 l mlieka alebo sladkej smotany,
  • domáce droždie,
  • rasca na posypanie.

Postup prípravy:

Múku a vločky zmiešajte v mise a pridajte domáce droždie. Podľa potreby pridajte mlieko alebo kyslú smotanu. Cesto by malo byť vláčne a hladké, nie priveľmi riedke, aby ste z neho mohli tvarovať žemličky. Pripravené cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť na teplom mieste.

Cesto vyberte na pomúčenú dosku a premieste. Potom si ho rozdeľte na 12 kúskov, z ktorých vytvarujte žemličky. Každú žemličku potrite mliekom a nakrojte do tvaru kríža. Nakoniec posypte rascou a ešte nechajte podkysnúť. Vložte do vyhriatej rúry, ktorú stiahnete na 180 °C a pečte približne 20 minút.

Zdroj: Recepty zo života 3, Euroskop, a.s., Bratislava 2000

Záver

Domáce droždie nahradí to pekárenské pri pečení akéhokoľvek kysnutého pečiva. Môžete ho použiť pri príprave chleba, žemlí, rožkov, koláčov aj vyprážaných kysnutých jedál. Výborne poslúži aj ako základ pre domácu pizzu alebo pagáče. Jeho príprava je jednoduchá. Budete potrebovať len niekoľko surovín a do 24 hodín je domáce droždie hotové.

Ak sa vám nezdá byť droždie dosť zdravé, vyskúšajte kvások. Recept na jeho prípravu nájdete na našom návode Ako vyrobiť kvások.

Vložiť komentár