Ako si vybrať najlepší sporák

Určite budete súhlasiť s tvrdením, že sporák predstavuje srdce každej kuchyne. Nielen dizajnovo, ale aj funkčne. Človek sa už od počiatku svojej existencie snaží svoje jedlo tepelne upraviť tak, aby chutilo čo najlepšie. V minulosti stačilo ohnisko a udržiavaný oheň, dnes sú však iné možnosti. Z ohniska sa tak v priebehu dejín stal krb, ku ktorému sa neskôr pridala pec. A konečne moderná doba so sebou priniesla vymoženosť v podobe sporáka, čo vlastne nie je nič iné ako pec kombinovaná s varnou doskou.

V súčasnosti existuje na trhu množstvo variant tohto dôležitého kuchynského pomocníka, ktoré na jednej strane zohľadňujú dizajn a veľkosť a na strane druhej užitočné funkcie a potrebné druhy energie na činnosť. Ako sa v tom vyznať? V tomto článku sme pre vás pripravili prehľad tých najdôležitejších informácií, ktoré by ste ešte pred kúpou sporáka mali vedieť.

vyberomat sk cooker

vyberomat sk cooker

Čo si vybrať?

Na začiatok sme si pre vás pripravili zopár tipov na výhodné sporáky, ktoré sme rozdelili podľa typu.

NázovTypKladyZáporyOrientačná cenaKde kúpiť?
AMICA 510GE1.23PF Wkombinovaný– nízka cena
– jednoduché použitie
– jednoduchá údržba
– menší objem
– iba základné funkcie
– bez displeja
155 €Výhodná ponuka
GORENJE EC535G MultiAirelektrický– množstvo funkcií
– dizajn
– dotykový displej
– indukčná varná doska
– menší objem349 €Výhodná ponuka
ELECTROLUX EKK649830X PLUSSTEAMplynový– množstvo funkcií
– dizajn
– displej
– jednoduchosť údržby
– malý objem460 €Výhodná ponuka
MORA I 878 AWelektrický– množstvo funkcií
– dizajn
– displej
– príslušenstvo
– indukčná varná doska
– menší objem489 €Výhodná ponuka
CANDY CCGM9025P-Xplynový– počet horákov
– množstvo funkcií
– dizajn
– displej
– jednoduchosť údržby
– jednoduchosť ovládania
– objem
– vysoká cena816 €Výhodná ponuka
vyberomat sk amica ge pf w

AMICA 510GE1.23PF W

Kombinovaný sporák patrí do energetickej triedy A. Obsahuje 4 platničky. Využiť môžete spodný aj horný ohrev. Najväčšou prednosťou sporáka je jeho nízka cena. Objem: 67 l. Príkon 2 kW. Pripojenie: 220 – 240 V a zemný plyn.


vyberomat sk gorenje ecg multiair

GORENJE EC535G MultiAir

Sporák so sklokeramickou doskou patrí do energetickej účinnosti A. Disponuje programami, ako je gril, horný a spodný ohrev, ventilátor, a ohrev tanierov. Taktiež obsahuje časovač, dotykové ovládanie, displej a ukazovateľ zvyškového tepla. Objem: 70 l. Príkon: 9,1 kW. Pripojenie: 220 – 240 V. Rozmery: š. 50 x v. 85 x h. 59,4 cm.


vyberomat sk electrolux ekkx plussteam

ELECTROLUX EKK649830X PLUSSTEAM

Energetická účinnosť Electrolux EKK64983OX PlusSteam je A. Obsahuje 4 horáky s plynovou varnou doskou. Objem sporáka je 58 litrov. Príkon 2,51 kW. Plusom sporáku je displej, teleskopiský výsuv pre lepšiu manipuláciu vo vnútri rúry a množstvo funkcií. Patrí medzi ne gril, horný ohrev, okrúhle vykurovacie teleso, spodný ohrev a ventilátor. Rozmery sporáka sú: šírka 60 cm, výška 85,7 cm a hĺbka 60 cm.


vyberomat sk mora i aw

MORA I 878 AW

Elektrický sporák s indukčnou doskou sa hodí do každej modernej kuchyne. Ponúka množstvo funkcií, ako je gril, horné a dolné vyhrievacie teleso, ventilátor, ohrev tanierov, EcoClean, rozmrazovanie a rýchly predohrev rúry. Zároveň obsahuje vnútorné osvetlenie a digitálny časový spínač s hodinami. K rúre dostanete rošt, plech a pekáč. Energetická trieda: A. Rozmery: v. 85 x š. 50 x h. 60 cm.


vyberomat sk candy ccgmp x

CANDY CCGM9025P-X

Sporák CANDY CCGM9025P-X je ideálny do menších bytov. Obsahuje 5 plynových horákov s plynovou doskou. Energetická účinnosť sporáku je A. Objem sporáku je 96 litrov. Príkon 3,6 kW. Medzi programy rúry patrí gril, horný ohrev, okrúhle vykurovacie teleso, rozmrazovanie, spodný ohrev a ventilátor. Plechy sa vysúvajú prostredníctvom závesného roštu. Rozmery plynového sporáka sú : šírka 89,8 cm, výška 78,7 cm a hĺbka 60,1 cm.

Na začiatku treba zvážiť, aký typ sporáka sa z pohľadu konštrukcie do vašej kuchyne hodí. V tomto smere v zásade poznáme dva základné typy sporákov: voľne stojace a vstavané. Vstavaný pekne zapadne do prázdneho priestoru v kuchynskej linke a pôsobí moderne a štýlovo. Voľne stojaci sporák má zase výhodu v tom, že sa dá ľahšie premiestňovať a zvyčajne je i lacnejší.

Typy kuchynských sporákov

V súčasnosti sú v popredí najmä vstavané sporáky, ktoré uprednostňuje väčšina domácností. Voľne stojace zase ocenia hlavne chalupári, ktorí až tak často nevaria a nepečú, prípadne im sporák slúži iba ako doplnkové riešenie. Po druhé si treba premyslieť, aký druh energie bude váš sporák používať. Z tohto pohľadu delíme sporáky na tri základné typy:

Elektrický

Kombinácia elektrickej rúry a elektrickej varnej dosky, ktorá je vhodná do domácností bez prívodu plynu. Potrebné napätie sa pohybuje v intervale 230 – 400 V a na napojenie elektrického sporáka je väčšinou potrebný odborník. Môžete si pritom vybrať medzi liatinovou, indukčnou a sklo-keramickou doskou na varenie. Hodí sa najmä tým, čo veľa pečú a menej varia.

Plynový 

Kombinácia plynovej rúry a plynovej varnej dosky je vhodná najmä pre tých, čo viac varia a menej pečú. Základ varnej dosky tvoria horáky a stabilné rošty, ktoré držia nádobu priamo nad plameňom z horákov, pričom najčastejšie sú dodávané v počte štyroch kusov. Varenie pomocou plynovej dosky je tak komfortné a rýchle. 

Na druhej strane je veľkou slabinou plynových sporákov ich rúra na pečenie, najmä v spojitosti so zložitou reguláciou teploty v nej (možná je iba v intervale cca 150 – 260 °C). Navyše sa dá použiť iba spodný ohrev, preto pečenie nie je rovnomerné. Treba tiež pamätať na to, že zapojenie plynového sporáka si vyžaduje nielen potrebný prívod plynu, ale aj prítomnosť licencovaného servisného technika.

Kombinovaný

Tento druh najčastejšie kombinuje plynovú varnú dosku a elektrickú rúru. Spája tak výhody oboch predchádzajúcich typov a preto je kombinovaný sporák najobľúbenejší. Varná doska pracuje na rovnakom princípe ako je tomu u plynového sporáka. Rozdiel je v elektrickej rúre, ktorá dokáže regulovať teplotu v rozpätí 35 – 350 °C a zabezpečuje spodný a horný ohrev, prípadne teplovzdušné pečenie. Pečenie v elektrickej rúre je tak omnoho komfortnejšie a ľahšie ako v rúre plynovej.

vyberomat sk cooker
vyberomat sk cooker

Typy varných dosiek

Ako vidno, každý z týchto troch typov sporákov v sebe spája svoje plus aj mínus. Ich výber tak závisí najmä od veľkosti a potrieb domácnosti. Povedali sme si niečo o pečení, ďalej sa budeme venovať varným doskám, ktoré sú dôležité hlavne vtedy, ak ste si vybrali elektrický sporák. Zmienili sme sa, že poznáme tri typy varných dosiek:  liatinovú, indukčnú a sklo-keramickú. Teraz si o nich povieme niečo konkrétnejšie. 

Liatinové varné dosky

Ide o najlacnejší a najstarší variant elektrických sporákov. Je to najmä z dôvodu najvyššej spotreby elektrickej energie, pretože liatinová varná doska sa pomalšie zahrieva a zároveň trvá pomerne dlho, kým úplne vychladne. Majú však výhodu v tom, že je možné napojiť ich na nižšie napätie (230 – 240 V).

Sklo-keramické varné dosky

V súčasnosti je toto najrozšírenejší typ elektrických varných dosiek. Výhodou je hlavne skutočnosť, že vďaka rovnomernému prenosu tepla medzi nádobou a tepelným telesom má nižšie tepelné straty, ako je tomu v prípade liatinových. Ich výhodou je aj to, že majú mechanicky odolný povrch. Preto tento druh predstavuje ideálnu strednú cestu medzi liatinovými a indukčnými varnými doskami.

Indukčné varné dosky

Ide o najmodernejšiu technológiu na trhu. Podobajú sa na sklo-keramické varné dosky, ale indukciou sa zohrieva iba tá plocha nádoby, ktorá sa varnej dosky dotýka. Tým ešte viac šetrí elektrickú energiu a skracuje čas varenia. Na druhú stranu sú tu aj isté nevýhody.

Pre indukčné varné dosky je potrebné používať špeciálne nádoby s upraveným dnom. V tomto smere sa dokonca odporúča používať drahšie výrobky, pretože tie lacnejšie môžu po čase začať pri varení nepríjemne „bzučať“. Na krásny starožitný riad po starých rodičoch tak môžete zabudnúť. Tiež si treba dávať pozor na prípadné škrabance, ktoré znižujú životnosť. V neposlednom rade je tu aj faktor ceny. Indukčná varná doska je najdrahšia.   

Ktoré ďalšie parametre sú pri sporákoch dôležité?

Ako pri väčšine kuchynských spotrebičov, tak i pri sporáku je dôležité premyslieť si, kam a ako ho chcete umiestniť. S tým, samozrejme, súvisí celková konštrukcia a veľkosť sporáka – ste malá, či veľká domácnosť? Ako často varíte? Radi pečiete? Záleží vám na modernom dizajne kuchyne (vstavaný sporák) alebo potrebujete sporák iba na chalupu na príležitostné varenie (voľne stojaci sporák)? 

Všetky tieto otázky by ste si mali zodpovedať ešte pred kúpou. Všetko sa totiž odvíja od jednotlivých parametrov a dostupných funkcií sporáka. Aké ďalšie parametre, okrem výberu sporáka na základe používanej energie, sú dôležité? Na ktoré si treba dať pozor? Prinášame vám stručný prehľad.

Energetická trieda

Je veľmi dôležitá pri elektrických a kombinovaných sporákoch. Ide o najdôležitejší údaj, ktorý by vás mal zaujímať. Hovorí totiž o spotrebe elektrickej energie daného spotrebiča. Označuje sa písmenami A, B, C, D. Kategória A je tou najšetrnejšou, pričom sa už niekoľko rokov používa jej detailné označovanie A+, A++ a A+++ (najvyššia trieda). 

V priemere spotrebič s označením energetickej triedy A+++ ušetrí až o 50 % elektrickej energie viac ako spotrebič s označením energetickej triedy D. Preto triedy C a D sa vôbec neodporúčajú používať, už len z ohľadu na životné prostredie. Z energetického štítku ľahko zistíte, do ktorej energetickej triedy sa sporák zaraďuje. Uprednostnenie vyššej energetickej triedy vám do budúcna ušetrí značné množstvo peňazí.

Príkon a výkon

Tieto dva ukazovatele (udávajú sa vo wattoch) sa často mýlia, no je medzi nimi veľký rozdiel. Vo všeobecnosti možno povedať, že príkon označuje spotrebu. V prípade sporáka sa táto hodnota pohybuje okolo 1 000 W. Naproti tomu vyšší výkon predstavuje rýchlejší ohrev a tým pádom aj efektívnejšie varenie a pečenie. Rovnako ako pri iných elektrických spotrebičoch aj tu platí, že ideálny stav je taký, keď je hodnota príkonu čo najbližšie k hodnote výkonu.

Rozmer a hmotnosť

Sporák je pomerne veľký kuchynský spotrebič a tak sú jeho rozmery štandardizované, aby s nimi mohli rátať aj architekti. Najčastejšie sa bavíme o rozmeroch, ktoré sú nasledovné: výška 85 cm, šírka 50 – 60 cm a hĺbka 60 cm. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky, ale tie nie sú bežné. Pri takej veľkosti treba počítať s hmotnosťou, ktorá nie je zanedbateľná. Väčšina sporákov má totiž hmotnosť 35 – 45 kg, čo je dosť nepríjemné, najmä, ak bývate na poschodí a nemáte výťah.

Objem

Kto rád pečie a pečie veľa, ten by mal dať prednosť rúre sporáka s väčším objemom, aby sa do nej zmestil aj väčší pekáč. Najväčší dostupný objem rúry sa pohybuje okolo 70 litrov. Väčšine domácností však postačí aj priemerný objem 60 – 65 litrov. Údaj o veľkosti rúry nájdete na energetickom štítku.

Počet a veľkosť platničiek na elektrickej varnej doske

Väčšinou majú sporáky 4 rôzne veľké platničky – malú, väčšiu, strednú a najväčšiu varnú zónu. Ich veľkosť je zároveň odstupňovaná príslušným výkonom od 1 000 W až  po cca 2 300 W. Pre väčšie domácnosti sa vyrábajú varné dosky aj s viac ako štyrmi varnými zónami. Tie najmodernejšie varné dosky majú dokonca oválne zóny, ktoré umožňujú použiť napríklad aj pekáč.

Dizajn

Základný tvar sporákov je síce podobný, no v súčasnosti moderný trh ponúka mnohé variácie farebných sporákov s digitálnymi displejmi a s tlačidlami rôznych tvarov.  Na svoje si tak príde každý, záleží len na vašom vkuse. Správne umiestnený a dizajnovo zladený sporák dokáže potešiť oko a dať kuchyni nový rozmer štýlovej elegancie.

vyberomat sk cooker
vyberomat sk cooker

Zopár užitočných funkcií

Podobne, ako je tomu pri iných moderných spotrebičoch, aj sporáky disponujú rôznymi funkciami a to najmä v súvislosti s ľahším a rýchlejším varením alebo pečením. Samozrejmosťou je, napríklad, osvetlenie počas celej doby pečenia a integrované zapaľovanie, takže môžete zabudnúť na zápalky. Ktoré ďalšie funkcie by nemali uniknúť vašej pozornosti? Tu je stručný zoznam tých najpoužívanejších:

Booster horák

Funkcia, ktorá umožňuje zrýchlený nábeh na maximálnu teplotu, čo je ideálne na opekanie mäsa. Niekedy sa označuje aj názvami SprintStart alebo JetStart.

Udržiavanie teploty

V reštauráciách a profesionálnych kuchyniach je to nevyhnutnosť, no ocenia ju aj bežné domácnosti. Udržuje jedlo dlhšiu dobu teplé, takže bez námahy dostane teplú polievku aj oneskorená návšteva. Pomocou nej si môžete zohriať taniere alebo sušiť ovocie.

Rozmrazovanie​

Funguje na podobnom princípe ako rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre.

Gril​

Pri sporáku ide o jednu z najzákladnejších funkcií. Gril tvorí špirála v hornej časti rúry, ktorá dokáže vytvoriť do chrumkava prepečenú hornú vrstvu zapekaného jedla. Rovnako je užitočný aj v kombinácii s otočným ražňom, ktorý jedlo rovnomerne opečie. Pri použití ventilátora hovoríme o infrapečení, ktoré tiež patrí k základnej výbave väčšiny sporákov.

Programovateľné pečenie

Táto funkcia zjednoduší pečenie. Umožňuje totiž nastaviť presný priebeh pečenia pre konkrétne jedlo. Navyše pri opätovnom pečení takého istého pokrmu vám už stačí iba zvoliť prednastavený program.

Horný a spodný ohrev

Funguje na podobnom princípe ako gril – spodné výhrevné teleso sa stará o samotný ohrev, horné zase dodáva chrumkavú kôrku.

Pizza pečenie

Princípom tejto funkcie je ventilátor, ktorý je v prevádzke spolu s kruhovým a spodným ohrevným telesom. Horúci vzduch zaistí rovnomerné prepekanie a pizza tak získa chrumkavú kôrku.

Pečenie v pare​

V poslednej dobe obľúbená funkcia, ktorá zabraňuje vysušeniu potravín, pričom horúci vzduch je zvlhčovaný práve parou.

3D pečenie​

Ide o funkciu, ktorá aktivuje všetky vykurovacie telesá spolu s ventilátorom, takže nedochádza k miešaniu chutí alebo vôní pri pečení, preto môžete pripravovať viac pokrmov naraz.

Teleskopický výsuv​

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa pri vyberaní jedla z rúry či sporáka popálili? S týmto užitočným pomocníkom sa vám to určite nestane, lebo zabezpečuje, že nemusíte rošt s pekáčom vyťahovať ručne.  

Samočistenie rúry​

Veľmi uľahčuje život. Rúru je dôležité udržiavať v čistote, čo si vždy vyžadovalo istý čas a námahu. S touto funkciou to však nie je žiaden problém – pyrolýza na základe vysokej teploty doslova vypečie vnútro rúry a potom už len stačí nečistotu jednoducho zotrieť.

Poistka plynu​

Dôležitá je najmä vtedy, ak máte malé deti. Poistka zablokuje dotykový displej ovládania alebo otočných tlačidiel. Sporák tak nebude možné nechcene spustiť.

Niekoľko praktických rád na záver a zhrnutie

Pri výbere sporáka presne podľa vašich predstáv a jeho používaní, si treba dať pozor na niekoľko faktorov, ktorých podcenenie by sa vám nemuselo vyplatiť. Preto prinášame zopár užitočných tipov:

  • Ako prvé si premyslite, aký typ sporáka vám bude vyhovovať. Ak veľa varíte, ale málo pečiete, dajte prednosť plynovému sporáku. Ak je to opačne, uprednostnite radšej elektrický, s ktorým je pečenie omnoho komfortnejšie. V prípade, že máte veľkú domácnosť, veľa varíte aj pečiete, bude pre vás tou správnou voľbou kombinovaný sporák (plynová varná doska a elektrická rúra).
  • V súčasnosti je trend vyberať si hlavne vstavaný typ sporáka, no na víkendovú chalupu stačí aj sporák voľne stojaci.
  • Ak radi pečiete, dajte prednosť sporáku s väčším objemom rúry, aby sa vám do nej zmestil aj rozmernejší pekáč.
  • Pokiaľ ste si vyhliadli sporák s elektrickou varnou doskou, dobre si premyslite jej typ. Každý má totiž svoje výhody aj nevýhody. Liatinová varná doska je síce najlacnejšia, no vo všeobecnosti má aj najvyššiu spotrebu elektrickej energie. Indukčná sa zase komfortne používa, pričom je aj energeticky najúspornejšia, no na druhú stranu je najdrahšia, vyžaduje špeciálny riad a tiež je náročná na údržbu (treba si dávať pozor na škrabance). V súčasnosti najpoužívanejšie sú sklo-keramické varné dosky, pretože predstavujú zlatú strednú cestu.  
  • Uprednostnenie vyššej energetickej triedy vám ušetrí značné množstvo peňazí a životné prostredie sa vám poďakuje.
  • Vyšší výkon znamená rýchlejší ohrev a tým pádom aj efektívnejšie varenie a pečenie.
  • Ak potrebujete sporák kvôli práci alebo máte doma často návštevy, bez funkcie udržiavania teploty sa určite nezaobídete.
  • Skontrolujte pripojenie do elektrickej siete a plynovú prípojku. Tiež si dobre premyslite miesto, kam sporák umiestnite, aby sa vám s jedlom ľahko manipulovalo – najmä v súvislosti s výškou a polohou otváracích dvierok rúry.
  • Ak máte malé deti, treba myslieť na bezpečnosť. Funkcia poistky vám zaručí, že sporák nebude možné nechcene spustiť.
  • Niektoré typy sporákov síce stačí iba zapojiť do elektrickej siete, no väčšinou si inštalácia vyžaduje kvalifikovaných odborníkov, plynára alebo elektrikára.
  • Digitálne ovládanie má oproti mechanickému výhodu v tom, že si dokážete presnejšie nadstaviť požadovanú teplotu, pričom digitálny displej je modernejší a lepšie zapadne do štýlovo zladenej kuchyne.
  • S výberom sporáka veľmi pomôžu aj recenzie od iných užívateľov, najmä s ohľadom na ponúkané funkcie, dôležité parametre, efektívnosť a životnosť zariadenia.
  • Nezabudnite zistiť, aké sú možnosti servisu a opráv vo vašej oblasti.

Operačný systém (OS)

Definícia: Operačný systém je softvér, ktorý spravuje hardvérové a softvérové zdroje notebooku, poskytuje používateľské rozhranie…

Read More

Porty pre pripojenie

Definícia: Porty pre pripojenie sú fyzické vstupno-výstupné rozhrania na notebooku, ktoré mu umožňujú pripojiť sa…

Read More

Výdrž batérie

Definícia: Výdrž batérie udáva, ako dlho môže notebook pracovať na jedno nabitie. Je ovplyvnená hardvérovými…

Read More

Rozlíšenie displeja

Definícia: Rozlíšenie displeja sa vzťahuje na počet pixelov, ktoré môže byť zobrazených na obrazovke notebooku….

Read More

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest