Ako vybrať najlepší parný hrniec

Parný hrniec je výborným pomocníkom v kuchyni pre všetkých, ktorí majú radi chutné a zdravé jedlo. Na pare môžete pripraviť zeleninu, mäso aj knedle. Varenie v pare zachováva v potravinách vyššie množstvo vitamínov a minerálov. Tento spôsob prípravy navyše zvýrazní ich pravú chuť. Pri varení v pare oceníte aj to, že niektoré potraviny nebudete musieť vôbec soliť.

V parnom hrnci môžete variť niekoľko jedál naraz. Tento moderný kuchynský spotrebič šetrí energie aj čas. Vďaka nastaveniu času varenia môžete hrniec jednoducho zapnúť a venovať sa niečomu inému bez rizika, že vám jedlo prihorí. Parné hrnce šetria tiež miesto na uskladnenie. Aby vám parný hrniec slúžil podľa vašich očakávaní, pripravili sme pre vás prehľad parametrov, ktoré by ste mali pri jeho kúpe zvážiť.

vyberomat sk steamer
vyberomat sk steamer

Aké parametre porovnať

Na trhu nájdete mnoho modelov parných hrncov v rôznych cenových kategóriách. Pri výbere vám pomôže porovnanie ich parametrov. Najdôležitejšími sú:

Objem parného hrnca

Parné hrnce sa vyrábajú s objemom 1,6 – 10,5 l. Na to, aký objem bude vyhovovať práve vám, vplýva množstvo jedla, ktoré potrebujete bežne pripraviť na jeden krát ale aj veľkosť vkladaných potravín. Do niektorých modelov môžete umiestniť pokojne celé kurča či rybu. Do iných je potrebné potraviny vhodne nakrájať.

Výhodou väčších modelov je to, že umožňujú pripraviť viac jedál naraz pre viac ľudí. Ak pripravujete jedlo len pre jednu alebo dve osoby, postačí vám menší objem hrnca. Zvážte tiež priestor, ktorý vám parný hrniec zaberie na kuchynskej linke a pri skladovaní.

Dĺžka prívodného kábla

Jednotlivé modely disponujú rôznou dĺžkou prívodného kábla. Pri výbere preto zvážte, kde presne budete parný hrniec používať. Najvhodnejšie je jeho umiestnenie v blízkosti zástrčky, aby vám kábel nezavadzal na kuchynskej linke. Na druhej strane miesto, kam hrniec umiestnite, musí byť dostatočne vzdušné pre odvod pary.

Počet nádob parného hrnca

Ak plánujete v hrnci pripravovať viac jedál naraz, vyberte model s viacerými odnímateľnými nádobami. Tieto sa dajú skladovať samostatne. K niektorým modelom si môžete neskôr dokúpiť aj ďalšie misky.

Rýchlosť varenia

Rýchlosť varenia parného hrnca nezávisí len od jeho príkonu. Ovplyvňuje ju tiež priepustnosť misiek. Modernejšie modely ponúkajú na urýchlenie prípravy jedla funkciu rýchlonaparovania.

Príkon a výkon

Príkon parných hrncov sa pohybuje v rozmedzí 400 až 2 000 W. Platí pritom, že čím vyšší príkon, tým je vyšší výkon, čo ovplyvňuje rýchlosť parenia. Ak chcete ušetriť na spotrebe energie, vyberajte modely v energetickej triede A+++ až A. Ich cena je síce o niečo vyššia, ale vynaložené prostriedky sa vám vrátia na úspore za energie.

Materiál                                        

Ďalším dôležitým parametrom je materiál parného hrnca. Vyrábajú sa z plastu, nerezu alebo kombinácie týchto materiálov. Nerezové modely bývajú drahšie. Ich výhodou je väčšia odolnosť a elegantnejší dizajn. Plastové parné hrnce vám na druhej strane ušetria výdavky na ich kúpu.

Nádoby parného hrnca sa vyrábajú z odolného plastu. Ich priehľadnosť vám umožní sledovať prípravu jedla počas parenia.

vyberomat sk steamer
vyberomat sk steamer

Funkcie parných hrncov

Jednotlivé modely parných hrncov sa od seba odlišujú funkciami, ktoré parenie pokrmov uľahčujú.

Časovač

Časovačom je už dnes vybavená väčšina parných hrncov. Táto funkcia prináša väčší komfort pri varení. Na časovači si môžete nastaviť požadovaný čas prípravy jedla. Po uplynutí času sa parný hrniec sám vypne. Počas varenia tak môžete pokojne robiť niečo iné bez obáv, že jedlo rozvaríte.

Odložený štart

Na modeloch, ktoré ponúkajú túto funkciu, si môžete nastaviť aj čas začiatku varenia.

Udržanie teploty

Funkcia udržania teploty udržiava teplotu po dovarení jedla. Pripravený pokrm tak zostáva teplý, až pokiaľ hrniec nevypnete.

Rýchlonaparovanie

Parný hrniec s funkciou rýchlonaparovania využijete na zrýchlenú prípravu jedla. Potraviny sú vystavené silnejšej dávke pary, čo urýchli ich varenie.

Signalizácia ukončenia varenia

Signalizácia ukončenia prípravy jedla vás upozorní na koniec parenia buď zvukom alebo optickým signálom.

Bezpečnostná poistka

Bezpečnostná poistka je dôležitá súčasť vybavenia parného hrnca, ak máte malé deti. Má za úlohu zabrániť spusteniu hrnca.

Displej

Ak je parný hrniec vybavený displejom, dozviete sa na ňom napríklad, aký program je spustený alebo čas varenia.

Vitamine+

Parný hrniec s touto funkciou pripravuje jedlo tak, že sa v ňom zachová ešte viac vitamínov a minerálov.

vyberomat sk steamer
vyberomat sk steamer

Príslušenstvo parných hrncov

Parné hrnce bývajú dodávané s rôznymi nádobami. K mnohým modelom je tiež možné nádoby dokúpiť neskôr.

Nádoba na varenie ryže — niektoré modely disponujú špeciálnou nádobou na varenie ryže.

Nádoba na omáčku — ak máte radi jedlá s omáčkou, iste oceníte vaničku na prípravu omáčky.

Stojan na vajíčka — umožňuje jednoduchšie umiestnenie vajec do hrnca.

Tipy na používanie parného hrnca

Varenie v parnom hrnci má svoje špecifiká. Pred jeho použitím by ste preto mali vedieť niekoľko vecí:

Odsávanie pary

Pri varení v parnom hrnci uniká do vzduchu väčšie množstvo pary. Preto je potrebné myslieť na dostatočné vetranie miestnosti. Môžete ho umiestniť napríklad v blízkosti odsávača pár. Dostatočným odsávaním tak zabránite nadmernému zvlhčeniu vzduchu v miestnosti.

Ohrievanie pokrmov

V parnom hrnci nemusíte len variť. Tento prístroj je vhodný aj na rýchle ohrievanie pokrmov. Menšou nevýhodou môže byť to, že jedlo nie je možné ohrievať na tanieri ako v mikrovlnnej rúre, ale budete ho musieť preložiť do nádoby parného hrnca.

Ako uložiť potraviny pri varení

Prípravu jedla vám uľahčí vhodné rozloženie surovín v parnom hrnci. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhší čas parenia, umiestnite naspodok hrnca. Tie, ktoré budú uvarené rýchlejšie, umiestnite navrch. Tento princíp využijete aj vtedy, ak jednotlivé suroviny vyžadujú rozličnú dobu varenia. Do najnižšej misy tak umiestnite mäso a iné časovo náročnejšie suroviny. Počas varenia potom pridáte ďalšie suroviny do vrchných mís hrnca.

Odstránenie vodného kameňa

Usadeniny vodného kameňa z nádoby na vodu odstránite pomocou octu. Do nádoby na vodu dáte ocot a vodu v pomere 1:2. Potom parný hrniec zapnete približne na 20 minút. Pravidelnou údržbou hrnca dosiahnete rovnomerný výkon zariadenia. Okrem toho predĺžite jeho životnosť.

Umývanie v umývačke riadu

Väčšina modelov parných hrncov umožňuje umývanie nádob v umývačke riadu. Povrch parného hrnca očistíte navlhčenou handričkou.

Množstvo varených potravín

Pre rovnomerné uvarenie všetkých surovín je potrebné dodržiavať odporúčané množstvo potravín v jednotlivých nádobách. Ak parný hrniec preplníte, potraviny sa nemusia uvariť rovnomerne alebo budete na ich dovarenie potrebovať viac času.

Naše odporúčanie

Na trhu nájdete rôzne modely parných hrncov. Pred kúpou dôkladne zvážte, čo od parného hrnca očakávate. Objem parného hrnca vyberajte podľa množstva osôb, pre ktoré v ňom budete variť. Ďalej zvážte počet odnímateľných nádob, ktoré budete potrebovať. Výber závisí aj od druhu pokrmov. Ak často varíte ryžu, omáčky či vajíčka, vyberajte parný hrniec s vhodnými nádobami. Pri kúpe hrá svoju rolu, samozrejme, aj cena. Nedajte sa však zlákať naoko výhodnou ponukou.

Pred kúpou sa presvedčte, z akých materiálov je zariadenie vyrobené a aká je jeho energetická náročnosť. Pre komfortné varenie odporúčame modely s odloženým štartom, časovačom, signalizáciou ukončenia parenia a rýchlonaparovaním. Pre domácnosti s malými deťmi modely s detskou poistkou.

Vložiť komentár