Či už do elektrických alebo drevených kachlí, je potrebné vybrať správne kamene. Nie všetky druhy sú vhodné do veľmi horúceho prostredia akým je sauna. Niektoré horniny absorbujú a uvoľňujú teplo lepšie, iné horšie. Čo sa týka veľkosti, najvhodnejšie kamene do sauny sú s priemerom 5-10 cm. Plocha a hustota kameňov zaručí rýchlu premenu vody na paru, lepšiu absorpciu a následné sálanie tepla do priestoru.
Pri výbere je najpodstatnejším parametrom druh kameňa. Najvhodnejšie kamene do sauny sú vulkanické horniny resp. olivíny. Majú dostatočnú hustotu, vďaka ktorej zadržia a následne vypúšťajú teplo do priestoru. Zároveň nie sú príliš pórovité takže do nich nevnikne vlhkosť a nepopraskajú. Ďalšími vhodnými kameňmi sú bazalt alebo čadič, granit alebo žula a gabro.
Kamene by sa mali ukladať na rošt medzi vykurovacie telesá. Nemali by sa dotýkať vykurovacích elementov. Zároveň by nemali byť príliš nahusto uložené, aby dochádzalo k dostatočnej cirkulácie vzduchu. Váha by mala byť čo najviac rovnomerne rozdelená. Pokiaľ kachle dosiahnu požadovanú teplotu, môžete sa pustiť do polievania.
Kamene do sauny nemusíte meniť, len ich raz za rok preskladajte, očistite od kamenného prachu a od drobných ulomených kúskov.
Tip na záver: Vhodnosť kameňov si viete vyskúšať aj domácim testom. Skúste do kameňa zaryť nechtom, pokiaľ ostane nepoškodený je v poriadku. Potom kameň vložte do rozhorúčeného ohniska, vyberte ho a vložte do studenej vody. Pokiaľ v takýchto extrémnych podmienkach vydrží bez prasknutia, môžete ho s kľudným svedomím použiť do vašej sauny.
Francúzske zemiaky recept: jednoduchý postup a tipy na dokonalé jedlo
Francúzske zemiaky, to je klasika, ktorú Slováci varia naozaj často. Je to chutný zapekaný pokrm…
Grilážky recept: Jednoduchý postup na tradičné orechové cukrovinky
Grilážky sú jedny z tých sladkostí, ktoré na Slovensku jednoducho nesmú chýbať na žiadnej poriadnej…
Kokosky recept: Jednoduchý a rýchly postup na tradičné vianočné pečivo
Kokosky patria medzi tie sladkosti, ktoré si veľa ľudí spája so sviatkami a rodinnou pohodou….
Hrstkova polievka recept: Jednoduchý postup na tradičnú slovenskú polievku
Hŕstková polievka patrí medzi tie tradičné jedlá, ktoré Slováci radi varia najmä pre jej sýtosť…
Špenát recept: Jednoduchý spôsob prípravy chutného jedla
Špenát patrí medzi zeleniny, ktoré si ľudia často obľúbia práve kvôli jeho všestrannosti. Najlepšie špenátové…
Šuhajdy recept: Jednoduchý postup na tradičné vianočné sladkosti
Šuhajdy patria medzi typické slovenské cukrovinky, ktoré sa objavujú hlavne počas sviatkov, ale niektorí ich…
zazracnevone.sk – Klikni a objav krásne vône za zázračné ceny!