Ako vybrať dobrú kávu

Denne sa na celom svete vypije viac ako 2 miliardy šálok kávy. Pre mnohých z nás sa pitie kávy stalo rituálom. Pri káve sa schádzame s kamarátmi, kolegami aj obchodnými partnermi. Káva nás dokáže zahriať aj povzbudiť. Tiež si nedokážete svoje ráno predstaviť bez lahodnej šálky kávy?

Druhy kávy

Existuje niekoľko desiatok odrôd kávy. Medzi tie najznámejšie a komerčne najvyužívanejšie patria druhy dva – arabika a robusta.

Arabika

Arabika pokrýva asi 80% percent celosvetovej produkcie kávy. Medzi hlavné produkčné oblasti patrí Stredná a Južná Amerika, Afrika, Arabský polostrov a Indonézia.

Arabika sa vyznačuje jemnou, napriek tomu intenzívnou a výraznou chuťou. Môžete sa stretnúť s najrôznejšími ovocnými tónmi, výraznou chuťou čokolády alebo napríklad jemnou bylinkovou arómou. Oproti robuste obsahuje arabika menej kofeínu, nie je tak horká a má slabo kyslastú chuť. Je náročnejšia na pestovanie a od toho sa odvíja aj jej cena.

Robusta

Robusta obsahuje až trikrát viac kofeínu ako arabika a má silnú, horkú chuť. Nie je toľko náročná na pestovanie, vďaka tomu je aj jej cena nízka. Na samotnej robuste si kvôli jej intenzívnej horkej chuti veľmi nepochutnáte, preto sa často mieša do zmesí s arabikou. Z robusty sa tiež vyrába instantná káva. Medzi najväčších producentov robusty patrí Vietnam, Brazília a India.

V závislosti od pôvodu a spracovania sa môžeme stretnúť aj s ďalšími typmi kávy.

Zelená káva

Jedná sa o nepražené kávové zrná. Chuťovo sa zelená káva podobá niečomu medzi bežnou praženou kávou a zeleným čajom. Zelená káva obsahuje zdraviu prospešné látky, ktoré by sa pražením zničili. Popíjanie zelenej kávy má pozitívny vplyv na metabolizmus, zabraňuje vstrebávaniu cukru do tela, posilňuje svalstvo a spomaľuje starnutie buniek.

Príprava zelenej kávy je veľmi jednoduchá. Do šálky vložíte 2-3 lyžičky mletej zelenej kávy, zalejete horúcou vodou a necháte asi 5 minút lúhovať. Potom scedíte, prípadne rovno popíjate. Odporúča sa piť v dopoludňajších hodinách, ideálne pol hodiny pred jedlom.

Bezkofeínová káva

Ak z nejakého dôvodu nemôžete konzumovať kofeín, ale nechcete sa vzdať kávy, môžete si dopriať kávu bez kofeínu. Kofeín je z klasických odrôd kávy odstraňovaný dvoma možnými spôsobmi – tzv. Európskym procesom, alebo Švajčiarskym vodným procesom.

Európsky proces je častejší a využíva sa na odstránenie kofeínu chemických látok, konkrétne dichlórmetán. Kávové zrná sa máčajú vo vodnom roztoku, ktorý z nich odstráni kofeín. Potom sa zrná prepláchnu. Zvyšky chemikálií ale môžu v kávových zrnách zostať, čo sa môže negatívne prejaviť na výslednej chuti kávy.

Švajčiarsky vodný proces je založený na dlhodobom máčaní zŕn vo vode. To spôsobí samovoľné uvoľnenie kofeínu. Následne sa voda aj s kávovými zrnami prefiltruje cez aktívny uhlík, ktorý na seba kofeín naviaže. Táto metóda odstraňovania kofeínu je zdravšia, ale spolu s kofeínom sa z kávových zŕn vytratia aj éterické oleje a typická kávová aróma.

Cibetková káva

Cibetková káva je jednou z najdrahších káv na svete. Získava sa z trusu cibetiek palmových, ktoré sa okrem iného živí plodmi kávovníka. V tráviacej sústave cibetiek dochádza k fermentácii, vďaka ktorej kávové zrná získajú jedinečnú intenzívnu chuť a veľmi silnú arómu.

Rôzne formy kávy

Na prípravu a aj výslednú chuť kávy má veľký vplyv forma, z ktorej kávu pripravujeme. Rozlišujeme štyri základné formy kávy.

Zrnková káva

Zrnková káva je určená na namletie a následnej príprave nápoja. Má nezameniteľnú chuť a arómu, vydrží dlhšie čerstvá a môžete si ju namlieť podľa svojej potreby a preferencií. Nevýhodou je potreba mlynčeka a dlhšia doba prípravy.

Mletá káva

Mletá káva je určená tým, ktorí nemajú doma mlynček na kávu alebo nechcú strácať čas mletím. Pri výbere mletej kávy je potrebné zvážiť, akým spôsobom chcete kávu pripravovať. Iná hrubosť mletia je vhodná napr. pre French Press a iná pre moka kanvičku. Mletá káva je nenáročná na prípravu, ale nevydrží dlho čerstvá a má slabšiu chuť a arómu než zrnková káva.

Instantná káva

Instantná káva sa získava z hrubo mletej zrnkovej kávy, ktorá sa pod vysokým tlakom lúhuje v horúcej vode. Druhým spôsobom výroby instantnej kávy je tzv. lyofilizácia, teda zmrazenie za veľmi nízkej teploty. Tento postup je zložitejší, a teda aj drahší, než lúhovanie kávy v horúcej vode. Výhodou je jednoduchá a rýchla príprava, káva je rozpustná a vyrába sa aj vo variante bez kofeínu. Nevýhodou je nevýrazná chuť a aróma oproti zrnkovej a mletej káve, preto sa instantná káva často chemicky aromatizuje.

E.S.E. pody a kapsule

E.S.E. pody (Easy Serving Espresso) je porciovaná mletá káva, ktorá je hermeticky uzavretá v malom vrecúšku. Množstvo kávy, stupeň mletia a kompresie do podu sú presne definované štandardy. Máte tak istotu, že káva s E.S.E. podu bude chutiť vždy rovnako. Nevýhodou je vyššia cena. Kávovary, v ktorých možno pody použiť, bývajú spravidla označené ako kompatibilné so systémom E.S.E. Väčšinou ide o pákové kávovary.

Porciovaná mletá káva je základom tiež v kávových kapsulách do kapsulových kávovarov. Na rozdiel od E.S.E. podov nie je nijako definované, ako má zloženie náplne v kapsuliach vyzerať. Viac o kapsulách do kapsulových kávovarov si prečítajte v našom článku Kávové kapsule – ako vybrať tie najlepšie.

Parametre, ktoré ovplyvňujú chuť kávy

Ak chcete piť dobrú kávu, postrážte si nasledujúce parametre, ktoré majú vplyv na výslednú chuť a vôňu vašej šálky kávy.

Kvalita

Kvalitná káva by v sebe nemala obsahovať žiadne nečistoty, kamienky, úlomky vetvičiek pod. Všetky kávové zrná by mala mať približne rovnakú veľkosť a farbu, mala by byť celistvá a intenzívne voňať. Káva by nemala byť nedopražená alebo naopak prepražená.

Zárukou kvality sú tiež najrôznejšie certifikáty. Medzi tie významné patrí napr. The Speciality Coffe Association of Costa Rica (SCACR) alebo The Italian Coffee Academy.

Čerstvosť

Čerstvosť kávy sa pri nákupe odhaduje zložito. Ak kupujete balenú kávu, musíte si vystačiť s dátumom spotreby. Všeobecne platí, že čím vzdialenejší dátum spotreby, tým lepšie. Ak kupujete kávu váženú, spoznáte jej čerstvosť lepšie. Zrná by mali intenzívne voňať a nemali by byť na povrchu mastné. Čerstvá káva sa lepšie melie a výsledný nápoj silne pení.

Intenzita praženia

Miera praženia výrazne ovplyvňuje chuť kávy. Svetlejšie zrná kávy boli pražené kratšiu dobu a káva tak bude mať kyslejšiu chuť s ovocnými podtónmi. Naopak tmavé zrna boli pražené dlhšie a káva bude mať horkú chuť. Zlatým stredom sú stredne pražené kávové zrná, v ktorých chuti je kyslosť a horkosť vyvážená.

Krajina pôvodu

Na kvalitu a chuť kávy má značný vplyv aj podnebie a spôsob pestovania. Najlepšie arabika sa vyváža z Kolumbie. Tradičným producentom robusty je Vietnam. Obom druhom kávy sa darí v Brazílii, chuť brazílskej arabiky ale nie je tak jemná ako u tej kolumbijskej.

Príprava kávy

Existuje mnoho spôsobov, ako kávu pripraviť. Na trhu dostanete najrôznejšie typy kávovarov, prekvapkávačov, moka konvičiek a pod. Každý spôsob prípravy má svoje špecifiká – hrubosť namletia kávy, dobu extrakcie, výber druhu kávy atď. Ak sa chcete o príprave kávy dozvedieť viac, prečítajte si naše ďalšie články na túto tému.

Ako kávu skladovať

Kávu skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste, ideálne v uzavretej dóze. Káva pohlcuje pachy, preto ju neskladujte spoločne s ostatnými potravinami. Čerstvo namletá káva už behom pár desiatok minút stráca svoju arómu a po niekoľkých hodinách začína žltnúť. Preto kávu meľte vždy až tesne pred prípravou nápoja. Kupujte len také množstvo kávy, ktoré ste schopní maximálne do mesiaca vypiť.

Kde kávu nakupovať

Je to jednoduché – kávu môžete kúpiť v obchode s potravinami, v pražiarni alebo špecializovanom obchode a cez internet v e-shope. Každá z možností má svoje výhody a nevýhody.

Obchod s potravinami

Výhodou nákupu v bežnom obchode s potravinami je široká ponuka zrnkovej, mletej i instantnej kávy. Nevýhodou je horšia kvalita kávy a jej vek. Ak si na káve naozaj chcete pochutnať, na nákup v supermarkete radšej zabudnite.

Pražiareň, špecializovaná predajňa

Výhodou nákupu v pražiarni alebo špecializovanej predajni je možnosť poradiť sa s kvalifikovaným personálom, ktorý by vám s výberom kávy mal pomôcť. Samozrejmosťou je uvedenie dátumu praženia, krajina pôvodu kávy, spôsob spracovania atď. Pozor si dajte na to, ako je káva skladovaná.

E-shop

V súčasnej dobe je veľké množstvo e-shopov, ktoré sa špecializujú na predaj čerstvo praženej kávy. Ponuka tovaru v e-shopoch je široká, k dispozícii sú rôzne gramáže kávy, programy predplatného, degustačné balíčky aj príslušenstvo na prípravu kávy. Nevýhodou je, že si kávu nemôžete prehliadnuť alebo si k nej privoňať.

Cena

Výslednú cenu ovplyvňuje niekoľko faktorov, medzi tie hlavné patrí spôsob zberu a praženia kávy, kvalita kávových zŕn a samozrejme značka. Najlacnejšie zaobstaráte 100% robustu. Pre zmesi robusty s arabikou potom rastie cena v pomere s obsahom arabiky. Čím viac arabiky, tým vyššia cena. Viac peňazí si priplatíte tiež za kávy s certifikátom. Medzi najdrahšie kávy patrí cibetková káva – 100 g tejto kávy vás vyjde na viac ako 40 eur.

Zaujímavosti a tipy

  • Existuje mnoho príbehov a legiend o histórii kávy. Najznámejší z nich rozpráva o jemenskom pastierovi kôz, ktorý si jedného dňa všimol nezvyčajne vzrušené správanie svojho stáda. Dôvodom boli červené bobule, ktoré kozy na blízkom kríku spásali. Pastier plody tiež ochutnal a vzápätí pocítil príval energie. Žuvaním plodov začal zaháňať únavu a spánok. Časom povedal o bobuliach mníchom z neďalekého kláštora. Tí začali plody variť vo vode a nápoj popíjať. Udržiaval ich bdelých pri modlitbách.
  • Prvá kaviareň v našej blízkosti bola otvorená v Brne v roku 1702.
  • Kvalitné druhy kávy zvyčajne obsahujú menej kofeínu než tie menej kvalitné.
  • Podľa štúdií je najlepší čas na kávu okolo druhej hodiny popoludní, vtedy má naše telo najmenej energie.

Vložiť komentár