10 receptov na najlepšie cheesecaky

Zbožňovanú sladkú dobrotku s názvom Cheesecake, dnes nájdete v každej cukrárni, kaviarni alebo reštaurácií. Keďže je jeho príprava naozaj jednoduchá, dopriať si ju môžete kľudne aj doma. V tomto článku sme si pre vás pripravili 10 receptov na najlepšie cheesecaky.

vyberomat sk najlepšie cheesecaky
vyberomat sk najlepšie cheesecaky

Prečítajte si článok: 20 tipov na výborné občerstvenie na oslavu.

Grécky pôvod cheesecaku

Mnohí si myslia, že koláč vznikol v Amerike, čo nie je pravda. Za túto výbornú dobrotu vďačíme Grékom. Prvý recept pochádza už z roku 230. Na začiatku, slúžil ako zdroj energie pre športovcov na olympijských hrách. Postupom času ho však začalo obľubovať stále viac a viac ľudí. Najväčší rozmach zažil v 18. stor., keď sa pretvoril do podoby, v akej ho poznáme aj dnes.

Zloženie cheesecaku

Základ koláča ostáva vo väčšine receptov nemenný. Okrem vynikajúcej chuti a krásneho dizajnu má ďalšie veľké plus. A to, že si ho môžete pripraviť na naozaj veľa spôsobov. Kľudne môžete použiť vaše obľúbené ovocie, lekvár, karamel, všetky druhy čokolád či dokonca mak. Záleží len od vašej chuti a predstavivosti.

Korpus: Korpus sa vždy tvorí z podrvených sušienok a roztopeného masla. Môže mať pečenú alebo nepečenú formu. Je dôležité aké sušienky budete používať, aby nebol príliš tvrdý, ale zároveň, aby vám držal po kope. Najlepšie sušienky pre vytvorenie skvelého korpusu sú Hobbits, Lotus, Bebe, Opavia.

Krém: Ako sme už spomenuli vyššie, tu sa predstavivosti medze nekladú. Základom býva neochutený syrový krém (cheese cream) a tvaroh. Ďalšie suroviny, sú v podstate čisto na vás. Často sa používa roztopená čokoláda, vanilková esencia alebo lekvár.
A teraz už prejdime na samotné recepty.

1. Milovaný klasický cheesecake s mascarpone

vyberomat sk cheesecake s mascarpone
vyberomat sk cheesecake s mascarpone

Ingrediencie

  • 250 g sušienok (Hobbits, Lotus, Bebe, Opavia)
  • 120 g masla

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 1,5 ČL vanilkovej esencie
  • 3 KS vajec
  • kôra z citróna (nemusí byť)

Postup

  1. Sušienky si rozdrvíme na úplne maličké kúsky (ako strúhanka).
  2. Maslo dáme roztopiť a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
  3. Okrúhlu tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
  4. Zmes zo sušienok a masla vysypeme na dno formy. Poriadne ju rukou popritláčame. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C, približne 10 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
  5. Mascarpone a tvaroh spolu premiešame. Počas miešania postupne pridávame kyslú smotanu, práškový cukor, vajcia, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru.
  6. Po vychladnutí spodku cheesecaku, potrieme okraje tortovej formy maslom. Následne naleje vymiešanú zmes do formy a necháme 5 minút odpočívať.
  7. Zatiaľ si znova predhrejeme rúru na 180 °C.
  8. Po odpočinku cheesecake vložíme do rúry a pečieme približne hodinu.
  9. Cheesecake je hotový, pokiaľ okraje trošku zhnednú a jeho stred má po zatrasení konzistenciu ako želatína.
  10. Nakoniec ho necháme vychladnúť a necháme ho na noc odstáť v chladničke.
  11. Môžeme podávať. 🙂

2. Nepečený karamelový cheesecake

Milovníci karamelu určite ocenia tento jednoduchý, no veľmi chutný karamelový cheesecake. Jeho prípravu krok za krokom nájdete vo videu nižšie.

Karamelový cheesecake | How to make Caramel cheesecake

3. Čokoládový cheesecake

Ingrediencie

  • 1 balenie sušienok (Hobbits, Lotus, Bebe, Opavia)
  • 100 g masla
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 1 ks šľahačkovej smotany
  • 300 g horkej čokolády

Poleva

  • 100 g horkej čokolády
  • trochu šľahačkovej smotany

Postupy

  1. Sušienky si rozdrvíme na úplne maličké kúsky (ako strúhanka).
  2. Maslo dáme roztopiť a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
  3. Okrúhlu tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
  4. Zmes zo sušienok a masla vysypeme na dno formy. Poriadne ju rukou popritláčame. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C, približne 10 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
  5. Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. V miske si vyšľaháme tvaroh a smotanu.
  6. Horkú čokoládu (300 g) roztopíme vo vodnom kúpeli. Čokoládu pridáme ku tvarohu a smotane a rozmixujeme.
  7. Vzniknutý krém nalejeme na korpus a uhladíme. Dáme odpočívať do chladničky.
  8. Zatiaľ si pripravíme polevu.
  9. Roztopíme zvyšnú čokoládu (100 g) vo vodnom kúpeli. Pridáme trošku smotany a zamiešame, pokiaľ sa suroviny spoja.
  10. Polevu vyleje na vrch cheesecaku a necháme vychladnúť.
  11. Po vychladnutí, vložíme cheesecake na noc do chladničky.
  12. Môžeme podávať. 🙂

4. Jahodový cheesecake

Podrobný postup, ako si pripraviť ľahký a svieži jahodový cheesecake nájdete vo videu nižšie. Jeho ľahká receptúra a osviežujúca chuť, ho robí skvelým občerstvením počas letných dní.

Nepečený cheesecake s jahodami | Viktor Nagy | Letné recepty

5. Nepečený malinový cheesecake

vyberomat sk nepeceny malinovy cheesecake
vyberomat sk nepeceny malinovy cheesecake

Ingrediencie

  • 500 g mascarpone
  • 280 g maslových sušienok (Hobbits, Lotus, Bebe, Opavia)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL krupicového cukru
  • 150 g masla
  • 400 g smotany na šľahanie
  • 2 ks stužovačov šľahačky
  • 200 g malín
  • vanilková esencia

Postup

  1. Sušienky si rozdrvíme na úplne maličké kúsky (ako strúhanka).
  2. Maslo dáme roztopiť a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
  3. Okrúhlu tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
    Zmes zo sušienok a masla vysypeme na dno formy. Poriadne ju rukou popritláčame.
  4. Korpus vložíme na 30 minút do chladničky, aby stuhol.
  5. Zatiaľ si pripravíme smotanu, ktorú rozšľaháme so stužovačom šľahačky. V druhej miske vymiešame mascarpone, vanilkovú esenciu s cukrom. Obe zmesi spolu nakoniec spolu poriadne zamiešame a prelejeme na korpus.
  6. Znovu vložíme do chladničky na 30 minút.
  7. Medzitým si umyjeme maliny, ktoré dáme variť s cukrom do hrnca. Varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
  8. Polevu necháme vychladnúť a nanesieme na cheesecake.
  9. Cheesecake necháme cez noc v chladničke odstáť.
  10. Môžeme podávať. 🙂

6. Čučoriedkový cheesecake

Stačí zopár surovín, trochu času a môžete vykúzliť chutný čučoriedkový cheesecake. Nielen že dobre chutí, ale aj polahodí oku. Postup na jeho prípravu nájdete vo videu nižšie.

Nepečený čučoriedkový cheesecake 🍰| Beautifood | Kuchyňa Lidla

7. Oreo cheesecake

Ingrediencie

  • 26 ks Oreo sušienok
  • 100 g masla
  • 200 g bielej čokolády
  • 350 ml šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 150 g krémového syru
  • 100 g práškového cukru

Poleva

  • 200 g bielej čokolády
  • 100 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Oreo sušienky si rozdrvíme na úplne maličké kúsky (ako strúhanka).
  2. Maslo dáme roztopiť a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
  3. Okrúhlu tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Zmes zo sušienok a masla vysypeme na dno formy. Poriadne ju rukou popritláčame.
  4. Korpus vložíme do chladničky, aby stuhol pokým si pripravíme plnku.
  5. Vo vodnom kúpeli si roztopíme bielu čokoládu. Kým nám trochu vychladne, vymiešame mascarpone s krémovým syrom a cukrom.
  6. Roztopenú čokoládu pridáme ku zmesi a znovu premiešame.
  7. V druhej miske vyšľaháme šľahačkovú smotanu, ktorú potom pridáme k predošlej zmesi.
  8. Plnku nanesieme na korpus a vložíme do chladničky.
  9. Zatiaľ na miernom ohni zohrejeme smotanu, do ktorej nalámeme čokoládu. Miešame kým sa suroviny nespoja. Hotovú polevu vylejeme na cheesecake.
  10. Necháme na noc odstáť v chladničke.
  11. Môžeme podávať. 🙂

8. Nepečený citrónový cheesecake

Určite ani vy nechcete počas leta zapínať horúcu rúru, ktorá vzduch ešte viac vyhreje. Našťastie, pre takéto prípade existuje svieži nepečený citrónový cheesecake. Recept s postupom nájdete vo videu nižšie.

Cheesecake s citrónovým krémom | Adriana Poláková | Kuchyna Lidla

9. Fit kokosový cheesecake

Ingrediencie

  • 180 g ovsených vločiek
  • 50 g mandlí
  • 2 PL kokosového oleja
  • 2 PL vody
  • 2 PL medu

Krém

  • stuhnutá časť z kokosového mlieka v plechovke
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 500 g krémového syru
  • 6 PL medu
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 2 vajcia

Postup

  1. Vločky spolu s mandľami rozmixujeme na jemno. Pridáme rozpustený kokosový olej, 2 PL medu a vodu.
  2. Korpus vložíme na dno tortovej formy, ktorú sme pred tým vystlali papierom na pečenie. Lyžičkou zmes popritláčame.
  3. V miske si vymiešame tvaroh a krémový syr. Pridáme med, strúhaný kokos, vajcia a stuhnutý vrch z kokosového mlieka v plechovke.
  4. Zmes vymiešame pokiaľ nezmiznú všetky hrudky.
  5. Krém vylejeme na pripravený korpus.
  6. Pečieme vo vopred predhriatej rúre približne 50 minút pri 160 °C.
  7. Po vychladnutí necháme cheesecake cez noc odležať v chladničke.
  8. Môžeme podávať. 🙂

10. Bezlepkový makový cheesecake so slivkami

Nakoniec vám ponúkame recept na sladkú dobrotu, ktorú si môžu pripraviť milovníci maku, ale aj ľudia neznášajúci lepok. Recept na bezlepkový – makový cheesecake so slivkami nájdete vo videu nižšie.

Bezlepkový slivkovo-makový cheesecake

Ak máte radšej zdravé dobroty, prečítajte si náš článok: Rýchle a zdravé recepty na obed, raňajky a večere.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest