Ako vybrať najlepší jogurtovač

Jogurt si môžete jednoducho kúpiť v ktorýchkoľvek potravinách. Ak však chcete vedieť, čo všetko váš jogurt obsahuje, môžete si ho vyrobiť doma. Doma pripravený jogurt neobsahuje žiadne éčka, skvele chutí a ušetríte tiež na jeho cene. Vďaka domácej výrobe jogurtu budete môcť navyše experimentovať s rôznymi príchuťami podľa vašej fantázie. Jogurtovač je preto výborným pomocníkom pre všetkých, ktorí sa nielen radi stravujú zdravo, ale si aj radi trochu zamaškrtia.

Aby ste si vybrali model jogurtovača, ktorý bude presne vyhovovať vašim požiadavkám, porovnávajte okrem ceny aj iné parametre. Ktoré to sú, sa dozviete v nasledujúcom článku. A dozviete sa tiež ako si môžete domáci jogurt dochutiť.

vyberomat sk yoghurt maker
vyberomat sk yoghurt maker

Ako pripraviť domáci jogurt

Na prípravu domáceho jogurtu budete potrebovať mlieko a jogurtové kultúry. Postup je jednoduchý:

Čerstvé mlieko zahrejte na 80°C. Pred pridaním jogurtových baktérií ho nechajte vychladnúť na približne 40°C, aby ste baktérie nezničili príliš vysokou teplotou. Ak používate pasterizované mlieko, stačí ho zahriať na 35 – 40°C a hneď pridať jogurtovú kultúru. Takto pripravenú zmes vložíte do jogurtovača.

Jogurtovač zabezpečí správnu teplotu aj čas potrebný pre dozretie jogurtu. Správna teplota a dĺžka zrenia sú pri jeho výrobe najdôležitejšie. Vďaka tomu bude mať jogurt požadovanú konzistenciu. Na konzumovanie bude pripravený približne o 6 – 12 hodín v závislosti od typu jogurtovača.

Poradíme vám aj s kúpou jogurtovej kultúry. Aj keď je možné pripraviť jogurt aj s použitím kultúry z kupovaného jogurtu (pridaním približne 2 polievkových lyžíc na liter mlieka), pri výrobe domáceho jogurtu sa odporúča použiť jogurtové kultúry. Zakúpite ich v lekárni alebo predajni so zdravou výživou.

Parametre jogurtovačov

Jednotlivé jogurtovače sa od seba líšia príkonom, počtom nádob a inými parametrami. Pri výbere si vopred skontrolujte parametre vybraného modelu.

Počet a objem nádob

Ako prvé by vás mal zaujímať počet nádob na výrobu jogurtu. V zásade máte na výber z dvoch základných typov:

  • jogurtovač s jednou väčšou nádobou na jogurt,
  • jogurtovač s viacerými nádobami.
vyberomat sk yoghurt maker
vyberomat sk yoghurt maker

Ak sa rozhodnete pre model s viacerými nádobami, budete mať na výber produkty s rôznym počtom nádob od 4 až po najväčšie modely pre 12 nádob na jogurty. Jednotlivé modely sa odlišujú tiež veľkosťou nádob. Zvyčajne je to medzi 120 a 150 ml. V týchto nádobách môžete jogurt aj skladovať.

Aj jogurtovače s jednou nádobou poskytujú možnosť výberu. Na trhu nájdete modely na výrobu 0,6 – 2,5 l jogurtu. Nevýhodou môže byť, že hotový jogurt je potrebné z nádoby preliať do menších nádob, v ktorých ho uskladníte. Jogurtovače s jednou nádobou sú preto najvhodnejším riešením vtedy, ak jogurt pripravujete na priamu konzumáciu.

Pri výbere objemu jogurtovača vopred počítajte so životnosťou domáceho jogurtu. Tá sa pohybuje v rozmedzí 3 – 5 dní.

Materiál nádob jogurtovača

Nádoby jogurtovačov sa vyrábajú s plastu alebo zo skla. Ak preferujete sklo, môže sa stať, že sa vám nádobky pri používaní rozbijú. Nezabudnite sa preto vopred informovať o dostupnosti a cene náhradných pohárov.

Príkon jogurtovača

Jogurtovače patria medzi úsporné kuchynské spotrebiče. Hodnota príkonu vás informuje o spotrebe elektrickej energie. Pohybuje sa okolo 20 W. Hodnota príkonu ovplyvňuje rýchlosť nahriatia spotrebiča na požadovanú teplotu. Menšie modely majú pritom vzhľadom na menšiu veľkosť nižší príkon.

Doba prípravy jogurtu

Na samotnú dobu prípravy vplýva množstvo pripravovaného jogurtu. Modely s najkratšou dobou prípravy pripravia jogurt už o 6 hodín. Modelom s dlhšou dobou prípravy to trvá do 12 hodín.

Jednoduchosť údržby

Pri výbere jogurtovača sa informujte aj o tom, či je možné nádoby na prípravu jogurtu umývať v umývačke riadu. Uľahčí vám to jeho čistenie.

Konštrukcia

Jogurtovače sa vyrábajú najmä z plastu. Vďaka tomu majú nižšiu hmotnosť, no sú náchylnejšie na mechanické poškodenie. Drahšie modely majú časť konštrukcie vyrobenú z nerezu. Čo sa hmotnosti týka, tieto spotrebiče vážia zväčša 1 – 2 kg.

Kryt jogurtovača býva vyrobený z priehľadného plastu. Umožňuje vám tak sledovať celú prípravu jogurtu.

Rozmery jogurtovača

Jogurtovače patria medzi spotrebiče, ktoré nepotrebujete mať stabilne umiestnené na kuchynskej linke. Je však potrebné, aby ste naň mali dostatok miesta po celý čas prípravy jogurtu. Pri výbere konkrétneho modelu preto zvážte aj jeho rozmery. Rozmery jogurtovača sú dôležité tiež s ohľadom na jeho uskladnenie.

vyberomat sk yoghurt maker
vyberomat sk yoghurt maker

Funkcie jogurtovačov

Prípravu jogurtov uľahčujú rôzne funkcie jogurtovačov. V niektorých modeloch môžete dokonca pripraviť aj zmrzlinu alebo iné pochúťky.

Časovač a automatické vypnutie

Časovač je veľmi praktická funkcia pre tých, ktorí si chcú pripraviť jogurt špecifickej konzistencie. Podľa doby, ktorú si na časovači nastavíte, môže byť váš jogurt redší alebo hustejší. Môžete si tak nastaviť dobu prevádzky a automatického vypnutia jogurtovača.

Signál ukončenia prípravy

Modely s časovačom bývajú vybavené signalizáciou ukončenia prípravy jogurtu. Signalizácia býva zvuková alebo pomocou blikajúcej diódy.

LCD displej

Na LCD displeji si môžete skontrolovať dobu zrenia jogurtu a aktuálnu teplotu. Preto ním bývajú vybavené najmä modely s časovačom. Ak jogurtovač vybavený časovačom LCD displej nemá, na nastavenie času slúži otočné koliesko.

Použitie na iné pokrmy

Niektoré modely jogurtovačov umožňujú pripraviť aj iné jedlá či nápoje. Môžete tak pripraviť napríklad zmrzlinu, acidofilné mlieko, nátierky, majonézy alebo paštéty. Výborným doplnkom je možnosť prípravy gréckeho jogurtu. Na jeho výrobu slúži špeciálne sito.

vyberomat sk yoghurt maker
vyberomat sk yoghurt maker

Inšpirácie pre domáce jogurty

Príprava domáceho jogurtu bude jednoduchšia, ak použijete pasterizované mlieko. Môžete však použiť aj čerstvé. Dôležité je, aby ste ho zahriali minimálne na 80°C, aby ste zničili prípadné škodlivé baktérie.

Domáci jogurt môžete konzumovať bez príchute alebo ho ochutiť na sladko aj na slano. Pozor však na to, aby ste ochucovali vždy len hotový jogurt.

Najjednoduchším spôsobom ochutenia je pridanie 1 – 2 lyžičiek domáceho džemu. Veľmi dobre chutí aj jogurt s javorovým sirupom, škoricovým cukrom, kakaom alebo nasekanými orechmi. Môžete si do neho pridať tiež čerstvé alebo sušené ovocie, kukuričné lupienky alebo ovsené vločky.

Ak radi experimentujete, pripravte si domáci jogurt na slano. Stačí, ak do neho pridáte štipku soli a sušené bylinky.

Záver

Príprava domáceho jogurtu vôbec nie je zložitá. Budete potrebovať len mlieko, jogurtovú kultúru a jogurtovač. Výber jogurtovača bude závisieť od vašich preferencií na objem a počet nádob, príkon, materiál nádob a konštrukcie jogurtovača ako aj jeho veľkosti. Domáci jogurt môžete skladovať po dobu maximálne 5 dní. Pred kúpou si preto dôkladne zvážte, ako často a aké množstvo jogurtu budete pripravovať.

Jednotlivé modely sa od seba ďalej líšia jednoduchosťou údržby a dobou prípravy jogurtu. Myslite aj na to, aké funkcie od jogurtovača požadujete. Môžete si vybrať modely s časovačom a samostatným vypnutím, signalizáciou ukončenia prípravy jogurtu alebo tiež funkciami na prípravu iných pokrmov.

Vložiť komentár