Všetko čo potrebujete vedieť o cesnaku

Aj keď je to jedna z najdôležitejších ingrediencií v kuchyni, zdá sa, že cesnak nás pri klasifikácii mystifikuje – je to bylina, korenie alebo zelenina? Jednoduchá odpoveď je, že cesnak je členom rodiny ľalií, spolu s cibuľou, šalotkou a pórom. Jeho intenzívna a jedinečná chuť a aróma z neho robí základňu kuchýň po celom svete, ktorá je nepostrádatelná takmer v každej forme ázijskej, európskej, africkej, latinskoamerickej a severoamerickej kuchyne. Cesnak sa často varí, ale dá sa tiež zabudovať do receptúr surový.

vyberomat sk garlic
vyberomat sk garlic

Čo je to cesnak?

Cesnak rastie pod zemou vo forme hlavy s niekoľkými samostatnými časťami. (Okrem toho, dlhé zelené výhonky vytvárajú kvetné stonky, ktoré sa dajú jesť.) Cibuľa alebo hlava pokrytá nejedlou papierovou pokožkou, ako je to častejšie nazývané, pozostáva z jednotlivých častí nazývaných klinčeky a môže byť kdekoľvek od 5 do 15 klinčekov na hlavu. Tieto klinčeky sú samy o sebe uzavreté v papierovej šupke, ktorú je potrebné odstrániť. Svetlo žltkastá dužina vo vnútri je časťou cesnaku, ktorá sa používa na varenie, a je možné ho krájať rôznymi spôsobmi.

Cesnak, ktorý je lacný, sa zvyčajne používa ako aromatická prísada v receptoch a nie ako hlavná ingrediencia samotná. Výnimkou je pečený cesnak, ktorý sa dá jesť ako nátierka alebo pochutina.

Ako použiť cesnak pri varení

Použitie cesnaku v kuchyni pravdepodobne nemá konca. Môže byť súčasťou jedál, ktoré sú restované, pečené, dusené, ale pridáva sa aj do polievok, omáčok, marinád, korenín a praženice. Cesnak je tiež mletý a používa sa ako dochucovadlo do párkov, fašírok a iných mletých mäsových prípravkov. Hlava cesnaku sa môže upiecť celá a jemné strúčiky sa môžu použiť ako nátierka alebo sa môžu pridať do polievky alebo do omáčky.

Pred pridaním cesnaku do receptu je potrebné odstrániť papierovú šupku. Na splnenie tejto úlohy existuje niekoľko trikov, najjednoduchšie je jemné stlačenie klinčeka plochou stranou veľkého noža. Pokožka by sa mala ľahko odlupovať. Keď už máte holý klinček, budete musieť cesnak nakrájať, zomlieť, nastrúhať, stlačiť alebo rozdrviť. Pri niektorých technikách môžete použiť nôž, iné si vyžadujú špeciálny nástroj.

vyberomat sk garlic
vyberomat sk garlic

Je dôležité si uvedomiť, že čím viac s cesnakom manipulujete, tým viac sa uvoľňuje zlúčenina nazývaná alicín, čo je štipľavá chemikália. Preto, ak si cesnak nastrúhate, alebo ho pretlačíte v kuchynskom robote, bude váš cesnak oveľa štipľavejší, ako keby bol nakrájaný na plátky. Ak chcete nakrájať cesnak bez noža, lisovanie strúčikov s hrotmi vidličky prinesie lepšie výsledky ako strúhadlo alebo kuchynský robot.

Pri varení je dôležité cesnak starostlivo sledovať, pretože sa môže rýchlo pripáliť a to najmä ak je nakrájaný na malé kúsky.

Ak sa konzumuje surový, cesnak má silnú a štipľavú chuť. Z tohto dôvodu je zvykom ho pred podávaním nejakým spôsobom uvariť, čo výrazne zlepší chuť. Pražený cesnak výrazne mení chuť a textúru, výsledkom čoho sú krémové strúčiky s orechovou, jemnou chuťou.

Kde kúpiť cesnak

Cesnak je ľahko dostupný v supermarkete v sekcii zeleniny spolu s cibuľou či zemiakmi. Predáva sa jednotlivo ako plná hlava (niekedy ako viac hlav v sieťkach). Nezabudnite zvoliť pevné hlavy, bez mäkkých klinčekov. Taktiež odmietnite cesnak, ktorý vykazuje známky plesní (práškový, tmavý) a hlavy, ktoré vyklíčili, pretože to znamená, že sú staršie a nie čerstvé.

Cesnak sa predáva aj v nádobách s olivovým olejom, buď vcelku s olúpanými klinčekmi alebo mletý. Nájdete ho tiež v rôznych formách, napríklad ako lyofilizovaný (sušený) alebo ako cesnakový prášok. Majte na pamäti, že čokoľvek iné ako čerstvý cesnak bude chutiť inak a niektoré výrobky môžu obsahovať prísady.

4 významné priaznivé účinky cesnaku na zdravie

Cesnak obsahuje vitamíny a minerály s liečivými vlastnosťami. Je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu B6 (pyridoxín) a veľmi dobrým zdrojom mangánu, selénu a vitamínu C. Okrem toho cesnak obsahuje ah ďalšie minerály, ako sú fosfor, vápnik, draslík, železo a meď.

Mnoho z vnímaných terapeutických účinkov cesnaku je pravdepodobne spôsobených jeho účinnou látkou alicínom. Táto zlúčenina obsahujúca síru dodáva cesnaku charakteristickú štipľavú vôňu a chuť.

Aj napriek nízkym kalóriám je bohatý na živiny.
100 g cesnaku poskytuje:

98 kalórií
7,9 g bielkovín
0,6 g tuku
16,3 g sacharidov
5,5 g vlákniny


Tip: Ak radi konzumujete surový cesnak, ale neznášate doznievajúcu dochuť? Skúste žuť petržlenovú vňať – funguje veľmi dobre ako osviežovač dychu.

Môže znížiť riziko srdcových infarktov

Moderný výskum sa zameral na potenciál cesnaku znižovať riziko srdcových chorôb a hladinu cholesterolu. Niekoľko štúdií naznačuje, že cesnak znižuje pravdepodobnosť zhlukovania krvných doštičiek (buniek podieľajúcich sa na zrážaní krvi) a ich priľnutia k stenám tepien, a preto pôsobí ako antikoagulant (liek pôsobiaci proti zrážaniu krvi) a znižuje riziko srdcových infarktov.

Môže mať protirakovinové vlastnosti

Sírne zlúčeniny v cesnaku sa tiež skúmali z hľadiska ich schopnosti inhibovať rakovinové bunky a blokovať nádory spomalením replikácie DNA a zvýšením stresu v endoplazmatickom retikulu (transportný systém eukaryotickej bunky). Schopnosť týchto zlúčenín potlačiť množenie nádorových buniek sa stále intenzívne študuje. To však neznamená, že vás dokáže cesnak vyliečiť s rakoviny, ale mal by slúžiť skôr ako prevencia.

Znižuje krvný tlak

Cesnak môže mierne znížiť krvný tlak, hlavne vďaka schopnosti rozširovať krvné cievy.

Má antimikrobiálne a protiplesňové vlastnosti

Cesnak má dlhú históriu použitia ako bojovníka proti infekcii vírusmi, baktériami a plesňami. Označuje sa ako „ruský penicilín“ na označenie jeho antibakteriálnych vlastností pripisovaných zlúčenine alicín. Niektoré kožné ochorenia, ako napríklad bradavice a uhryznutie hmyzom, môžu reagovať na cesnakový olej alebo na rozdrvený strúčik cesnaku.

História cesnaku

Použitie cesnaku predchádza písanej histórii. Sanskrtské záznamy dokumentujú použitie cesnakových liekov približne pred 5 000 rokmi. Legenda naznačuje, že egyptskí faraóni oceňovali cesnak veľmi vysoko a otroci stavajúci pyramídy dostávali dennú dávku, aby boli fit a silní. V priebehu histórie bol cesnak považovaný za dôveryhodný liek, najmä počas epidémií ako cholera a tuberkulóza a počas prvej svetovej vojny, keď sa používal ako antiseptikum na rany na očistenie a hojenie a na liečbu úplavice spôsobenej chudobnými.

vyberomat sk garlic
vyberomat sk garlic

Ako vyberať a skladovať cesnak

Pre najlepšiu chuť a maximálny prínos pre zdravie si kúpte čerstvý cesnak. Nekupujte cesnak, ktorý je mäkký, vykazuje známky kazu alebo začína pučať. Cesnak vo forme vločiek, prášku alebo pasty je vhodný, ale nie je taký dobrý ako čerstvý cesnak. Najlepšie je skladovať ho pri izbovej teplote v nekrytej nádobe na chladnom a tmavom mieste mimo dosahu tepla a slnečného žiarenia. Skladovanie týmto spôsobom pomôže zabrániť klíčeniu. V závislosti od veku a odrody dokáže celá cibuľa cesnaku vydržať od dvoch týždňov do dvoch mesiacov.

Tip: Ak raz cesnakovú hlavu zlomíte, výrazne sa zníži jej trvanlivosť na iba niekoľko dní.

Je bezpečné konzumovať cesnak?

Cesnak predstavuje malé riziko a alergie sú zriedkavé. Odporúčané denné množstvo cesnaku sa pohybuje od pol do jedného celého strúčika denne (okolo 3 000 – 6 000 mcg alicínu). Upozorňujeme, že u niektorých ľudí sa môžu pri užívaní vysokých dávok cesnaku vyskytnúť tráviace ťažkosti, črevné plyny a hnačky.

Sadenie cesnaku

Cesnak je členom rodiny allium. Je to starodávna cibuľovitá zelenina. Cesnak sa ľahko pestuje a na záhrade vyžaduje veľmi malý priestor. Cesnak rastie z jednotlivých klinčekov odlomených z celej cibule. Každý klinček sa bude množiť v zemi a vytvorí sa nová hlavička, ktorá sa bude väčšinou skladať z 5 – 10 klinčekov. Cesnak chutí výborne pražený alebo sa používa ako dochucovadlo v mnohých receptoch.

FR40 Pestovanie cesnaku

Kam sadiť cesnak

Cesnak by mal byť zasadený na mieste, ktoré sa nedávno nepoužilo na cesnak alebo iné rastliny z čeľade cibule. Nesadte cesnak do oblastí, kde sa môže hromadiť voda okolo koreňov a spôsobiť tak ich hnilobu alebo chorobu.

Príprava pôdy pre cesnak

Cesnak by mal byť zasadený do úrodnej, dobre priepustnej pôdy. Vyvýšená posteľ funguje veľmi dobre. Odstráňte kamene z horných 6 centimetrov pôdy. Do postele zapracujte niekoľko centimetrov kompostu alebo dobre zhnitého hnoja, pripadne použite hnojivo.

Ako sadiť cesnak

Výsadba cesnaku je pomerne jednoduchá. Oddeľte klinčeky. Rozmiestnite klinčeky od seba tak, aby boli od seba vzdialené 10 až 15 cm. Riadky by mali byť od seba vzdialené cca 30 cm. Klinčeky by mali byť zasadené tak, aby špicatý koniec smeroval nahor a tupý koniec nadol. Ak je pôda suchá, tak ju polievajte.

Kedy vysádzať cesnak

Jak pěstovat český česnek paličák. Allium sativum

Jesenná výsadba

Vysaďte klinčeky v polovici jesene na slnečné miesto s bohatou a dobre priepustnou pôdou. Cesnak môže začať rásť neskoro na jeseň alebo skoro na jar.

Jarná výsadba

Vysádzajte klinčeky skoro na jar, ako sa dá obrábať pôda, zhruba v rovnakom čase ako cibuľové sady. Jarný zasadený cesnak by sa mal taktiež vkladať do pôdy na slnečné miesto s bohatou a dobre priepustnou pôdou.

Jarná starostlivosť

Keď listy začnú rásť, je dôležité hnojiť rastliny cesnaku, aby sa podporil dobrý rast. Lyžičku alebo dve pomaly sa rozkladajúce hnojivá s vysokým obsahom dusíka treba jemne zapracovať do pôdy v blízkosti každej rastliny. Môžete tiež pridať vrstvu, ktorá pomôže udržať vlhkosť a udržuje burinu pod kontrolou. Na konci jari niektoré odrody cesnaku vytvárajú kvetné stonky, ktoré majú malé cibuľky. Odrežte tieto stopky a zabezpečíte, že všetky potraviny, ktoré rastlina vyprodukuje, pôjdu do samotnej cibuľky cesnaku, a nie do zhlukov cibuliek.

V mesiaci jún rastliny cesnaku prestávajú produkovať nové listy a začínajú vytvárať cibule. V tejto chvíli odstránite nepriepustnú vrstvu z povrchu zeme a prestanete polievať. Cesnak sa bude lepšie skladovať, ak necháte pôdu okolo cibuľovín vyschnúť.

vyberomat sk garlic
vyberomat sk garlic

Zber cesnaku a skladovanie

Cesnak treba zbierať, keď väčšina listov zhnedne. K tomu obvykle dochádza v polovici júla až začiatkom augusta, v závislosti od podnebia. V tejto dobe môžete hlavy vyhrabať, ale dávajte pozor, aby ste ich nepoškodili. Ak hlavy necháte príliš dlho v zemi, môžu sa oddeliť a nebudú sa dobre skladovať. Rastliny cesnaku rozložte na 2 alebo 3 týždne na tienisté miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu. Hlavy nenamáčajte ani ich nerozdeľujte, inak by rastliny nevydržali tak dlho.

Vrcholy odrežte nad cibuľkami cesnaku o veľkosti 3 cm alebo ich vrkoče zapleťte do šnúrok. Cibuľky skladujte na suchom, chladnom a vzdušnom mieste v košoch, alebo zaveste na šnúrky.

V zimných mesiacoch by ste mali často skontrolovať uložené cibuľky cesnaku a okamžite použiť všetky, ktoré vykazujú známky klíčenia.

Každá cibuľka (hlava) je zložená z niekoľkých častí nazývaných klinčeky, ktoré drží pohromade tenký papierový obal. Pred opätovnou výsadbou klinčeky rozbite.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest