Ako vybrať najlepšie kuchynské nože

Pri príprave jednoduchých aj zložitých jedál je jednou zo základných pomôcok kvalitný kuchynský nôž. Nezaobídu sa bez neho profesionálni kuchári ani gazdinky. Kuchynské nože používajú aj tí, ktorí variť nevedia. Veď bez noža si nemôžete pripraviť ani sendvič alebo čaj s citrónom či nakrájať jablko.

Aby ste si vybrali ten správny kuchynský nôž na všetky suroviny, ktoré potrebujete spracovať, pripravili sme pre vás krátkeho sprievodcu nákupom. Dozviete sa, aký materiál čepele a rukoväti je pre vás vhodný, ako vybrať podľa tvaru či dĺžky čepele, ostria alebo hmotnosti noža. Pri kúpe nezabúdajte ani na účel použitia tohto kuchynského pomocníka.

vyberomat sk kitchen knife
vyberomat sk kitchen knife

Typy kuchynských nožov

Výber noža v mnohom závisí od toho, na aký účel ho budete používať. Aj keď sa nože dajú použiť aj na iný účel, než na aký boli určené, ak si vyberiete ten správny, konkrétna surovina sa vám bude krájať oveľa lepšie. Pred tým, ako sa vyberiete na nákup, si preto premyslite, aký nôž presne potrebujete. Na výber máte:

Nože na zeleninu

Nože na zeleninu sa vyrábajú s dĺžkou čepele mierne nad 10 cm. Táto dĺžka umožňuje lepšie vedenie rezu pri spracovaní zeleniny a ovocia.

Okrajovacie nože

Okrajovacie nože majú krátku čepeľ so špicatou špičkou. Dĺžka čepele je do 10 cm. Vďaka tomu sa s nimi ľahko manipuluje, čo umožňuje okrajovať zeleninu či ovocie s veľkou presnosťou. Špička nožov slúži na odstránenie nedostatkov zo suroviny.

Nože na chlieb a pečivo

Nože na chlieb a pečivo majú vrúbkovanú čepeľ s dĺžkou 20 a viac cm. S ľahkosťou nimi nakrájate čerstvý chlieb aj ešte teplé pečivo bez toho, aby ste narušili kôrku. Sú vhodné tiež na krájanie domácich žemlí, buchiet, kysnutých koláčov a podobne.

vyberomat sk kitchen knife
vyberomat sk kitchen knife

Vykosťovacie nože

Vykosťovacie nože majú ostrú, zo spodku vykrojenú čepeľ s dĺžkou až 20 cm. Jej tvar umožňuje lepší prienik mäsom aj presnosť pri jeho oddeľovaní od kosti, šliach a kože.

Filetovacie nože

Ak si radi pripravujete pochúťky z rýb, iste sa vám zíde filetovací nôž s úzkou čepeľou dĺžky 15 – 25 cm. S jeho pomocou ľahko oddelíte mäso ryby od kože. 

Sekáčiky na mäso

Sekáčiky na mäso využijete na porciovanie veľkých kusov mäsa s kosťou. Vyznačujú sa vysokým a masívnym ostrím.

Kuchárske nože

Kuchársky nôž by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Nakrájate ním každý druh suroviny od zeleniny, cez bylinky a ovocie až po mäso. Vďaka čepeli dlhej približne 20 cm umožňujú rýchlejšie nakrájanie menších aj väčších kusov. Kuchárske nože využijete aj pri krájaní pečeného mäsa, knedlí a podobne.

Japonské nože

Japonské nože majú širokú a tenkú čepeľ, ktorou nakrájate mäso, ryby a zeleninu na malé kúsky alebo jemné plátky. Pre lepšiu manipuláciu majú japonské nože dokonale vyváženú čepeľ a rukoväť.Japonský typ noža Santoku sa v európskej kuchyni vďaka svojmu širokému využitiu radí medzi univerzálne nože. Je typický svojím širokým ostrím, vďaka ktorému je povrch rezu hladký a úhľadný. Na rozpálenej panvici sa totiž hladký povrch kúska mäsa rýchlo uzavrie.

Ďalším účelom hladkého a ostrého okraja je, aby z ovocia alebo surového mäsa uniklo čo najmenšie množstvo štiav. Šťavy, vďaka ktorým pokrm získava svoju chuť, tak zostávajú vo vnútri a mäso nevysychá. Výška noža vám umožní nakrájanú surovinu nabrať na čepeľ a preniesť ju hrnca či panvice. Nôž Santoku môžete použiť na ryby, mäso, zeleninu, ale nakrájate s ním aj chrumkavý chlieb alebo nadrvíte korenie.

vyberomat sk kitchen knife
vyberomat sk kitchen knife

Japonský typ noža Santoku sa v európskej kuchyni vďaka svojmu širokému využitiu radí medzi univerzálne nože. Je typický svojím širokým ostrím, vďaka ktorému je povrch rezu hladký a úhľadný. Na rozpálenej panvici sa totiž hladký povrch kúska mäsa rýchlo uzavrie.

Ďalším účelom hladkého a ostrého okraja je, aby z ovocia alebo surového mäsa uniklo čo najmenšie množstvo štiav. Šťavy, vďaka ktorým pokrm získava svoju chuť, tak zostávajú vo vnútri a mäso nevysychá. Výška noža vám umožní nakrájanú surovinu nabrať na čepeľ a preniesť ju hrnca či panvice. Nôž Santoku môžete použiť na ryby, mäso, zeleninu, ale nakrájate s ním aj chrumkavý chlieb alebo nadrvíte korenie.

Plátkovacie nože

Tento typ nožov je určený na krájanie tenkých plátkov šunky ale tiež mäsa. Plátkovacie nože majú úzku a dlhú čepeľ, pomocou ktorej nakrájate tehlu šunky na jemné plátky.

Nože na syr

Na krájanie plátkov syra je určený nôž na syr. Vďaka povrchovej úprave a otvorom v čepeli sa syr nenalepí na nôž. Jeho špička je vybavená vidličkou, s ktorou odkrojený plátok pohodlne naberiete.

Dekoračné nože

Ak radi pripravujete pekne upravené obložené taniere a misy, iste sa vám zíde aj dekoračný nôž. Čepeľ tohto typu nožov je rôzne tvarovaná, čo umožňuje ozdobné krájanie ovocia, syra, zeleniny a masla.

Parametre výberu

Pri výbere kuchynského noža porovnajte nasledovné parametre:

Dĺžka čepele

Dĺžka čepele závisí od typu noža.

  • Krátku čepeľ od 5 do 10 cm majú okrajovacie nože.
  • Stredne dlhá čepeľ od 12 do 20 cm je vhodná na krájanie ovocia a zeleniny, mäsa aj byliniek. Mávajú ju nože na zeleninu, filetovacie nože a kuchárske nože.
  • Dlhú čepeľ nad 20 cm majú plátkovacie nože a nože na chlieb a pečivo.

Tvar čepele

Tvar čepele závisí podobne ako jej dĺžka od typu noža. Kvalitné kuchynské nože sa vyznačujú postupným zužovaním čepele od tupej k ostrej časti v tvare klina. To umožňuje presný rez potravinami bez ich trhania.

Napojenie čepele na rukoväť

Ak hľadáte kvalitný kuchynský nôž, skontrolujte aj to, ako je prevedené prepojenie rukoväte a čepele. Pre lepšiu odolnosť a životnosť je optimálne, ak čepeľ prebieha celou rukoväťou. Ak je čepeľ napojená len na konci rukoväte, môže sa stať, že sa po čase odpojí a nôž budete musieť vyhodiť.

Záštita noža

Pre vyššiu bezpečnosť pri používaní, by mali byť kuchynské nože vybavené záštitou proti skĺznutiu prstov na čepeľ. Záštita býva súčasťou rukoväte alebo samotnej čepele.

Ostrie noža

Pri výbere skontroluje aj ostrie. Malo by byť nabrúsené z oboch strán od záštity až po špičku noža. Ak ostrie nesiaha až po záštitu, môže vás to obmedzovať pri používaní noža. Jednostranné nabrúsené bývajú len nože pre profesionálov.

Ergonómia rukoväte

Pre lepšiu manipuláciu a tiež bezpečnosť pri práci je dôležitá ergonómia rukoväte. Nôž by vám mal prirodzene padnúť do ruky. Zároveň by vás rukoväť nemala tlačiť.

Materiál čepele

Na trhu nájdete nože s čepeľou z troch materiálov. Každý z nich má svoje výhody aj nevýhody.

Čepeľ z uhlíkovej ocele

Čepeľ z uhlíkovej ocele sa ľahko brúsi. Naostrený nôž je oproti ostatným materiálom ostrejší. Nevýhodou je však menšia odolnosť voči korózii a otupeniu. Pri tomto materiáli je tiež dôležité dbať na dostatočnú údržbu. Inak sa na čepeli objavia škvrny.

Čepeľ z nehrdzavenúcej ocele

Výhodou tohto materiálu je vysoká odolnosť a pevnosť. Čepeľ z nehrdzavejúcej ocele sa tiež pomalšie otupuje. Na jej naostrenie budete potrebovať kvalitnú ocieľku. Aj keď je nehrdzavejúca oceľ odolná voči korózii, táto odolnosť nie je 100 %.

Keramická čepeľ

Výhodou keramickej čepele je odolnosť voči otupeniu, korózii a opotrebeniu. Keramické nože sú obzvlášť vhodné na krájanie ovocia a zeleniny. Pri dotyku so spracovávanou surovinou zachovávajú všetky vitamíny. Pri ich používaní však musíte počítať s vyššou krehkosťou tohto materiálu. Ak vám keramický nôž padne na zem pod nesprávnym uhlom, môže sa zlomiť.

Materiál rukoväte

Kuchynské nože mávajú rukoväť vyrobenú z troch materiálov, ktoré sa odlišujú hmotnosťou, spôsobom čistenia a odolnosťou.

Plastová rukoväť

Kuchynské nože s plastovou rukoväťou patria medzi najlacnejšie. Rukoväť z plastu býva k čepeli pripevnená nitmi alebo nastriekaná. Pre dlhšiu životnosť je lepší prvý variant. Výhoda tohto materiálu je nenáročnosť na údržbu a menšie riziko pošmyknutia rukoväte.

Drevená rukoväť

Drevo je materiálom, ktorý je ľahký a dizajnovo veľmi pekne pôsobí. Pri drevenej rukoväti však musíte vopred počítať s tým, že kuchynské nože s drevenou rukoväťou nie je možné umývať v umývačke riadu. Nevýhodou je tiež kratšia životnosť.

Kovová rukoväť

Aj keď kuchynské nože s kovovou rukoväťou patria medzi tie drahšie, výhodou je vysoká odolnosť a dlhá životnosť. Kovovú rukoväť môžete bez obáv umývať aj v umývačke riadu. Nevýhodou môže byť hladký povrch rukoväte. Pri používaní je preto dôležité dbať na bezpečnosť práce.

Tipy na záver

Pri kúpe noža je dôležité, aby ste si vopred premysleli, na čo všetko ho budete používať. Praktickým riešením je vybrať viacero typov nožov určených na všetky bežné činnosti v kuchyni. Na trhu nájdete aj výhodné sady nožov. Vyberajte podľa materiálu čepele a rukoväte, jej ergonómie a tvaru ostria. Pri kúpe nezabúdajte aj na bezpečnosť. Každý nôž by mal byť vybavený záštitou.

Aby vám nože dlho a dobre slúžili, je potrebné venovať pozornosť aj správnej starostlivosti. Nože ukladajte tak, aby sa navzájom nedotýkali. Môžete ich odkladať do stojana na nože alebo na magnetickú lištu. Krájajte na drevených alebo plastových doskách. Krájanie na sklenenom alebo keramickom povrchu vedie k rýchlejšiemu otupeniu ostria.

Vložiť komentár