Netradičné spôsoby prípravy kávy

Káve a rôznym spôsobom ich prípravy sme sa venovali už v predchádzajúcich článkoch. Dnes sa zameriame na menej známe metódy, ako pripraviť tento lahodný nápoj.

Džezva

Džezva je kovová alebo nerezová nádobka. Vo vrchnej časti je rozšírená tak, aby nedošlo k úniku kávy. K nádobe je pripevnená dlhá, rovná rukoväť. Džezvu možno kúpiť v niekoľkých veľkostiach, najčastejšie pre prípravu 4, 6 alebo 12 šálok kávy.

Džezva patrí medzi najstaršie metódy prípravy kávy na svete. Hojne je využívaná predovšetkým v arabských krajinách. Pôvodne sa káva v džezve pripravovala v rozpálenom piesku, ale samozrejme si ju môžete pripraviť aj doma na sporáku. Pri príprave kávy v džezve sa usadenina od extraktu neoddeľuje filtráciou ani prevarením, ale len opatrným nalievaním. Zvláštne je aj spôsob sladenie a dochucovanie kávy rôznym korením, napr. kardamónom, chilli, korením alebo vanilkou. Ak máte radi tureckú kávu, je džezva to pravé riešenie pre vás.

Džezva nie je drahá záležitosť, najlacnejšiu kanvičku kúpite už od 4 eur.

Ako pripraviť kávu v džezve

  1. Nameľte čerstvú zrnkovú kávu čo najjemnejšie (až na prach). Na prípravu v džezve sa najčastejšie používa zmes arabiky s robustou, prípadne samotná robusta. Na 50 ml šálku pripadá 6 g kávy.
  2. Položte džezvu na sporák, nalejte do nej 20 ml vody a pridajte cukor a korenie. Na dve lyžičky kávy sa udáva jedna lyžička cukru. Počkajte, až sa voda s cukrom začne variť a vznikať karamel. Tento krok môžete vynechať a uvariť len kávu bez cukru.
  3. Pridajte kávu a dolejte zvyšok vody. Džezva by mala byť naplnená asi z dvoch tretín.
  4. Počkajte, kým káva nezačne peniť. Vo chvíli, keď káva dospeje k okraju nádoby, džezvu odstavte.
  5. Až pena klesne, vráťte džezvu späť na platničku. Bod 4 opakujte celkom trikrát. Nikdy nenechajte kávu prejsť varom.
  6. Kávu rozlejte do nahriatych šálok, usadenina by mala zostať v džezve. Celá príprava nebude trvať dlhšie ako 5 minút.

Aeropress

Aeropress je medzi netradičnými spôsobmi prípravy kávy celkom nováčik. Vymyslel ho v roku 2005 Američan Alan Adler. Jeho spoločnosť Aerobie je jedným z najznámejších výrobcov aeropressov. Aeropress je špeciálny valec s piestom, v ktorom príprava kávy funguje na princípe stlačenie vzduchu a filtrácie. Po celú dobu extrakcie je káva v kontakte s vodou, preto má výsledný nápoj veľmi vyrovnanú chuť. Aeropress je prakticky nerozbitný, ľahký a nenáročný na údržbu.

Najlacnejší aeropress kúpite už od 500 Kč.

Ako pripraviť kávu v aeropresse

  1. Umeľte čerstvú zrnkovú kávu na jemno. Na 100 ml vody sa odporúča 6 g kávy.
  2. Do aeropressu vložte filter prepláchnutý horúcou vodou. Valec postavte na šálku.
  3. Nasypte do valca kávu, zalejte ju vodou s teplotou 93-95° C a premiešajte.
  4. Nasaďte piest na valec a plynulým tlakom ho stlačte dole. Kávu tak vytlačíte do šálky. Celý proces by mal trvať asi minútu a pol.

Chemex

Chemex je sklenená banka s lievikom. Do najužšej časti lievika je vložený špeciálny filter, cez ktorý sa káva dostáva do nádobky. Filter chemexu je o tretinu silnejší ako klasické papierové filtre a vyrába sa zo špeciálnej buničiny. Chemex vynašiel v roku 1940 americký chemik a vynálezca Peter Schlumbohm.

Pokiaľ si chcete zaobstarať chemex, počítajte s čiastkou 40 eur a vyššie.

Ako pripraviť kávu v chemexu

  1. Umeľte čerstvú zrnkovú kávu na hrubo. Na 500 ml vody pripadá asi 30-35 g kávy.
  2. Filter prepláchnite horúcou vodou, vložte ho do vrchnej časti chemexu a nasypte do neho kávu.
  3. Pripravte si vodu s teplotou 93-95° C.
  4. Kávu sparte asi 50 ml vody. Káva začne prebublávať – to znamená, že z nej uniká oxid uhličitý.
  5. Po chvíli začnite krúživými pohybmi pomaly prilievať zvyšok vody.
  6. Káva sa začne lúhovať a prekvapkávať do spodnej časti nádoby. Celý proces by nemal trvať dlhšie ako 4 minúty.

Vacuum pot

Vacuum pot je tvorený dvoma sklenenými nádobami, ktoré sú spojené trubicou s filtrom. V spodnej nádobe sa zahrieva voda, ktorá sa mení na paru a stúpa nahor cez trubicu a filter s kávou do hornej nádoby. Po vychladnutí sa para premení opäť na kvapalinu, v spodnej nádobe sa vytvorí vákuum a vsiakne všetku tekutinu späť do spodnej nádoby. Prvýkrát sa začal vacuum pot používať v Nemecku začiatkom 19. stor.

Najlacnejší vacuum pot kúpite od cca 40-50 eur.

Ako pripraviť kávu vo vacuum pote

  1. Umeľte čerstvú zrnkovú kávu na hrubo. Na liter vody počítajte asi 75-80 g kávy. Počítajte tiež s tým, že pri príprave sa časť vody odparí.
  2. Do spodnej nádobky nalejte vodu, ideálne už horúcu, nech sa celý proces urýchli.
  3. Zasuňte hornú nádobu, na ktorú predtým pružinou prichytíte filter.
  4. Zapáľte horák pod spodnou nádobou. Voda sa začne odparovať do hornej časti.
  5. Nasypte do hornej nádobky kávu, zmes po celú dobu prípravy miešajte.
  6. Približne po minúte zhasnite plameň. V spodnej časti vacuum potu vznikne podtlak a extrahovaná káva začne stekať dole.
  7. Až káva pretečie do spodnej nádobky, je pripravená na konzumáciu.

Dripper

Dripper predstavuje nádobu v tvare lievika, do ktorého sa vkladá papierový filter. Do filtra sa nasype káva, ktorú necháte pretiecť horúcou vodu priamo do šálky. Dripper môže byť plastový, sklenený, keramický alebo kovový. Najobľúbenejším modelom je dripper Hario V60. Zadovážiť si môžete drippery rôznych veľkostí, najčastejšie vo veľkosti pre prípravu 1-2 šálok kávy alebo vo veľkosti pre prípravu až 4 šálok kávy.

História dripperu siaha na začiatok 20. stor. S nápadom na tento spôsob prípravu kávy prišla Nemka Melitta Bentz v roku 1908. V rovnakom roku si prístroj nechala aj patentovať a založila firmu na jeho výrobu.

Najlacnejší dripper v plastovom variante kúpite už za cca 6 eur. S kvalitnejším materiálom potom stúpa aj cena.

Ako pripraviť kávu v drippere

  1. Umeľte čerstvú zrnkovú kávu na hrubo. Na liter vody sa odporúča asi 60 g kávy.
  2. Prepláchnite filter horúcou vodou, umiestnite ho do dripperu a nasypte do neho kávu.
  3. Umiestnite dripper na šálku alebo kanvičku, pripravte si horúcu vodu s teplotou okolo 92° C.
  4. Kávu zalejte trochou vody, aby sa predparila. Potom pomaly dolejte aj zvyšok vody. Káva sa začne lúhovať a prekvapkať do šálky či kanvičky. Celý proces trvá asi 3 minúty.

Cold brew

Cold brew je spôsob prípravy kávy, pri ktorom sa káva nezalieva horúcou vodou, ale necháva sa niekoľko hodín macerovať v studenej vode. Získate tak ľadový, osviežujúci nápoj, ktorý vám zaručene dodá energiu. Takto pripravená káva bude chuťovo sladšia s čokoládovými alebo ovocnými tónmi.

Ako pripraviť cold brew

  1. Umeľte čerstvú zrnkovú kávu na hrubo. Na liter vody budete potrebovať asi 90 g kávy.
  2. Kávu nasypte do nádoby. Skvele sa hodí french press, ale vystačíte si aj s obyčajným zaváracím pohárom.
  3. Kávu zalejte vodou (ideálne filtrovanou) v izbovej teplote.
  4. Nádobu starostlivo uzavrite (french press môžete pretiahnuť napr. potravinárskou fóliou).
  5. Umiestnite nádobu do chladničky (5° C).
  6. Kávu nechajte lúhovať aspoň 12 hodín, výnimkou nie sú ani niekoľkonásobne dlhšie extrakcie. Potom kávu prefiltruje, nápoj je hotový.
  7. S množstvom kávy a dobou macerácie môžete ľubovoľne experimentovať. Všetko záleží od vašej chuti.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest