Konvektomat je multifunkčné zariadenie, v ktorom je možné variť, piecť, dusiť, smažiť, sušiť a udržovať teplé všetky druhy jedla. S konvektomatom sa stretnete skôr v profesionálnej kuchyni ako v bežnej domácnosti. Pokiaľ však radi trávite čas v kuchyni a varenie je vaším veľkým koníčkom, mohol by pre vás byť konvektomat dobrým pomocníkom. Potraviny sa v konvektomate pripravujú pomocou horúceho vzduchu či pary, v teplotnom rozpätí od 30 °C do 300 °C. Konvektomat usporí až 50 % elektrickej energie, v porovnaní s bežným varením v rúre alebo na varnej doske. Jedlo pripravené v konvektomate je tiež zdravšie a chutnejšie. Pokiaľ sa vám už zbiehajú slinky, poďte sa pozrieť, na aké parametre sa pri výbere konvektomatu zamerať.
Typ parného systému
Typ parného systému je dôležitým parametrom pri výbere konvektomatu. Bežne sa môžete stretnúť s dvomi typmi – vyvíjač pary vo varnom priestore alebo bojlerový vyvíjač pary.
Vyvíjač pary vo varnom priestore
Výhodou je nižšia kúpna cena, zvlhčovanie potravín a nenáročná údržba. Na druhej strane je vývin pary pomalší a môže dochádzať k zanášaniu varného prostredia. S vyvíjačom pary vo varnom priestore sa stretnete skôr v menších priestoroch, ktoré sa používajú na domáce účely.
Bojlerový vyvíjač pary
Prístroje s bojlerovým vyvíjačom pary majú vyššiu kúpnu cenu a používajú sa skôr v konvektomatoch pre väčšie prevádzky. Bojlerový vyvíjač vytvorí paru veľmi rýchlo a dá sa ľahko regulovať.
Kapacita konvektomatu
Bežne sa kapacita konvektomatov udáva v takzvaných gastro nádobách (GN 1/1). Gastro nádoba má rozmer 530 x 325 x 65 mm.
Kapacita | Počet jedál |
3 – 5 GN 1/1 | do 50 jedál |
5 – 10 GN 1/1 | 50–150 jedál |
10 – 20 GN 1/1 | 150–300 jedál |
Na domáce použitie však stačia oveľa menšie konvektomaty, ktoré majú veľkosť mikrovlnnej rúry.
Ovládanie konvektomatu
Existujú tri typy ovládania konvektomatu:
- Mechanické ovládanie – ovládanie pomocou koliečok a tlačidiel
- Dotykové ovládanie – ovládanie dotykom podobne ako u mobilných telefónov
- Kombinácia mechanického a dotykového ovládania
Funkcie
Konvektomaty ponúkajú množstvo doplnkových funkcií, ktoré vám uľahčia prípravu najrôznejšieho jedla.
Automatické čistenie – konvektomat sa sám vyčistí podľa zvoleného programu
Automatické otváranie výsuvného panelu – umožní otvoriť konvektomat stlačením jedného tlačidla
Gril – umožňuje grilovanie potravín
Pripojenie k prívodu vody – vďaka pripojeniu k prívodu vody, nie je potrebné neustále dopĺňať zásobník
Sous-vide – príprava jedla vo vákuu vo vodnom kúpeli
Teplomer – stráži teplotu pripravovaného jedla
Údiaca jednotka – umožňuje údenie mäsa a iných potravín
Cena
Konvektomat nie je lacná záležitosť, ale vo výsledku vám prinesie veľkú úsporu času aj financií. Najlacnejšie konvektomaty na domáce použitie si môžete zaobstarať za cenu 380 až 750 €. Ide o základné modely s malou kapacitou. S narastajúcou cenou stúpa aj kvalita prístrojov. V cenovej relácii 750 až 1 880 € si už kúpite konvektomat, ktorý je vhodný aj do reštaurácií či jedální. V kategórii nad 1 880 € sa nachádzajú konvektomaty vhodné do veľkých prevádzok kde je potrebné pripravovať aj niekoľko desiatok porcií jedla naraz.
Obľúbené značky
Medzi najznámejšie značky konvektomatov patrí Retigo, Unox, Rational, Bartscher a Hendi.
Francúzske zemiaky recept: jednoduchý postup a tipy na dokonalé jedlo
Francúzske zemiaky, to je klasika, ktorú Slováci varia naozaj často. Je to chutný zapekaný pokrm…
Grilážky recept: Jednoduchý postup na tradičné orechové cukrovinky
Grilážky sú jedny z tých sladkostí, ktoré na Slovensku jednoducho nesmú chýbať na žiadnej poriadnej…
Kokosky recept: Jednoduchý a rýchly postup na tradičné vianočné pečivo
Kokosky patria medzi tie sladkosti, ktoré si veľa ľudí spája so sviatkami a rodinnou pohodou….
Hrstkova polievka recept: Jednoduchý postup na tradičnú slovenskú polievku
Hŕstková polievka patrí medzi tie tradičné jedlá, ktoré Slováci radi varia najmä pre jej sýtosť…
Špenát recept: Jednoduchý spôsob prípravy chutného jedla
Špenát patrí medzi zeleniny, ktoré si ľudia často obľúbia práve kvôli jeho všestrannosti. Najlepšie špenátové…
Šuhajdy recept: Jednoduchý postup na tradičné vianočné sladkosti
Šuhajdy patria medzi typické slovenské cukrovinky, ktoré sa objavujú hlavne počas sviatkov, ale niektorí ich…
zazracnevone.sk – Klikni a objav krásne vône za zázračné ceny!