14 tipov ako sa starať o nechty

Pekné ruky a upravené nechty sú akousi vizitkou každého z nás. Aj preto by sme sa o ne mali starať. Nechty sa môžu lámať, štiepiť, môžu sa na nich vyskytnúť biele škvrny alebo môžu zažltnúť. Prezradíme vám, čo nechtom škodí, čo im naopak pomáha a ako sa o ne starať. Vďaka tomu budú vždy pevné, dostatočne hydratované a budú mať zdravý vzhľad.

Súčasťou starostlivosti o nechty je aj správne stravovanie a dostatočný pitný režim. Ak ste doteraz nevedeli, aké minerály a vitamíny sú pre nechty dôležité, aj o tom sa dozviete v nasledujúcom článku. Poradíme vám tiež, v ktorých potravinách sa tieto látky nachádzajú.

vyberomat sk pexels valeria boltneva
vyberomat sk pexels valeria boltneva

Čo si vybrať?

Na začiatok sme si pre vás pripravili zopár tipov na produkty, ktoré vám pomôžu získať zdravé a silné nechty.

NázovProduktKladyOrientačná cenaKde kúpiť?
TITANIA 1032/AS PH Bšmirglový pilník– nízka cena
– obojstrannosť 
2,30 €Výhodná ponuka
DERMACOL Odourlessodlakovač– bez zápachu
– vhodný aj na oslabené nechty
– neobsahuje acetón
3,30 €Výhodná ponuka
TITANIA ROSE GOLD kliešte na nechty– z nehrdzavejúcej ocele
– ostrosť
– dizajn
5,80 €Výhodná ponuka
REVOLUTION Good Vibes Cuticle Oil olej na nechty– obsahuje 100 % konopného oleja
– hydratuje
– vyživuje a zvláčňuje
– zmierňuje výskyt záderov
7 €Výhodná ponuka
OPI Nail Envy Originalvyživujúci lak– bojuje proti lámaniu a štiepeniu
– dodáva nechtom lesk
– overená kvalita
22 €Výhodná ponuka
vyberomat sk titania as ph b

TITANIA 1032/AS PH B

Pilník na nechty je nevyhnutnosťou pre každú ženu. S týmto pilníkom budete mať perfektnú manikúru v malíčku. Jedna strana je hrubšia a druhá jemnejšia, pre krehké nechty so sklonom k lámaniu.


vyberomat sk dermacol odourless

DERMACOL Odourless

Odlakovač je vhodný aj pre slabé a poškodené nechty. Neobsahuje acetón. Pri aplikácií nezapácha ako ostatné typy odlakovačov. Objem balenia je 120 ml.


vyberomat sk titania rose gold

TITANIA ROSE GOLD

Vo vašej manikúre by nemali chýbať klieštiky na nechty. TITANIA ponúka kliešte z nehrdzavejúcej ocele, ktoré majú ostrú čepeľ a dĺžku 8 cm. Navyše majú pekný dizajn s úpravou ružového zlata.


vyberomat sk revolution good vibes cuticle oil

REVOLUTION Good Vibes Cuticle Oil

Mnoho ráz sa vám spraví bolestivý záder, ktorý vám komplikuje život? V tom prípade vám odporúčame používať konopný olej, vďaka ktorému bude koža okolo nechta hydratovaná, vyživená a zvláčnená. Zároveň udržuje nechty v skvelej kondícií bez lámania. Vyrobený je zo 100 % konopného oleja.


vyberomat sk opi nail envy original

OPI Nail Envy Original

Profesionálna starostlivosť o nechty od overenej značky OPI, v podobe výživného laku, zanechá vaše nechty zdravé, silné bez lámania alebo štiepenia. Priesvitný lak s dlhou výdržou navyše dodá nechtom lesk.

Tipy na starostlivosť o nechty

Na nechty vplývajú vonkajšie aj vnútorné vplyvy. Okrem okolitého prostredia, používania čistiacich prostriedkov a stravy na stav nechtov vplýva aj to, ako sa o ne staráme. Ak chcete niečo pre svoje nechty urobiť, prezrite si nasledovné tipy.

Používajte ochranné rukavice

Pokožke na rukách aj nechtom škodia rôzne čistiace prostriedky. Nechty sa pri častom kontakte s týmito prostriedkami môžu vysúšať a lámať. Pri upratovaní by ste preto mali používať ochranné rukavice. Dôležitý je tiež výber mydla. Nechty menej vysuší mydlo bez obsahu alkoholu.

Dostatočná hydratácia

Nechty potrebujú hydratovať. Používajte hydratačné krémy na ruky a nechty. Dobrou voľbou sú tiež prírodné oleje, napríklad argánový. Tie nechty hydratujú do hĺbky. Hydratáciu do hĺbky poskytne nechtom aj aloe vera.

Doprajte nechtom parafínový zábal

Pre intenzívnejšiu hydratáciu si môžete nechty namočiť do misky s olejom. Prospieva im tiež parafínový zábal. Všetko pre parafínový zábal si môžete kúpiť v špecializovaných obchodoch a môžete si ho tak pripraviť aj doma. Zábal zlepší cirkuláciu živín a pôsobí priaznivo nielen na nechty ale aj na celé ruky či nohy.

Olejový kúpeľ pre nechty

Nechty posilníte a vyživíte aj pomocou olejového kúpeľa. Môžete použiť napríklad olivový. Zmiešajte ho s citrónovou šťavou a do pripraveného kúpeľa si nechty namočte približne na 15 minút.

Používajte pilník

Pri úprave nepoužívajte nožničky. Strihanie môže nechty oslabovať. Namiesto toho používajte pilník. Okrem klasických kovových pilníkov nájdete na trhu aj sklenené alebo papierové. Tie sú pre nechty vhodnejšie. Pilníkujte len v jednom smere. Ak budete pilníkom pohybovať z jednej strany na druhú a potom naopak, narušíte štruktúru nechtov a môžu sa začať štiepiť.

Pred strihaním nechty namočte

Ak sa vám nechty štiepia alebo lámu, bude potrebné ich ostrihať. Strihanie je v tomto prípade vhodnejšie ako pilníkovanie. Pred strihaním ich namočte do vody, aby zmäkli. Výrazne sa tak eliminuje riziko ďalšieho lámania.

Upravte kožtičku

Kožtičku na nechtoch nezatláčajte kovovými nástrojmi. Šetrnejšie sú silikónové a drevené nástroje. Strihajte ju, len ak je to potrebné. Zbytočné strihanie môže viesť k tvorbe záderov. Ak máte zádery, po odstrihnutí narušené miesto vydezinfikujte a aplikujte olej na nechty.

Lakovanie nechty chráni

Lak na nechty neslúži len na okrasu. Vďaka nemu sú nechty pevnejšie a lepšie odolávajú plesniam. Dbajte však na to, aby ste ich nepotrebovali často odlakovať. Dôležitý je tiež výber odlakovača.

Odlakovač bez acetónu

Ak potrebujete nechty odlakovať, vyberajte odlakovače bez acetónu. Acetón nechty vysúša a oslabuje. Bezacetónové odlakovače sú nielen šetrnejšie. Často tiež obsahujú rôzne prídavné látky pre hydratáciu. Najviac šetrné a vyživujúce sú bio odlakovače, ktoré sa vyrábajú z čisto prírodných látok.

Používajte podklad

Pred lakovaním používajte podkladový lak. Zabránite tak nežiadúcemu zafarbeniu nechtov, s ktorým sa môžete stretnúť najmä pri tmavých lakoch.

Ako lakovať nechty

Lak nanášajte smerom od nechtového lôžka k okraju nechtu. Začnite približne 1 mm od kožtičky. Naneste ho aj na okraje nechtu. Okrem toho, že tým predĺžite jeho trvácnosť, lepšie ochráni nechty pred štiepením.

Stop starým lakom

Každá vec má svoju životnosť a inak to nie je ani s lakmi na nechty. Ak je lak veľmi hustý, po nanesení sa vytvoria bublinky alebo pridlho usychá, bude už starý. Takýto lak nepoužívajte. Ak chcete životnosť laku predĺžiť, skladujte ho v chladničke.

Vynechajte lakovanie

Nechty potrebujú občas „dovolenku“ od lakovania. Nie je veľmi vhodné odlakovať ich a hneď na to nalakovať. Doprajte im oddych aspoň na jeden deň. Počas odpočinku im môžete pripraviť napríklad olejový kúpeľ, ktorý sme spomínali vyššie.

Aj nechty na nohách sú nechty

Keďže nohy nemáme po celý deň na očiach ako ruky, často sa na ne zabúda. Doprajte im preto starostlivosť. Nechty na nohách bude z času na čas potrebné ostrihať. Pred strihaním ich nezabudnite namočiť do vody, aby zmäkli. Ak strihanie nie je potrebné, použite len pilník. Všímajte si tiež kožtičku. V lete si môžete nechty na nohách nalakovať lakom.

vyberomat sk pexels thiszun follow me on ig fb
vyberomat sk pexels thiszun follow me on ig fb

Zdravá strava pre zdravé nechty

Naše nechty odzrkadľujú aj to, čo jeme. Na to, aby boli pevné a zdravé potrebujú niekoľko minerálov. Vo vašom jedálničku by preto nemali chýbať potraviny bohaté na vápnik, železo, zinok, horčík a selén. Potrebujú tiež dostatok vitamínov skupiny B. Ak máte týchto minerálov a vitamínov nedostatok, nechty sú oslabené, často sa štiepia a lámu.

Lámavosť môže byť spôsobená aj častými diétami, kedy vaše telo nedostáva dostatok živín. Všetky potrebné látky môžete dopĺňať pomocou výživových doplnkov, najzdravším spôsobom je však úprava stravy. Častým problémom je aj nedostatok vitamínu D. Ten spôsobuje, že sa prijatý vápnik v organizme dostatočne nevstrebáva.

Ako sa stravovať

Dostatok vápnika nájdete v mliečnych výrobkoch. Najviac je ho v tvarohu, syroch a jogurtoch. Vápnik obsahujú aj niektoré druhy zeleniny. Bohatými zdrojmi sú brokolica, sardinky, orechy, biela fazuľa a listová zelenina.

V listovej zelenine nájdete tiež dostatok železa. To okrem nej ho nájdete v tmavom mäse, pečienke, tekvicových semienkach a šošovici.

Strukoviny, tekvicové semienka a mäso sú bohaté aj na zinok. Ten si okrem toho môžete doplniť konzumáciou vaječných žĺtkov, maku a pivovarníckeho droždia.

Horčík vášmu telo dodajú banány, mandle, slnečnicové semienka a kešu orechy. Selén nájdete v rybách, mäse, vajciach, mlieku, para orechoch, brokolici a hnedej ryži.

Nezabúdajte na pitný režim

Nechty potrebujú hydratovať aj zvnútra. Starajte sa preto o dostatočný príjem tekutín. Mali by ste vypiť minimálne 2 l denne. Do tohto množstva sa nezapočítava káva, ktorá naopak vaše telo vody zbavuje, či alkoholické nápoje. Vhodnými nápojmi sú voda, minerálne vody v odporúčanom množstve a bylinkové čaje.

Záver

Zdravé nechty potrebujú našu pozornosť. Ak ich chcete mať stále pekné bez zbytočného lámania a štiepenia stačí, ak sa budete riadiť niekoľkými radami. Doprajte nechtom výživu a občas si ich hýčkajte v olejovom kúpeli alebo parafínovom zábale. Ak vám nechty zažltli, na navrátenie bielej farby používajte citrón. Lakovanie nechtom pomáha. Chráni ich pred štiepením a plesňami. Pozor však na výber odlakovača. Najvhodnejšie sú odlakovače z prírodných látok alebo odlakovače bez acetónu.

Nechty potrebujú pravidelnú hydratáciu. Okrem hydratačných krémov používajte napríklad prírodné oleje. Nezabúdajte ani na pitný režim, ktorý nechtom dodá dostatok vody aj zvnútra. Nechty odrážajú tiež náš spôsob stravovania. Dbajte preto o zdravú výživu s dostatkom potrebných minerálov a vitamínov.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest