Ako vybrať najlepšiu panvicu

Panvica patrí medzi základné vybavenie kuchyne. Na panvici môžete potraviny dusiť, smažiť, grilovať, oprážať a dokonca aj variť. Pri výbere sa najskôr zamyslite nad tým, na aký účel budete panvicu používať. Podľa toho si potom vyberiete konkrétny typ panvice. Pri niektorých typoch sa predáva spolu s panvicou aj pokrievka. Na iné modely je potrebné pokrievku dokúpiť. Na trhu nájdete tiež cenovo výhodné sady panvíc rôznej veľkosti, ktoré využijete, ak zvyknete variť pre rôzny počet osôb.

Okrem účelu použitia vyberajte panvice podľa materiálu, odolnosti a typu sporáku, ktorý používate. Odpovede na všetky otázky, ktoré s výberom súvisia, nájdete v našom článku.

vyberomat sk pan
vyberomat sk pan

Typy panvíc

Jednotlivé panvice sa od seba líšia rozmerom, tvarom aj materiálovým prevedením. Pred kúpou si preto najskôr premyslite, aký typ budete potrebovať. Na trhu nájdete nasledovné typy panvíc:

Klasické panvice

Klasické panvice sú určené na prípravu širokej škály jedál. Majú hlbší okraj a často sa predávajú spolu s pokrievkou. Pokojne v nich udusíte zeleninu, vysmažíte mäso, pripravíte omáčku aj opražíte palacinky. Klasické panvice si môžete zakúpiť v rôznych veľkostiach.

Panvice wok

Panvice wok sú najvhodnejšie na varenie ázijských jedál, grilovanej zeleniny, mäsa a iných surovín. Aby sa v nich jedlo dobre miešalo, sú hlbšie ako klasické panvice. Zároveň majú úzke dno, čo pomáha distribúcii tepla po celom okraji panvice wok. Pri častom používaní na dusené jedlá oceníte, ak si k panvici zaobstaráte aj pokrievku. Výhodou tohto typu je to, že v nej bez problémov uvaríte väčšie množstvo jedla naraz.

Panvice na palacinky

Panvice na palacinky majú nízky okraj, ktorý uľahčuje obracanie palaciniek. Palacinkárne s nepriľnavých povrchom umožňujú prípravu palaciniek či placiek aj bez použitia oleja.

vyberomat sk pan
vyberomat sk pan

Panvice na lievance a volské oká

Tento typ spoznáte podľa niekoľkých kruhových plôch. Do každej plochy nalejete cesto alebo vajíčko a pražíte.

Grilovacie panvice

Grilovacie panvice bývajú zväčša štvorcového tvaru. Majú špeciálne vrúbkované dno, ktoré pripomína grilovaciu mriežku. Sú najvhodnejšie na grilovanie mäsa aj zeleniny. Výhodu je, že dobre udržiavajú teplo.

Hlboké panvice

Hlboké panvice majú vyšší okraj, čo umožňuje prípravu väčšieho množstva jedla. Sú vhodné na dusenie mäsa aj zeleniny. Bez problémov v nich pripravíte tiež omáčku. Pri kúpe odporúčame vybrať model s pokrievkou. Vďaka nej sa jedlo pripraví rýchlejšie a s nižšou spotrebou energie.

Elektrické panvice

Výhodou elektrických panvíc je, že na prevádzku nepotrebujú sporák. Postačí im elektrická zásuvka. Bez problémov ich prenesiete na víkendový pobyt na chate. V elektrickej panvici pripravíte rôzne typy jedál. Môžete v nich vyprážať, dusiť, zapekať a variť. Vďaka pokrievke sa jedlo v elektrickej panvici nevysušuje.

Materiál panvíc

Jednotlivé materiály panvíc sa od seba odlišujú najmä svojou odolnosťou a distribúciou tepla. Inú panvicu budete tiež potrebovať na každodenné použitie a inú zase na občasné.

Keramická panvica

Výhodou keramickej panvice je dlhá životnosť a nepriľnavosť. Je určená na dusenie pri nižších teplotách. Vďaka tomu sa pri varení zachováva v potravinách viac vitamínov. Nie je však vhodná na smaženie. Pri varení v keramickej panvici nepoužívajte kovové nástroje. Kov môže povrch panvice ľahko poškodiť.

Oceľová panvica

Oceľové panvice využijete na grilovanie rôznych mäsových aj zeleninových jedál. Ich výhodou je vysoká vodivosť tepla. Pri smažení alebo grilovaní je však potrebné používať tuk. Inak sa jedlo pripáli. Výhodou je na druhej strane vysoká odolnosť tohto materiálu. Oceľové panvice môžete umývať aj v umývačke riadu.

Liatinová panvica

Liatinové dno panvice zabezpečí rovnomerné rozloženie tepla po celej jeho ploche. Liatina je navyše veľmi odolná a jedlo sa na nej pri opekaní nepriliepa. Tento materiál nepoškodia ani ostré kovové predmety. Liatinové panvice navyše dlho udržia teplotu. Môžete ich používať na priamom ohni, elektrickej, indukčnej varnej doske aj na zapekanie v rúre.

Nerezová panvica

Nerezové panvice majú dlhú životnosť. Pri ich používaní však očakávajte nižšiu vodivosť tepla a nerovnomernosť jeho rozloženia po celom dne panvice.

Hliníková panvica

Hliníkovú panvicu oceníte, ak hľadáte ľahký materiál s vysokou vodivosťou tepla. Výhodou hliníkovej panvice je tiež nižšia cena. Nevýhodou tohto materiálu je mäkkosť. Keďže zo zdravotného hľadiska nie je vhodné variť priamo na hliníku, panvice sú z vnútornej strany pokryté vrstvou iného materiálu.

Smaltované panvice

Smaltované panvice využijete na varenie, dusenie aj smaženie. Ich výhodou je vysoká odolnosť a dlhá životnosť. Ak však preferujete varenie bez použitia tuku, smaltovaná panvica nebude pre vás vhodná.

Teflónové panvice

Teflónové panvice sa stali vďaka svojej cenovej dostupnosti a nepriľnavému povrchu najviac používaným typom panvíc. Ich výhodou je možnosť použitia na všetky typy jedál, a to aj na jedlá s použitím menšieho množstva tuku. Nevýhodou je nízka odolnosť, preto sa pri varení na teflónovej panvici nesmú používať kovové nástroje.

Granitová panvica

Granitový povrch je ideálny na zdravé varenie. Jedlo na ňom pripravíte s minimálnym použitím tuku. Samotné telo panvice býva vyrobené z hliníka alebo iného kovu. Výhodou granitovej panvice je tiež jej odolnosť. Patrí však medzi drahšie modely.

Titánové panvice

Titánové panvice patria medzi najdrahšie na trhu. Vyrábajú sa z viacerých vrstiev a sú veľmi odolné na zmeny teploty aj poškriabanie. Titánové panvice majú navyše nepriľnavý povrch.

vyberomat sk pan
vyberomat sk pan

Aké parametre porovnávať

Pri kúpe panvice vám odporúčame okrem typu a materiálu porovnať niekoľko základných parametrov:

Veľkosť panvice

Veľkosť panvice bude závisieť od množstva jedla, ktoré bežne pripravujete. Na trhu nájdete panvice až do 31 cm. Najbežnejším modelom je pritom panvica s priemerom 24 cm. Menšie rozmery sú vhodné na prípravu jedla pre jedného až dvoch ľudí. Pre štvorčlennú rodinu je vhodnejšia veľkosť do 31 cm.

Ak zvyknete varievať pre rôzny počet osôb, môžete si tiež kúpiť sadu panvíc rôznej veľkosti. Pri kúpe sady panvíc ušetríte aj na cene.

Hmotnosť panvice

Hmotnosť panvice vplýva najmä na váš komfort pri manipulácii. Najťažšími sú veľké liatinové panvice. Pri výbere vopred počítajte s váhou samotnej panvice aj pripravovaného jedla.

Typ varnej dosky

Nie každá panvica musí byť uspôsobená na váš typ varnej dosky. Na plynovú a elektrickú varnú dosku môžete vyberať ľubovoľný materiál panvice. Ak používate indukčný ohrev, budete potrebovať panvice s feromagnetickým dnom. Spoznáte ich pomocou jednoduchého testu — ak priložíte na dno panvice magnet, bude na ňom držať. Ak si nie ste istý pri výbere, skontrolujte označenie panvice symbolom cievky s niekoľkými vlnovkami za sebou. Riad pre indukčný ohrev býva označený tiež slovne.

Vhodnosť do rúry

Niektoré modely využijete tiež na zapekanie v rúre. Tieto modely majú buď rukoväť z ohňovzdorného materiálu alebo odnímateľnú rukoväť.

Umývanie v umývačke

Pri každodennom používaní iste oceníte možnosť umývať panvicu v umývačke riadu. Takéto modely bývajú označené symbolom.

Zhrnutie

Ak vyberáte panvicu, na trhu nájdete veľké množstvo modelov v rôznych veľkostiach aj cenových kategóriách. Pri kúpe budete musieť zvážiť niekoľko faktorov. Najdôležitejším je účel použitia panvice. Iný typ budete potrebovať na vysmážanie, iný na dusenie a iný na lievance. Myslite tiež na vami preferovaný spôsob varenia. Niektoré modely umožňujú varenie bez nutnosti použitia tuku a jedlo sa v nich nepripaľuje.

Ďalej potrebujete zvážiť, pre koľko osôb budete v panvici variť. Odporúčame vám informovať sa aj vlastnostiach materiálu panvíc, vhodnosť využitia v rúre a umývania v umývačke riadu. Ak používate varnú dosku s indukčným ohrevom, nezabudnite skontrolovať označenie panvice symbolom indukčného ohrevu.

Samostatné elektrické panvice sú perfektné na klasické vyprážanie, grilovanie, dusenie a varenie, ale aj na zapekanie a pečenie. A preto sa tešia veľkej obľube u kuchárov, ktorí vo svojej kuchyni nemajú možnosť piecť v klasickej rúre, alebo u cestovateľov ako zariadenie karavanov a obytných áut.

Vložiť komentár