20 tipov na výborné občerstvenie na oslavu

Rozhodli ste sa usporiadať rodinnú oslavu, záhradné posedenie s priateľmi alebo párty a lámete si hlavu s tým, aké občerstvenie svojej návšteve ponúknuť? V takom prípade ste na správnom mieste. V článku vám prinášame 20 tipov na tie najchutnejšie no zároveň rýchle občerstvenie na oslavu.

Dobré jedlo a pitie je základom každej oslavy. Pripravte pohostenie, o ktorom sa bude rozprávať ešte dlhý čas. S našimi tipmi nebudete mať problém ani s tými najnáročnejšími hosťami. Vybrali sme pre vás varianty aj pre vegetariánov, vegánov alebo pre ľudí s alergiami. Na svoje si prídu aj zástancovia zdravého životného štýlu, ktorí chcú ostať fit a v kondícií.

vyberomat sk obcerstvenie na oslavu
vyberomat sk obcerstvenie na oslavu

Nátierky

Rýchlym a jednoduchým spôsobom, ktorým ohúrite každú návštevu a zahviezdite na každej oslave je pripravenie vynikajúcej nátierky. Výber je naozaj široký. Nátierky môžete vytvoriť skoro z každej potraviny. Navyše sú skvelým pohostením pre vegetariánov alebo ľudí s intoleranciami. Stačí vybrať vhodnú potravinu, esteticky nakrájať bagetu a máte hotovo. Medzi najobľúbenejšie nátierky môžeme zaradiť avokádovú, bryndzovú, oškvarkovú, nivovú, vajíčkovú alebo netradičnejšiu cícerovú, baklažánovú či cuketovú.

1. Avokádová nátierka

Na avokádová nátierka budete potrebovať:

  • 3 ks avokáda
  • 1 ks limetky
  • 1 ks menšej cibule
  • 2 ks paradajok
  • 1 ks čili papričky
  • soľ a korenie

Postup na prípravu avokádovej nátierky:

  1. Najskôr sa uistíme, že avokáda sú zrelé. Prekrojíme avokádo pozdĺž na polovicu, odstránime kôstku a vnútro vyberieme lyžicou. Vložíme do misy.
  2. Avokádo rozmačkáme vidličkou. Do misy následne pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, rajčiny a jalapeňo ( nemusí byť).
  3. Pridáme šťavu z limetky, osolíme a okoreníme podľa chuti.
  4. Ochutnáme, či netreba viac soli, čierneho korenia alebo limetky.
  5. Podávame s chlebom, čipsami alebo s tortillami.

2. Bryndzová nátierka

Milovníkov bryndze môžete potešiť jednoduchou bryndzovou nátierkou, ktorej príprava vám nezaberie veľa času.

Postup na výrobu rýchlej bryndzovej nátierky nájdete vo videu nižšie.

Vynikajúca bryndzová nátierka | Viktor Nagy | Rýchlovečky

3. Oškvarková nátierka

Ďalšou obľúbenou a výbornou slovenskou klasikou je oškvarková nátierka. Ju odmietne len máloktorí hosť. Jej príprava je veľmi jednoduchá a nepotrebuje veľa času. Základom sú kvalitné pomleté oškvarky, ktoré dodajú nátierke tú správnu chuť a vôňu.

Na oškvarkovú nátierku budete potrebovať:

  • 200 g mletých oškvarkov
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vajec
  • horčica
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • slnečnicové semienko

Postup na prípravu oškvarkovej nátierky:

  1. Uvaríme si 2 vajíčka na tvrdo a nakrájame cibuľu na malé kocky.
  2. Do mletých oškvarkov pridáme postrúhané vajíčko a nakrájanú cibuľu.
  3. Zmes dobre zamiešame a pridáme korenie, soľ a horčicu.
  4. Znova poriadne premiešame, v prípade potreby znovu pridáme soľ, korenie alebo horčicu.
  5. Môžeme pridať slnečnicové semiačka a môžeme podávať.

4. Cícerová nátierka – Humus

Pre vašich vegetariánskych priateľov pripravte zdravú cícerovú nátierku. Túto variantu ocenia aj aktívni športovci alebo ľudia so zdravým životným štýlom.

Postup na výrobu cícerovej nátierky nájdete vo videu nižšie.

Hummus - Recept ako si vyrobiť domácu cícerovú nátierku

5. Baklažánová nátierka

Balkažánová nátierka chutí perfektne s hriankami. Navyše je jej príprava naozaj rýchla a jednoduchá.

Postup na výrobu baklažánovej nátierky nájdete vo videu nižšie.

Vynikajúca baklažánová pomazánka na hrianky. Zdravá! Chutná! Rýchla! 😋 | Viktor Nagy | recepty

Pagáče

Zrejme aj vás ako prvé napadla stará dobrá klasika – pagáče. Už naše starké vedeli, že pagáčmi nikdy nič nepokazíte, vďaka čomu sú súčasťou osláv už roky. Na ich prípravu nebudete potrebovať veľa surovín ani veľa času. Navyše máte veľa možností, z ktorých si môžete vyberať. Je len na vás či zvolíte zemiakové, oškvarkové, syrové alebo bryndzové pagáče.

Na zemiakové pagáče budete potrebovať:

  • 350 ml mlieka polotučného 1,5% 
  • 30 g droždia čerstvého 
  • 1 ks vajca  
  • 300 g múky hladkej 
  • 200 g múky polohrubej 
  • 3 ČL soli
  • 0.1 l oleja slnečnicového 
  • 200 g zemiakov
  • 120 g masla
  • sezam na zdobenie

Postup na prípravu zemiakových pagáčov:

  1. Vo vlažnom mlieku necháme napučať rozdrobené droždie. Po napučaní zmiešame s vajcom, múkou hladkou aj polohrubou, soľou a olejom. Vypracujeme nelepivé cesto. Posypeme múkou a necháme nakysnúť.
  2. Počas čakania na vykysnutie cesta, dáme uvariť zemiaky aj so šupkou
  3. Približne po dvadsiatich minútach kysnutia cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske.
  4. Na rozvaľkané cesto pridáme nastrúhané zemiaky so šupkou a maslo.
  5. Cesto začneme prekladať. Skladáme ako obálku. Horný okraj prehneme do stredu cesta a spodný tak isto, aby sa okraje navzájom dotýkali. Cesto ešte raz preklopíme.
  6. Preložíme jeden okraj cez druhý, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť.
  7. Cesto rozvaľkáme a postup s prekladaním zopakujeme. Nezabudnite cesto znovu nechať 5 minút odstáť.
  8. Cesto znovu rozvaľkáme na približne 1 cm a vykrajujeme okrúhle pagáče.
  9. Vykrojené pagáče uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vyzdobíme sezamom.
  10. Pečieme približne 10 až 15 min pri 200 °C.

7. Oškvarkové pagáče

Ak sa medzi vašimi hosťami nenachádza žiadny vegetarián alebo vegán, upečte im obľúbené oškvarkové pagáče.

Postup na výrobu oškvarkových pagáčov nájdete vo videu nižšie.

Oškvarkové pagáče - najlepší recept / Škvarkové pagáče │Zuzana Machová

8. Bryndzové pagáče

Ďalšou možnosťou sú vynikajúce bryndzové pagáče, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší hostia.

Postup na výrobu rýchlych bryndzových pagáčov nájdete vo videu nižšie.

Rýchle bryndzové pagáče 🍽️ | Beautifood | Kuchyňa Lidla

Šaláty

Našim ďalším dobrým tipom na občerstvenie pre návštevu alebo na večierok, párty či rodinnú oslavu sú studené šaláty. Síce si ich príprava vyžaduje viac času, ako nátierky a pagáče, no stojí to za to. Aj v tomto prípade máte širokú škálu možností a druhov aké môžete spraviť. Cestovinové šaláty zaženú hlad a zasýtia aj najväčších hladošov. Ak chcete zdravšiu variantu môžete pripraviť cviklový, vajíčkový, mrkvový a zelerový šalát. Alebo sa rozhodnite pre obľúbenú a chutnú variantu gréckeho šalátu.

9. Cestovinový šalát

Na výborný cestovinový šalát budete potrebovať:

  • 500g cestoviny (maccheroni)
  • 200g šunky alebo diétnej salámy
  • 1 červená paprika
  • 300g kukurice
  • 300g hrášku
  • 100g zaváraných uhoriek
  • Zväzok petržlenovej vňate

Dresing:

  • 80g majonézy
  • 200g bieleho jogurtu
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 50ml nálevu z uhoriek
  • 1 ČL čili prášku (nemusí byť)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup na prípravu cestovinového šalátu:

  1. Uvaríme cestoviny podľa inštrukcií na obale v osolenej vode.
  2. Medzitým si na malé kocky nakrájame papriku, uhorky a šunku. Nachystáme si kukuricu a hrášok.
  3. Pripravíme si dresing. V miske zmiešame majonézu, jogurt, pretlačený cesnak a trošku nálevu z uhoriek. Dochutíme soľou a korením.
  4. Uvarené cestoviny precedíme cez sitko.
  5. Cestoviny zmiešame s pripravenou zeleninou a šunkou. Pridáme dresing a všetko dobre premiešame.
  6. V prípade potreby dosolíme a dokoreníme, a môžeme podávať.

10. Cviklový šalát

Vynikajúci cviklový šalát môžete podávať ako prílohu, ale aj samostatne. Tento zdravý pokrm vás príjemne osvieži počas horúcich letných dní.

Postup na výrobu cviklového šalátu nájdete vo videu nižšie.

Recepty CVR - Cviklový šalát (červená repa)

11. Vajíčkový šalát

Pohostiť môžete svoju návštevu aj lahodným vajíčkovým šalátom. Skvele sa hodí ku chrumkavému pečivu.

Postup na výrobu vajíčkového šalátu nájdete vo videu nižšie.

Lahodný vajíčkový salát

12. Grécky šalát

Ľahký, jednoduchý, rýchly a zároveň výborný a zdravý grécky šalát padne vhod, napríklad pri letnej záhradnej oslave alebo posedení. Patrí medzi najobľúbenejšie šaláty. Niet sa čomu čudovať. Spojenie feta syru, olív a zeleniny poteší všetky chuťové poháriky.

Na obľúbený grécky šalát budete potrebovať:

  • 1 ks menšej červenej cibule
  • 300 g cherry paradajok
  • 1 ks šalátovej uhorky
  • 1 ks zelenej papriky
  • 10 ks extra veľkých olív (Kalamata)
  • 200 g syru Feta
  • 1 hrsť bazalky
  • 1 hrsť oregana
  • 3 PL extra panenského olivového oleja
  • 2 PL bieleho vínneho ocotu
  • 1 štipka čerstvo zomletého čierneho korenia

Postup na prípravu obľúbeného gréckeho šalátu:

1. Cibuľu nakrájanú na prúžky namočíme do vody s lyžicou octu a necháme odstáť.
2. Nakrájame si zeleninu a vložíme do misy. Cibuľu vyberieme, vytlačíme z nej šťavu a pridáme ku zelenine.
3. Do misky so zeleninou pridáme olej, lyžicu octu, bylinky a korenia. Následne ešte pridáme olivy a nakrájaný syr Feta.
4. Pri servírovaní ozdobíme bylinkami a podávame s chlebom.

13. Zelerový šalát

Za vyskúšanie určite stojí vynikajúci a osviežujúci zelerový šalát s ananásom. Pripravte tento nezvyčajný šalát svojim priateľom. Zaručene si na ňom pochutia.

Postup na výrobu zelerového šalátu nájdete vo videu nižšie.

Úžasný zelerový šalát s ananásom, overený recept

14. Jednohubky

Pohostením pre priateľov a rodinu môžu byť aj jednohubky. Môžete pripraviť klasické, rýchle a chutné jednohubky s maslom, klobáskou, syrom a zaváraninovou uhorkou alebo zvoliť originálnejšiu variantu. Možností je veľa, záleží len od vašej predstavivosti.

Vo videu nižšie vám prinášame inšpiráciu na jednohubky, ktoré nie len perfektne chutia ale aj lahodia oku.

15. Banánový chlieb

Pokiaľ chcete svoju návštevu pohostiť aj niečím sladkým, vyskúšajte upiecť banánový chlieb. Príprava je jednoduchá a rýchla no chuť vynikajúca. Banánový chlieb je zdravým snakom, ktorí ocenia detičky aj ľudia, ktorí si dávajú záležať na zdravom životnom štýle.

Na banánový chlieb budete potrebovať:

  • 4 ks banánov
  • 1/3 hrnčeku masla
  • 3/4 hrnčeku cukru hnedého
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 1 ks vajca
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • 1 KL soli
  • 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 KL mletej škorice
  • 1,5 hrnčeka múky polohrubej

Postup na prípravu banánového chlebu:

1. Zrelé banány popučíme v miske pomocou vidličky.
2. Pridáme roztopené maslo a ostatné suroviny. Múku a prášok do pečiva pridávame na koniec.
3. Ručne suroviny premiešame.
4. Pečieme približne 50 – 55 min pri 180 stupňoch.
5. Nakrájame a môžeme podávať.

Vašu návštevu určite potešíte domácou zmrzlinou. Výhodné zmrzlinovače nájdete na: ako vybrať najlepší zmrzlinovač.

16. Cheesecake

Ďalším sladkým a nepochybne chutným pohostením môže byť Chceesecake. Napriek tomu, že vám príprava zaberie viac času a energie, odplatí sa vám úsmevmi a spokojnosťou vašich hostí. Jeho čas, môže nastať po dobrom jedle, ako dezert alebo ho ponúknite ku kávičke, ako koláčik. Vaši hostia budú určite nadšený.

Na klasický cheesecake budete potrebovať:

  • 25 ks Bebe sušienok
  • 80 g masla
  • 900 g syru Philadelphia alebo tvarohu
  • 250 g cukru
  • 4 ks vajcia
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 KL vanilkového extraktu
  • 30 g hrubej múky
  • jahody na ozdobu

Postup na prípravu klasického cheesecaku:

1. Predhrejeme rúru na 140 °C.
2. Sušienky rozdrvíme a zmiešame spolu s rozpusteným maslom. Túto hmotu potom silno pritlačíme na dno okrúhlej vymastenej formy na pečenie.
3. V ďalšej miske zmiešame syr Philadelphia (alebo jemný tvaroh) a cukor.
4. Postupne pridáme do misky vajcia, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a múku. Pomiešame.
5. Plnku prelejeme do formy na pečenie. Vrch uhladíme a formu vložíme do predhriatej rúry. Pečieme až pokiaľ dosiahne zlatistý nádych.
6. Chceesecake necháme vychladnúť a vložíme na noc do chladničky aby stuhol.
7. Pred podávaním ho ozdobíme ovocím, čokoládou alebo zalejeme želatínou.

Nápoje

Na záver vám ponúkame zopár chutných nápojov, pretože ku kvalitnému občerstveniu patrí aj kvalitné pitie. Myslite aj na tých, ktorí prišli autom a nemôžu si dopriať alkohol. Alebo na deti, ktoré často zabúdajú na pitný režim. Pripravte pre nich osviežujúce nenáročné domáce limonády.

Skvelým pomocníkom pri príprave oslavy je výrobník ľadu. Tie najvýhodnejšie nájdete na: Ako vybrať najlepší výrobník ľadu.

17. Citrónová limonáda s mätou

Na citrónovú limonádu s mätou budete potrebovať:

  • 1.5 l vody
  • 5 PL trstinového cukru
  • 1 ks citrónu
  • šťava z 2 citrónov
  • čerstvá mäta
  • ľad

Postup na prípravu citrónovej limonády s mätou:

1. Do džbánu dáme pár lístkov mäty a cukor. Jemne rozdrvíme, aby sa uvoľnila chuť mäty. Potom pridáme citrónovú šťavu a dobre umytý citrón nakrájaný na plátky a všetko zalejeme vodou. Premiešame a necháme hodinu odstáť.
2. Podávame vychladené s kockami ľadu.

18 . Melónová limonáda

Na melónovú limonádu budete potrebovať:

  • 500 g dužiny červeného melónu
  • 200 g drveného ľadu
  • 300 ml tonika
  • šťava z citróna

Postup na prípravu melónovej limonády:

1. Mixujeme melónovú dužinu, citrónovú šťavu a ľadovú drť pokiaľ nezískame kašu. Do vysokého poháru nalejeme do 2/3 vytvorenú zmes.
2. Dolejeme tonikum do vrchu pohára.
3. Podávame chladené.

19. Domáci ľadový čaj

Na domáci ľadový čaj budete potrebovať:

  • 4 ks čierneho čaju
  • 4 PL trstinového cukru
  • 3 ks pomarančov
  • hrsť medovkových lístkov
  • ľad

Postup na prípravu domáceho ľadového čaju:

1. Čaj zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať podľa návodu.
2. Pridáme cukor a lístky medovky.
3. Necháme vychladnúť a dáme na hodinu do chladničky.
4. Prelejeme do džbánu. Pridáme vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna.
5. Zvyšok ovocia nakrájame a pridáme do džbána.
6. Pred podávaním pridáme kocky ľadu.

20. Nealkoholické mojito

Na domáce nealkoholické mojito budete potrebovať:

• 1 ks limetky
• 2 KL trstinového cukru
• 1 hrsť lístkov mäty
• 2 dl sódy
• ľad

Postup na prípravu nealkoholického mojita:

  1. Vo vysokom pohári podrvíme a premiešame cukor so šťavou z pol limetky. Na cukrovú zmes navrstvíme ľad (najlepšie drvený), mätu a opäť dobre premiešame.
  2. Nakoniec pohár zalejeme sódou až po okraj a dozdobíme rozkrojenou limetkou a mätou. 
  3. Mojito podávame s paličkou na premiešanie a slamkou.
    .

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest