Ako vybrať najlepší ryžovar

Ryžu čas od času varí doma asi každý z nás. Ak si chcete jej prípravu maximálne zjednodušiť, je ryžovar to pravé pre vás. Príprava ryže v ryžovare je veľmi jednoduchá, prístroj totiž všetko urobí za vás. Už sa vám nestane, že by ste ryžu pripálili alebo nedovarili. Ryža pripravená v ryžovare je oveľa chutnejšia, zachová si viac živín a má lepšiu konzistenciu. Pripravili sme pre vás praktický návod, na čo sa pri výbere ryžovaru zamerať.

Typy ryžovarov

Z konštrukčného hľadiska máte na výber z dvoch typov ryžovarov – ryžovar do mikrovlnnej rúry a elektrický ryžovar. Tento článok sa zameriava predovšetkým na elektrické ryžovary.

Ryžovar do mikrovlnnej rúry

Ide o špeciálnu nádobu, v ktorej sa ryža pripravuje v mikrovlnnej rúre. Najčastejšie je nádoba vyrobená z plastu, môžete sa stretnúť ale aj so silikónovou alebo sklenenou nádobou. Nádoba nemá žiadne ďalšie využitie, lákavá je tak predovšetkým len jej cena. Ryžovar do mikrovlnnej rúry kúpite už do 4 eur.

Elektrický ryžovar

Elektrický ryžovar je samostatný prístroj, ktorý má oproti ryžovarom do mikrovlnnej rúry oveľa širšie využitie. Moderné ryžovary ponúkajú doplnkové funkcie, ktoré vám veľmi uľahčia prípravu nielen ryže, ale aj niektorých ďalších potravín.

Objem ryžovaru

Objem ryžovaru je hlavný parameter, podľa ktorého by ste mali ryžovar vyberať. V prvom rade je dôležité si uvedomiť, pre koľko osôb budete ryžu chystať najčastejšie.

Objem nádoby Vhodné pre
0,4–0,6 l   1–2 osoby
0,6–1 l 3–4 osoby
1–1,5 l 4–6 osôb
1,5 l a viac spoločenské podujatia, do reštaurácií, na predvarenie väčšieho množstva ryže

Váha ryže

S objemom súvisí aj údaj o maximálnej prípustnej váhe ryže. Ten označuje maximálnu hmotnosť ryže, ktorú je možné počas jedného varenia pripraviť. Samozrejme, že čím vyšší objem, tým je aj prípustná váha vyššia. Napr. v ryžovare s objemom 0,6 l pripravíte na jedno varenie 450 g ryže, zatiaľ čo v ryžovare s objemom 1,5 l pripravíte 1 200 g ryže.

Príkon a spotreba ryžovaru

Príkon a spotreba elektrickej energie sa odvíja predovšetkým od veľkosti ryžovaru. Čím väčší objem a množstvo varenej ryže, tým vyššia je aj spotreba. Príkon ryžovaru sa pohybuje medzi 300-1 000 W. Vzhľadom k tomu, že ryžovar pravdepodobne nebudete mať v prevádzke každý deň a jeho spotreba nie je zas až tak veľká, berte príkon len ako orientačný parameter.

Funkcie a príslušenstvo

Pokiaľ vám ide len o to, pripraviť chutnú ryžu, ktorú nemusíte počas prípravy strážiť, vystačíte si aj so základným modelom ryžovaru. Ak máte vyššie očakávania, môže sa vám hodiť niektorá z nasledujúcich funkcií.

Automatické vypnutie – pri dovarení sa ryžovar automaticky vypne. Nedôjde tak k prevarení ryže.

Automatický režim – ryžovar sám spozná, kedy je ryža uvarená a pripravená na podávanie.

Časovač – možnosť odložiť začiatok varenie ryže. Možno nastaviť až na 24 hodín.

Ochrana proti prehriatiu – chráni prístroj proti prehriatiu a prípadnému poškodeniu.

Ochrana proti vyvareniu vody – pokiaľ dôjde k vyvretiu vody, prístroj sa sám vypne. Pri dodržaní správneho postupu prípravy ryže by k vyvareniu vody nikdy dôjsť nemalo.

Ovládanie pomocou aplikácie – funkcia typická pre značku Xiaomi. Ryžovar možno zapnúť alebo vypnúť na diaľku pomocou telefónu.

Termostat – po dovarení sa prístroj prepne do špeciálneho režimu, pri ktorom bude udržiavať ryžu teplú, ale nedôjde k jej prevareniu. Funkcia sa tiež nazýva keep warm.

Voľba druhu ryže – možnosť nastaviť, aký druh ryže pripravujete, napr. basmati alebo ryžu na sushi.

Pokročilé programy – drahšie ryžovary môžu plniť funkciu multifunkčného hrnca a môžete v nich pripravovať aj iné pokrmy než len ryžu.

Najčastejším príslušenstvom k ryžovaru je odmerka a lyžica na ryžu. Stretnúť sa môžete ale aj s ďalšími lyžicami alebo napríklad príslušenstvom pre pokročilejšie varenie v pare.

Ako variť ryžu v ryžovare

Uvariť ryžu v ryžovare je veľmi jednoduché a zvládne to naozaj každý. Celý proces sa skladá z pár jednoduchých krokov.

  1. Pripravte si požadované množstvo ryže a dôkladne ju prepláchnite, kým z nej nebude vytekať čistá voda.
  2. Ryžu dajte do ryžovar, prilejte vodu a pridajte dochucovadlá (soľ, prípadne ďalšie korenie). Všeobecne platí, že na 1 diel ryže pripadá 1,5-2 diely vody.
  3. Ryžovar zatvorte a pustite. Pri lepších modeloch môžete vybrať príslušný program.
  4. Počkajte, až je ryža uvarená. Väčšina ryžovar sa po uvarení ryže sama vypne alebo spustí funkciu udržovania teploty.
  5. Ryžovar hneď neotvárajte. Nechajte v ňom ryžu ešte 5-10 minút odpočívať.
  6. Ryža je pripravená na servírovanie. Dobrú chuť.

Druhy ryže

Vyznať sa v druhoch ryže a v tom, na čo sa aká ryža používa, môže byť niekedy pekný oriešok. Pripravili sme pre vás preto jednoduchý prehľad, ktorý vám orientáciu snáď trochu uľahčí.

Arborio ryža – krátkozrnná ryža, po uvarení na povrchu mazľavá, vnútri však zostáva pevná. Vhodná na prípravu rizota alebo kaše.

Basmati ryža – dlhozrnná ryža, ktorá nelepí. Vhodná ako príloha, veľa využívaná v indickej kuchyni.

Carnaroli ryža – krátkozrnná ryža, po uvarení mazľavá. Vhodná na rizoto alebo kašu.

Hnedá ryža – označovaná tiež ako natural. Ide o neleštenú ryžu. Má mierne tuhú konzistenciu a chutí po orieškoch. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a vitamínov. Hodí sa nielen ako príloha, ale napr. aj do šalátov.

Indiánska ryža – označovaná tiež ako divá ryža. Je tmavo sfarbená, obsahuje vysoké množstvo vitamínu B. Vhodná napr. do šalátov.

Jazmínová ryža – dlhozrnná a lepkavá ryža s výraznou vôňou. Najčastejšie sa používa v ázijskej kuchyni ako príloha.

Parboiled ryža – nelepivá, kyprá, sypká ryža. Skvele sa hodí ako príloha alebo do polievok.

Sushi ryža – ryža s krátkymi, guľatými zrnami s vysokým obsahom škrobu, vďaka ktorému dobre lepí.

Údržba ryžovaru

Ak si chcete údržbu ryžovaru uľahčiť, vyberte si taký model, ktorý má vyberateľnú vnútornú varnú nádobu. Tá býva najčastejšie vyrobená z teflónu alebo nerezu a často je ju možné umývať v umývačke riadu.

Cena

Cena ryžovaru sa odvíja od ich objemu, doplnkových funkcií a značky. Najlacnejší ryžovar kúpite už za cenu okolo 15 eur. Pôjde o základný model bez doplnkových funkcií. Cene zodpovedá aj kvalita spracovania.

Pokiaľ chcete kvalitný ryžovar za rozumnú cenu, porozhliadnite sa v cenovej relácii 40-120 eur. V tejto kategórii nájdete moderné ryžovary s radom funkcií, dostatočným objemom a kvalitným spracovaním.

V cenovej kategórii nad 120 eur sa nachádza predovšetkým profesionálne ryžovary s veľkým objemom, ktoré sa používajú pre reštaurácie a jedálne.

Obľúbené značky

Medzi najobľúbenejšie značky na trhu patria Sencor, Tefal, Xiaomi, Klarstein, ECG, Russell Hobbs alebo Sharp.

Tip na záver

Ako už bolo spomenuté vyššie, v modernejších ryžovaroch možno variť aj iné potraviny ako ryžu. Pripraviť tak môžete napr. kuskus, bulgur, šošovicu, ovsenú kašu, zeleninu, vajcia natvrdo a dokonca aj omeletu.

Vložiť komentár