Rýchla voľba
Ceníme si váš čas a tak sme pripravili hneď na úvod 3 cenové možnosti z ktorých si vyberie každý, kto nemá čas čítať detailné informácie a odborné termíny.
Najlacnejšia možnosť
Rozumná voľba
Najvyššia kvalita
Lis na ovocie je nepochybne skvelým pomocníkom pre ľudí s vlastnou záhradkou alebo vinárov, ktorí chcú zužitkovať každý vypestovaný kúsok ovocia. Je skvelým prostriedkom, ako si vytvoriť vlastné domáce šťavy, bez zbytočnej chémie a škodlivých látok. Pomôže vám pri výrobe výborného jablkového muštu alebo chutného domáceho vína.
Ani na ľudí bývajúcich v panelákoch alebo ľudí bez prístupu k záhrade sa nezabúda. Pre nich existujú varianty lisov, ktoré sú menšie a nezaberajú veľa miesta v kuchyni. Takéto lisy postačia na vytvorenie osviežujúcich džúsov z bobuľového ovocia alebo citrusov. Ak aj vy rozmýšľate, že si lis na ovocie zaobstaráte a chcete sa dozvedieť viac, prečítajte si náš článok v ktorom vám poradíme, ako si vybrať ten najlepší.
Čo si vybrať?
Na začiatok sme si pre vás pripravili zopár tipov na výhodné lisy na ovocie.
Názov | Typ | Klady | Zápory | Orientačná cena | Kde kúpiť? |
---|---|---|---|---|---|
ROHNSON R-540 T | lis na ovocie a zeleninu | – nízka cena – automatický proces | – funguje iba s mlynčekom | 20 € | Zobraziť ponuku |
Rohnson R-411 | lis na citrusy | – jednoduchá údržba – jednoduchá obsluha – funkčnosť – automatický proces – rýchlosť – filter na dužinu | – kratší prívodný kábel (100 cm) | 39 € | Zobraziť ponuku |
Princess 01.201851.01.001 | lis na citrusy | – jednoduchá údržba – jednoduchá obsluha – funkčnosť – automatický proces | – väčšie rozmery | 62 € | Zobraziť ponuku |
KENWOOD KAX 644ME | lis na bobuľové ovocie | – rýchla práca – silný výkon – automatický proces | – funguje iba s robotom – zložitejšie čistenie | 80 € | Zobraziť ponuku |
KitchenAid Lis na ovocie a zeleninu | lis na ovocie a zeleninu | – výdrž – jednoduchá obsluha – jednoduché čistenie – oddeľuje semienka, stonky a šupky | – funguje iba s robotom – vyššia cena | 113 € | Zobraziť ponuku |
ROHNSON R-540 T
Vďaka tomuto lisu získate jednoducho a rýchlo paradajkový pretlak alebo šťavy zo zeleniny či ovocia. Lis funguje v spojení s mlynčekom od značky ROHNSON R-540 S. Je vyrobený z kombinácie plastu a nereze.
Rohnson R-411
Elektrický Lis na citrusy, s príkonom 600 W, vám poskytne zdravú šťavu z citrusových plodov bez zbytočnej chémie a nepriaznivých látok. Obsahuje 2 vymeniteľné nadstavce, jeden pre väčšie plody, ako grepfruity a pomaranče, druhý pre menšie, ako citrusy a limetky. Výhodou je, že sa dá umývať v umývačke riadu, takže je jeho čistenie naozaj jednoduché. Súčasťou lisu je systém Anti-Drip a protišmyková základňa.
Princess 01.201851.01.001
S týmto elektronickým lisom na citrusy si dokážete pripraviť lahodné nápoje z osviežujúcich citrusových plodov. Stačí ak do lisu vložíte kus ovocia a zatlačíte páku. Disponuje motorom s výkonom 160 W. Udržiava sa jednoducho, vďaka možnosti umývania v umývačke riadu. Nechýba mu ani funkcia Anti Drip. Na jeho výrobu bol použitý plast a antikor.
KENWOOD KAX 644ME
Tento lis je určený ako príslušenstvo k robotom od značky Kenwood Chef XL sense a kMix. Funguje prostredníctvom pomaly sa otáčajúceho slimáka ktorý stláča a drví ovocie, vďaka čomu dostanete chutnú šťavu plnú vitamínov, nutričných hodnôt a vlákniny. Lis je vyrobený z liatiny.
KitchenAid Lis na ovocie a zeleninu
Lis na ovocie a zeleninu je kompatibilný s robotmi od značky KitchenAid. Skladá sa zo samostatného lisu, tácky, krytu, hriadela a kuželového sitka. Dokáže jednoducho a efektívne oddeliť semienka, stonky a šupky. Navyše je jeho čistenie jednoduché, pretože ho môžete umývať v umývačke riadu.
Parametre výberu
Pred samotnou kúpou sa treba zamyslieť nad viacerými otázkami. Podstatné je uvedomiť si, ako často budete lis využívať, aké ovocie a koľko ho budete chcieť spracovávať. Z odpovedí zistíte, akú veľkosť a materiál lisu potrebujete. Potom sa už len stačí rozhodnúť pre správnu techniku lisovania a výber máte hotový.
Druh ovocia
Na začiatok sa treba zamyslieť nad otázkou, na aký druh ovocia chcete lis používať? Ak chcete spracovávať prevažne mäkké ovocie, prípadne menšie bobuľové ovocie, postačí vám lis s menším objemom. V prípade, že máte záhradu plnú jabĺk alebo chcete začať s výrobou vína, odporúčame lisy s veľkým objemom. S jablčným muštom alebo vínom vám môže skvele poslúžiť aj lis s mlynčekom, ktorý vám ušetrí čas, aj prácu.
Lis na hrozno
Pri spracovaní hrozna sa odrážajte od vašej priemernej úrody. Pre malé viničky vám úplne postačí menší závitový lis. Pokiaľ máte väčšiu vinicu, odporúčame zvoliť závitové, rámové alebo hydraulické lisy s objemom aspoň od 10 do 25 litrov. Množstvo vinárov využíva špeciálne lisy na hrozno, ktoré neprelomia semienka, vďaka čomu víno nezhorkne.
Lis na jablká
Pre tvrdšie ovocie, ako sú napríklad jablká, budete potrebovať lis s väčšou silou a s väčším objemom. Odporúčame vybrať lis, ktorý už obsahuje mlynček. V opačnom prípade, treba ovocie a zeleninu najskôr ručne pomlieť, až následne môžete ovocie lisovať. Tento typ lisu využijete aj pri bobuľovom ovocí.
Lis na bobuľové ovocie
Na spracovanie malín, čučoriedok či iného bobuľového ovocia, vám bohate postačia lisy s malým objemom. Využiť môžete aj elektrické lisy na ovocie alebo domácich robotov, ktoré ich dokážu bez problémov a rýchlo vyšťaviť.
Lis na citrusy
Tak, ako aj pri bobuľovom ovocí, aj pri citrusoch vám poslúžia elektronické lisy na ovocie s malým objemom. Najlacnejšou a najjednoduchšou variantov sú ručné lisy. Tie vám postačia pokiaľ si nechcete dopriať citrónovú alebo pomarančovú šťavu každý deň. V opačnom prípade radšej zvoľte automatických robotov, ktorí vám uľahčia prácu a ušetria čas.
Najlepším spôsobom je prečítať si odporúčania od samotných výrobcov lisov. Vyhnete sa tým problémom s nedostatočným objemom alebo silou a zistíte, či je vybraný lis vhodný pre dané ovocie a na daný účel.
Veľkosť
Ďalším krokom je, vybrať si dostatočnú veľkosť lisu na ovocie. Veľkosť sa odvíja od druhu ovocia a množstva šťavy, ktorú chcete z neho dostať. Tu platí jednoduchý princíp. Čím väčšie množstvo a veľkosť ovocia, tým väčší by mal byť aj lis. V praxi to znamená, že pokiaľ máte veľkú záhradu alebo vinicu a ostáva vám množstvo ovocia, ktoré nechcete len tak vyhodiť, zaobstarajte si radšej veľký lis. Pokiaľ máte malú záhradku alebo bývate v byte, vystačíte si s malým elektronickým lisom, alebo automatickým robotom.
Lis na ovocie s nádobou do 3 l: Tento typ využijú ľudia s malými záhradami alebo ľudia žijúci v byte. Nazývajú sa tiež stolné lisy. Používajú sa väčšinou na bobuľové ovocie a citrusy, ktorých šťavu rýchlo spotrebujete.
Lis na ovocie s nádobou do 12 l: Lis s touto veľkosťou sa z pravidla využíva s menším ovocím na výrobu domáceho džúsu. Dokáže spracovať približne jednu debničku ovocia. Pokiaľ ho chcete využiť pri jablkách alebo hruškách, ovocie pred lisovaním musíte pomlieť, alebo pokrájať. Pri týchto lisoch sa stretnete väčšinou s princíp uťahovania prostredníctvom skrutky.
Lis na ovocie s nádobou do 25 l: Ocenia ho vlastníci záhrady, pretože dokáže polisovať celé kusy ovocia, tvrdšie ovocie, ale aj zeleninu. Ak sa rozhodnete pre tento typ lisu, odporúčame vám zvoliť model, ktorý obsahuje mlynček. Prípadne si môžete mlynček dokúpiť.
Lis na ovocie do 70 l: Tento lis je ideálnou možnosťou pre zanietených vinárov alebo vlastníkov veľkých záhrad. Dokáže pomerne rýchlo spracovať veľké množstvo ovocia, a to bez veľkej námahy. Najčastejšie ide o hydraulické lisy, ktoré spravia podstatnú časť práce za vás.
Materiál
Lisy na ovocie sa vyrábajú z rôznych materiálov. Najrozšírenejšie sú z dreva, ktoré vám dizajnovo skvele zapadnú do vašej záhrady. Zároveň sa pýšia dlhou životnosťou, avšak to len v prípade, že na ich výrobu bolo použité kvalitné robustné drevo. Stretnúť sa môžete aj s kovovými resp. nerezovými a plastovými lismi. Tie sa na rozdiel od drevených lepšie udržiavajú a čistia, avšak sú menej esteticky príťažlivé. Treba myslieť aj na to, že plastové lisy majú kratšiu životnosť a slabšiu odolnosť ako tie nerezové alebo drevené. Každý z materiálov má svoje plusy aj mínusy. Pre lepšiu prehľadnosť sme ich pre vás zhrnuli v tabuľke nižšie.
Materiál | Výhody | Nevýhody |
Drevo | – pekný dizajn – silná odolnosť – dlhá životnosť | – horšia údržba – vyššia cena |
Kov/ nehrdzavejúca oceľ | – jednoduché čistenie – odolnosť voči ovocným kyselinám | – dizajn – kratšia životnosť |
Plast/ silikón | – dostupná cena – jednoduché čistenie | – slabšia odolnosť – krátka životnosť – dizajn |
Pri výbere by ste sa mali rozhodovať hlavne podľa toho, aké kvalitné materiály boli na ich výrobu použité. Môže sa stať, že kvalitný plastový lis vám poslúži dlhšiu dobu ako nekvalitný drevený. Preto vám odporúčame si pred kúpou skontrolovať aj pôvod materiálov u výrobcu.
Technika spracovania
Technika spracovania sa odvíja predovšetkým od množstva a veľkosti ovocia, ktoré chcete spracovávať. Je viacero techník, ktoré sa pri lisoch využívajú. Niektoré sú obľúbenejšie iné zase menej, no výber záleží len od vašich preferencií.
Elektronický lis
Využívajú ho väčšinou ľudia v bytoch, ktorí nemajú prístup k vlastnej záhrade. Postačí vám na občasnú prípravu domácich džúsov a štiav. Proces je plne automatický, takže vám postačí nakrájať ovocie, vložiť do stroja a lis sa postará o zvyšnú prácu. Môžete ho nájsť aj ako súčasť niektorých kuchynských robotov.
Závitový lis
Pri tejto technike budete musieť lisu dopomôcť vlastnou silou. Funguje prostredníctvom skrutky v strede lisu, ktorá sa pri lisovaní otáča pomocou páky. Neodporúčame vám využívať tento typ pri veľkých množstvách ovocia, keďže ide o pomalší a náročnejší spôsob lisovania.
Rámový lis
Podstatou rámového lisu je drevený sud s kovovým rámom, ktorý vyvíja tlak na ovocie. Tento lis je vhodný pre väčšie množstvo ovocia a väčších vinárov. Drevenú nádobu stačí naplniť až po povrch hroznom alebo iným ovocím a následne sa tlak postará o oddelenie šťavy od pevných častí ovocia.
Hydraulický lis
Najčastejšie sa vyrába z nerezového materiálu, čím sa zaručuje jeho dlhá životnosť. Svoju úlohu dokáže perfektne plniť pri veľkých záhradách a rozsiahlych viniciach. Hydraulické lisy fungujú prostredníctvom zabudovaného piestu, pomocou ktorého sa vytvára rovnaké množstvo tlaku na všetko ovocie. Ide o najrýchlejší a najjednoduchší spôsob lisovania.
Dobrá rada na záver
Veľmi dôležitou otázkou je, koľko šťavy dokáže vybraný lis vyprodukovať z jedného cyklu. Každý lis má iný výkon a úlohu taktiež zohráva druh a veľkosť lisovaného ovocia. Výkon ovplyvňuje aj spôsob technika spracovania. Pri malých lisoch, budete potrebovať fyzickú silu, čím sa výkon zníži. Na druhej strane pri veľkých hydraulických lisoch je proces takmer automatický, takže výkon bude podstatne vyšší.
Vo všeobecnosti môžeme povedať, že menší ručný lis (do 6 kg) dokáže spracovať až 50 kg ovocia za hodinu. Pri stredných lisoch (do 25 l) to môže byť ovocie do 200 kg. Pri tých najväčších (do 70 l) sa odhaduje až 500 kg ovocie, ktoré dokážu za hodinu spracovať.
Čo je burina a prečo sa jej zbavovať
Burina je rastlina, ktorá rastie tam, kde nie je žiaduca. V záhrade môže burina súperiť…
Den narcisov – Všetky informácie a dátumy pokope
Deň narcisov je každoročná udalosť, ktorá sa vyznačuje svojím charitatívnym vplyvom a má za cieľ…
VPN – Čo to je a ako funguje?
Virtuální privátní síť, zkráceně VPN, je technologie, která umožňuje uživatelům připojení k internetu přes soukromou…
GTA 6 – Všetko, čo vieme: Nové informácie o najnovšom dieli hry
GTA 6 je veľmi očakávaná videohra, ktorá má byť vydaná v blízkej budúcnosti. Hra je…
Recenzia e-shopu s prírodnými výživovými doplnkami – Carnium Botanicals
Carnium Botanicals je slovenský e-shop, ktorý sa špecializuje na prírodné výživové doplnky. Firma sa zameriava…
Ktorá Chlorella je najlepšia pre vaše zdravie?
Chlorella je jedna z najvýživnejších rias na svete. Má množstvo zdravotných výhod, vrátane podpory imunitného…