Ako vybrať najlepší pákový kávovar

Ak je príprava kávy vaším koníčkom či rituálom, je pákový kávovar tá pravá voľba pre vás. Jeho hlavnou výhodou je možnosť detailnej kontroly nad celým procesom prípravy kávy. Výsledná kvalita hotovej kávy bude záležať len na vás a vašej chuti experimentovať. Naučiť sa pripraviť dobrú kávu na pákovom kávovare chvíľu trvá, ale výsledok stojí za to.

Výhody

  • Nízka cena za šálku
  • Relatívne nízka obstarávacia cena
  • Zachováva chuť a arómu kávy

Nevýhody

  • Náročnejšie na prípravu kávy
  • Údržba
  • Potreba mlynčeka

Tlak

Tlak patrí medzi najdôležitejšie parametre, ktoré ovplyvňujú kvalitu výsledného nápoja. Pákové kávovary majú buď čerpadlo, alebo pracujú za pomoci tlaku pary. Tie, ktoré majú zabudované čerpadlo, bývajú spravidla lepšie. Tlak by mal dosahovať hodnoty aspoň 9 barov, ideálne však 15 barov a viac. Všeobecne platí, že čím väčším tlakom prístroj disponuje, tým lepšiu kávu budete schopní pripraviť.

Príkon a spotreba

U malých spotrebičov ako je kávovar je spotreba takmer zanedbateľná. Ak však chcete pri príprave kávy ušetriť trochu času, siahnite po prístroji s vyšším príkonom. Pákové kávovary sú k dispozícii s príkonom v širokom rozmedzí 300 až 2 200 W. Optimálne je, ak má kávovar príkon aspoň 1400 W.

Objem nádržky na vodu

Objem nádržky na vodu by sa mal odvíjať od predpokladanej dennej spotreby kávy. V dvojčlennej domácnosti si vystačíte s nádržkou s objemom 1 liter. Počítajte s tým, že od veľkosti zásobníka na vodu sa odvíja aj cena a veľkosť prístroja.

Doplnkové funkcie

Medzi najčastejšie doplnkové funkcie patrí:

  • Príprava dvoch šálok naraz – urýchli prípravu kávy napr. v prípade návštevy.
  • Vyhrievaná plocha na šálky – teplota samotnej šálky značne ovplyvňuje kvalitu výsledného nápoja. Nikdy nedávajte kávu do studenej šálky.
  • Nastavenie výšky podstavca – praktické pre rôzne veľkosti šálok.
  • Nastaviteľné množstvo kávy a vody – uľahčuje prípravu kávy podľa vašej chuti.
  • Nastaviteľná tvrdosť vody – pre ideálnu kávu je vhodná skôr mäkšia voda. Niektoré kávovary majú možnosť nastaviť tvrdosť vody.
  • Nastaviteľná teplota vody – aj teplota vody má vplyv na výslednú chuť kávy. Ideálna teplota napr. pre espresso je 90°C.
  • Dýza na paru – slúži na nahriatie a našľahanie mlieka.
  • Horúca voda – možnosť pustiť horúcu vodu z trysky na horúcu paru, napr. na prípravu čaju.
  • Úsporný režim a automatické vypnutie – po určitej dobe nečinnosti kávovar prejde do stand-by režimu alebo sa vypne.
  • Odvápňovací systém – pri zanesení vnútra kávovaru vás vyzve na spustenie programu na odstránenie vodného kameňa.
  • Odkvapkávací systém – zabráni odkvapkávaniu kávy po vybratí šálky.
  • Samočistiaci systém – vie kávovar automaticky prepláchnuť.

Jak pripraviť dokonalé espresso

Pripraviť dokonalé espresso je tak trochu veda. Pre perfektný výsledok si skúste zapamätať tieto čísla 7–20–90–9–25:

  • 7 gramov kávy
  • 20 kilogramov tlaku pri utláčaní kávy
  • 90° C teplota vody
  • 9 barov tlak vody
  • 25 sekúnd doba extrakcie.

V praxi to vyzerá nasledovne:

  1. Nameľte kávu a naberte 7 gramov. Hrubosť namletia je veľmi dôležitá. Pokiaľ bude káva zomletá príliš hrubo, pretečie voda kávou rýchlo a výsledný nápoj bude vodnatý. Pokiaľ bude káva príliš jemne namletá, voda pretečie kávou zle a výsledná chuť môže byť prepálená.
  2. Naplňte páku kávou tak, aby bola rovnomerne rozprestretá a stlačte ju tamperom (zatláčadlom). Tlačte silou 20 kg. Pre predstavu, ako veľmi tlačiť, skúste páku položiť na osobnú váhu a tlačiť tak, kým sa na displeji neobjaví 20 kg. Časom silu tlaku zvládnete odhadnúť.
  3. Utrite okraje páky, nasaďte ju na hlavu kávovaru a pevne utiahnite. Ak páku zabudnete utrieť alebo málo utiahnete, môže sa stať, že páka nedosadne ako má, voda pretečie okolo a extrakcia bude vplyvom nízkeho tlaku nedostatočná.
  4. Zapnite výdaj vody. Extrakcia by mala trvať 25 sekúnd. Káva by nemala do šálky vytekať z veľkej výšky, kazí sa tým konzistencia peny.
  5. Dôležitá je aj šálka samotná. Vhodná je šálka hrubostenná, porcelánová a so zaobleným dnom. Šálku ​​dopredu vždy nahrejte, ideálne na 67° C. Správne espresso by malo mať objem 30 ml.

E.S.E. pody

E.S.E. pody sú vankúšiky naplnené kávou. Jedná sa o praženú, mletú kávu s presnou gramážou 7 g na prípravu espressa. Množstvo kávy, stupeň mletia a kompresie do podu sú presne definované štandardy. Kávovary, v ktorých možno pody použiť, bývajú spravidla označené ako kompatibilné so systémom E.S.E.

Údržba

Pákové kávovary sú zložitejšie na údržbu. Po každej príprave kávy je nutné očistiť páku, sitko aj hlavu kávovaru. Raz za čas je nutné vykonať dôkladnejšie čistenie kávovaru a vyčistiť a odvápniť nádržku na vodu a všetky vodné cesty kávovaru.

Cena

Cena sa odvíja od vybavenia a značky. Všeobecne možno povedať, že pákové kávovary patria do strednej cenovej hladiny. Aj medzi najlacnejšími modelmi nájdete kvalitné prístroje, nemôžete ale počítať s ponukou doplnkových funkcií.

Cena do 200 eur

Kávovary so základným vybavením a funkciami. Objem zásobníka vody je zvyčajne do 1 litra.

Cena od 200 do 400 eur

Zlatá stredná cesta. V tejto cenovej kategórii nájdete tak menšie, ako aj veľké kávovary. Tieto kávovary už sú väčšinou vybavené niektorými z doplnkových funkcií.

Cena nad 400 eur

Špičkové kávovary, veľakrát vybavené i vlastným mlynčekom a s funkciou šľahania mlieka.

Obľúbené značky

Medzi najlepších výrobcov pákových kávovarov patrí talianska značka DeLonghi. Ďalšími známymi výrobcami sú napr. Jura, Krups, Catler alebo Klarstein.

Vložiť komentár