Ako vybrať šunkovar

Dali by ste si chutnú šunku bez nezdravých prísad a konzervačných látok? So šunkovarom si ju môžete pohodlne vyrobiť. Budete potrebovať len dostatok kvalitných surovín a, samozrejme, šunkovar. V tom, ako si ho vyberiete, aby vyhovoval vašim potrebám, vám poradí nasledujúci návod.

Na trhu nájdete šunkovary s rozdielnymi parametrami. Aby ste medzi nimi našli ten najlepší pre vás, začnite porovnaním veľkosti. Potom bude na rade výber tvaru a materiálu. Nezabudnite na to, že pri varení je potrebné dodržiavať stanovenú teplotu. Vhodnejšie sú preto modely s teplomerom. V závere článku nájdete užitočné tipy na prípravu vašej prvej domácej šunky. Nezabudli sme ani na krátky postup, ktorý vám pomôže, aby ste na nič dôležité pri jej príprave nezabudli.

vyberomat sk ham maker
vyberomat sk ham maker

Ako používať šunkovar

Šunkovar je nádoba, v ktorej sa dá mäso pevne stlačiť pomocou prítlačného mechanizmu s pružinami. Pri varení sa vďaka vyvinutému tlaku pevne spojí a šunka sa tak dá po vychladnutí nakrájať bez toho, aby sa rozpadala.

Pred začiatkom varenia sa musia pripravené suroviny natlačiť do vrecka alebo priamo do šunkovaru. Pri varení je potrebné šunkovar vložiť do vodného kúpeľa s teplotou 70 – 80 °C. Pred kúpou šunkovaru sa preto uistite, že máte v domácnosti dostatočne veľký hrniec. Šunka sa varí v závislosti od jej veľkosti a konkrétneho receptu 1,5 hodiny alebo dlhšie.

Podľa čoho vyberať

Pri kúpe šunkovaru vás pravdepodobne ako prvé bude zaujímať, či bude dostatočne veľký na množstvo šunky, ktoré chcete vyrábať. Okrem toho porovnajte tvar a materiál, z ktorého je vyrobený.

Kapacita

Údaj o kapacite šunkovaru vás informuje, koľko šunky budete môcť pripraviť na jeden krát. Na domáce použitie vyberajte modely na 0,5 – 2 kg šunky v závislosti od toho, koľko šunky bežne vaša rodina spotrebuje. Na profesionálne využitie sú vhodné šunkovary s kapacitou 3 kg. Vopred počítajte s tým, že domáca šunka bez konzervačných látok podlieha skaze už do niekoľkých dní.

Pri výbere šunkovaru skontrolujte aj jeho rozmery, aby ste si boli istí, že sa zmestí do hrnca, ktorý máte doma k dispozícii.

Rôzne tvary

Najčastejším tvarom je valec. Získate ním šunku v rovnakom tvare. Okrem valca však na trhu nájdete aj šunkovary v tvare hranola. Tieto modely bývajú spravidla väčšie, takže by ste o nich mali uvažovať len v tom prípade, že množstvo šunky, ktoré v nich vyrobíte, naozaj využijete. Bežne si ich vyberajú najmä profesionáli pre komerčné využitie.

Prítlak a počet pružín

Všetky pripravené suroviny je dôležité počas varenia dostatočne stlačiť a udržať pokope. Práve to majú za úlohu pružiny šunkovaru. Musia vyvinúť dostatočnú silu na to, aby sa mäso pri uvarení pekne spojilo a udržalo si svoju formu. Sila, akou bude mäso stlačené, sa pri jednotlivých modeloch neuvádza. Ak si nie ste istí výberom, odporúčame vám prezrieť si recenzie spotrebiteľov. Priemerný tlak šunkovarov na domáce použitie je 5 – 10 kg. Profesionálne modely vyvinú vyšší tlak.

vyberomat sk ham maker
vyberomat sk ham maker

Materiál

Šunkovary sa vyrábajú z troch materiálov, ktorými sú nerez, plast a hliník.

Nerez

Nerez je kvalitný materiál s dobrou odolnosťou. Ak si vyberiete nerezový šunkovar, môžete sa tešiť na jeho ľahké umývanie. Bez obáv ho môžete vložiť aj do umývačky riadu. Aj keď zaň zaplatíte viac ako za výrobok z plastu, iste vám vďaka takmer neobmedzenej životnosti dlho vydrží. Výhodou nerezu je tiež rovnomerné vedenie teploty. Tento fakt iste pri varení šunky oceníte.

Plast

Plastové šunkovary patria medzi najlacnejšie. Plast dobre vedie teplo a môžete ho zahriať na dostatočnú teplotu na varenie. Ak však plánujete pripravovať šunku pravidelne, tento materiál nebude pre vás veľmi vhodný. Pri častom používaní sa môže ľahko poškodiť.

Hliník

Z hliníka sa vyrábajú aj lacnejšie aj drahšie šunkovary. Z tých drahších sú to modely určené na profesionálne použitie. Lacnejšie však nevynikajú žiadnymi výnimočnými vlastnosťami. Výhodou hliníka je nízka hmotnosť a výborná vodivosť a distribúcia tepla. Tento fakt skráti čas potrebný na prípravu šunky.

S vreckom alebo bez vrecka

Šunkovar si môžete kúpiť bez vrecka alebo s vreckom. Náhradné vrecká sa dajú tiež dokúpiť samostatne. Výhodou používania vrecka je jednoduchšie vyberanie šunky po dovarení. Bez neho je jej vyklápanie o niečo zložitejšie.

Teplomer

Dôležitou súčasťou prípravy chutnej šunky je varenie pri stanovenej teplote. Tá by nemala byť vyššia ako 80 °C. Vhodné je preto vybrať model s teplomerom a držiakom pre jeho uchytenie na hrnci, do ktorého šunkovar vložíte. Teplomer je okrem toho na väčšine modelov možné pre kontrolu teploty vložiť priamo do šunkovaru cez otvor na veku.

vyberomat sk ham maker
vyberomat sk ham maker

Tipy na prípravu šunky

Aby ste si doma pripravili naozaj lahodnú pochúťku, nezabudli sme ani na užitočné tipy, ktoré vám pri tom pomôžu.

Vyberajte kvalitné suroviny

Kvalitné suroviny sú základom kvalitného výrobku. Dôležitá je tiež ich čerstvosť. Tá predĺži aj trvanlivosť samotnej šunky. Aj keď sa najčastejšie na prípravu používa bravčové, pokojne experimentujte a použite teľacie, kuracie alebo morčacie mäso. Z bravčového mäsa sú najvhodnejšími kúskami stehno alebo pliecko. Pre tých, ktorí by si chceli vyrobiť šunku s vyšším obsahom tuku, bude vhodné pridať kúsok bôčiku.

Čo budete ešte potrebovať?

Okrem mäsa si prichystajte soľ. Na jeden kilogram mäsa použite 25 g soli. V niektorých receptoch nájdete namiesto soli rýchlosoľ.  Výhodou je, že šunka vďaka nej zostane pekne ružová. Rýchlosoľ obsahuje okrem soli dusitan sodný (E250). Jeho úlohou je spomaľovať množenie baktérií v mäse. Na druhej strane však dusitan sodný nie je prospešný pre zdravie. Ak chcete pripraviť naozaj zdravú šunku bez konzervantov, odporúčame vám rýchlosoľ nepoužívať.

Ďalšou surovinou je cukor. Na 1 kg mäsa postačí zvyčajne 1 čajová lyžička.  

Ak chcete, aby mala šunka príchuť, využite rôzne koreniny. Vhodnými sú bobkový list, tymián, rozmarín, sladká paprika, cesnak alebo tiež olivy.

Ako pripraviť šunku

Postup spracovania surovín je jednoduchý. Mäso si nakrájajte na menšie kocky. Čím menšie kocky, tým sa budú pri varení lepšie spájať. Do väčšej misy vložte vrstvu mäsa a zasypte ju zodpovedajúcim množstvom soli. Postupujte ďalšími vrstvami mäsa a soľou. Nakoniec pridajte čajovú lyžičku práškového cukru. Jeho úlohou je pomôcť spojeniu mäsa.

Nasleduje miesenie celej masy. Môžete to urobiť rukami alebo použiť kuchynský robot s riedkymi hákmi určený na kysnuté a iné hustejšie cestá. Počas miesenia postupne pridávajte vodu. Miesenie by malo trvať pol hodinu, až kým sa nebude z mäsa vylučovať mazľavá hmota. Pre ešte dokonalejšie spojenie vyberte po ukončení miesenia asi jednu hrsť zmesi a nakrájajte ju celkom nadrobno. Zmes vložte do šunkovaru a nechajte odpočívať 48 hodín na chladnom mieste.

Záver

Domáca šunka je zaiste zdravšia ako tá z obchodu. Pri jej príprave si vyberajte kvalitné a čerstvé suroviny, aby vám vydržala čerstvá čo najdlhšie. Vopred tiež počítajte s pomerne dlhým časom na prípravu. Výsledok však iste bude stáť za všetku vynaloženú námahu.

Pred kúpou šunkovaru si stanovte potrebnú veľkosť. Potom porovnajte materiál, z ktorého je vyrobený. Na trhu nájdete ponuku viacerých výrobcov. Pozitívne užívateľské recenzie nájdete pri šunkovaroch značiek Tescoma, Orion, Toro a Inna. Každý z nich má viacero modelov, z ktorých môžete vyberať modely rôznych veľkostí. Značka Inna ponúka najmä šunkovary pre profesionálov. Ostatné značky majú v ponuke sortiment aj pre domáce použitie.

Vložiť komentár