Ako správne skladovať potraviny v chladničke

Rýchla voľba


Ceníme si váš čas a tak sme pripravili hneď na úvod 3 možnosti z ktorých si vyberie každý, kto nemá čas čítať detailné informácie a odborné termíny.

vyberomat sk bosch cistiaca utierka s vostinovou strukturou
vyberomat sk bosch cistiaca utierka s vostinovou strukturou

Čistiaca utierka

vyberomat sk zielonka neutralizer pachu do chladnicky kalisok ciry
vyberomat sk zielonka neutralizer pachu do chladnicky kalisok ciry

Odstraňovač pachu

vyberomat sk electrolux efsma
vyberomat sk electrolux efsma

Teplomer s alarmom

Chladnička je dôležitý spotrebič, ktorý predlžuje trvanlivosť všetkých potravín aj hotových jedál. Aby však bolo skladovanie ešte efektívnejšie, je potrebné dodržať určité pravidlá skladovania. Poznáte ich? Viete čo do chladničky nedávať a čo uložiť na ktorú poličku? Na to a omnoho viac vám odpovieme v nasledujúcom článku.

Čo si vybrať?

Na začiatok sme si pre vás pripravili zopár tipov na produkty, ktorými udržíte potraviny spolu s vašou chladničkou v správnej kondícií.

NázovProduktKladyZáporyOrientačná cenaKde kúpiť?
BOSCH Čistiaca utierka s voštinovou štruktúroučistiaca utierka– silná absorpcia
– nezanecháva šmuhy
– nestrapká sa
– vyššia cena 6 €Výhodná ponuka
CARE + PROTECT CSL7001/1odmrazovač– rýchle pôsobenie
– slúži aj ako prevencia pred zamznutím
– môže sa využiť aj na čelné sklo automobilov
– nenašli sme 8 €Výhodná ponuka
Wpro USC 100-1filter na vodu (americké chladničky)– jednoduchá inštalácia
– prijateľná cena
– životnosť (6 mes.)
– iba pre americké chladničky12 €Výhodná ponuka
ZIELONKA neutralizér kalíšokneutralizér pachu– dobré recenzie
– bez pridanej chémie
– šetrný k prírode
– vyššia cena 19 €Výhodná ponuka
Vpro ICM 101výrobník ľadu– praktickosť
– prevedenie
– ľad ľahko vypadáva
– ochranný kryt
– väčšie rozmery20 €Výhodná ponuka
ELECTROLUX E4FSMA01digitálny teplomer– teplotný rozsah
– magnetické pripevnenie
– alarm
– vysoká cena22 €Výhodná ponuka
vyberomat sk bosch cistiaca utierka s vostinovou strukturou

BOSCH Čistiaca utierka s voštinovou štruktúrou

Multifunkčná čistiaca utierka s voštinovou štruktúrou nezanecháva nečistoty ani pruhy. Na jej použitie nepotrebujete čistiace prostriedky, stačí teplá voda. Je vyrobená z mikrovlákna, ktoré má silnú saciu schopnosť. Navyše sa vám nebude strapkať.


vyberomat sk care protect csl

CARE + PROTECT CSL7001/1

Tento odmrazovač je vhodný do každej domácnosti, pretože ho môžete využiť nielen do chladničiek či mrazničiek ale aj na čelné sklo automobilu. Jeho účinok je rýchly a slúži aj ako prevencia pred zamrznutím. Balenie má 500 ml.


vyberomat sk wpro usc

Wpro USC 100-1

Externý vodný filter je určený pre americké chladničky. Vďaka nemu dosiahnete lepšiu chuť vody a ľadu, redukuje chlór, zápach usadeniny a iné nečistoty. Kapacita filtra je 5 500 litrov čo vystačí približne na 6 mesiacov. Filter je kompatibilný so Samsungom, LG, Bosch a Beko.


vyberomat sk zielonka neutralizer pachu do chladnicky kalisok ciry

ZIELONKA neutralizér kalíšok

Kúpou neutralizačného kalíška zbavíte vašu chladničku zápachu z rýb, cesnaku, cibule, syrov či iných aromatických potravín. Navyše je šetrný k prírode, keďže neutralizuje pachy prirodzenou cestou a to pomocou katalytickej reakcie ocele s vodou. Použitie je jednoduché, stačí naplniť kalíšok do polovice vodou a vložiť do chladničky.


vyberomat sk vpro icm

Vpro ICM 101

Výrobník ľadu má praktické prevedenie, z ktorého sa ľad jednoducho vyklápa. Taktiež obsahuje kryt, aby sa zabránilo vyliatiu tekutiny. Nechýba mu ani vyberateľná skladovacia priehradka. Twist tlačidlá sa postarajú o jednoduché otáčanie.


vyberomat sk electrolux efsma

ELECTROLUX E4FSMA01

Digitálny teplomer je skvelý pomocník pokiaľ nechcete aby sa vaše jedlo v chladničke alebo mrazničke pokazilo, ale zároveň sa chcete vyhnúť zbytočnej vysokej spotrebe energie. Jednoducho si ho nastavíte na požadovanú teplotu. V prípade zmeny teploty nad alebo pod určenú teplotu vás upozorní alarm. Teplotný rozsah: – 50 °C až + 70 °C.

Vlhkosť v chladničke

Vlhkosť v chladničke je závislá od jej vnútornej teploty. Vzadu pri stene je teplota vždy nižšia ako vpredu. Je to hlavne kvôli nášmu neustálemu otváraniu chladničky. Okrem teploty je miera vlhkosti závislá od jednotlivých poschodí v chladničke. Čím je polica umiestnená vyššie, tým nižšia je na nej vlhkosť. Pri ukladaní potravín do chladničky by ste sa mali zamerať na vlhkosť v jej jednotlivých častiach.

vyberomat sk howto refrigerator
vyberomat sk howto refrigerator

Existujú aj ďalšie faktory ovplyvňujúce vlhkosť v chladničke. Napríklad pri príprave obeda alebo iného náročnejšieho jedla neustále chodíme do chladničky po nové suroviny. Každým ďalším otvorením však vpúšťame dovnútra teplý vzduch. Aby ste teda zabránili nadmernej tvorbe vlhkosti, vyberte si pred varením radšej všetky suroviny naraz von. Zvýšenú vlhkosť v chladničke môže spôsobiť aj nesprávne skladované jedlo. Potraviny by mali byť dôkladne zabalené a utesnené v obale, surové mäso by nemalo byť tesne vedľa ovocia či mliečnych výrobkov a podobne.

Nadmerná vlhkosť chladničky vytvára dokonalé miesto pre šírenie rôznych baktérií a plesní. Teplotu v chladničke by ste mali udržovať maximálne do 8 °C, aby ste predišli množeniu baktérií. Vnútro chladničky taktiež pravidelne utierajte utierkou, aby sa v nej netvorili pary a kvapky. Raz za čas umyte celé vnútro octovou vodou, ktorá bráni šíreniu baktérií. Nezabudnite skontrolovať aj tesnenie, ktoré ovplyvňuje prenikanie tepla. Ak je opotrebované, bolo by dobré ho vymeniť.

Usporiadanie chladničky po jednotlivých poschodiach

Chladnička ponúka usporiadanie, ktoré nie je len estetické, ale aj logicky zostavené. Je dôležité vedieť, ako ho správne využívať. Ako už bolo zmienené v predchádzajúcom odstavci, v nižších poschodiach je viac vlhkosti. Preto sú dolné zásuvky určené na potraviny, ktoré vyžadujú viac vlhkosti. Mali by ste tam ukladať hlavne ovocie a zeleninu, ktorá sa rýchlo vysušuje. Nemusíte ju predtým umývať, uložte ju do chladničky tak, ako ste ju kúpili. Zvyšky vody by zbytočne zvyšovali vlhkosť chladničky. Zeleninu a ovocie môžete umyť tesne pred podávaním. Z ovocia sem patria napríklad broskyne, marhule, jablká, hrušky a rôzne bobuľovité ovocie. Zo zeleniny sem dajte hlavne listovú a hlúbovú zeleninu.

Do najnižšie umiestnenej police, ktorá sa nachádza tesne nad zásuvkami, patria rýchlo sa kaziace potraviny. Aj na tejto polici je ešte pomerne vysoká vlhkosť. Dávajte sem preto surové mäso a ryby. Dbajte však na to, aby boli tieto potraviny dôkladne zabalené a oddelené od ostatných, aby nedošlo ku kontaminácii.

Do police nad to patria už upravené mäsové výrobky, ako saláma, klobása a iné údeniny. Najlepšie urobíte, ak ich uzavriete do samostatných boxov alebo inak dôkladne zabalíte. O poschodie vyššie uložte mliečne výrobky, teda syry, jogurty a podobne. Pokiaľ nemáte toľko políc, dajte mäsové aj mliečne výrobky na jednu policu. Dajte si však pozor, aby boli dôkladne zabalené a navzájom sa nedotýkali. V žiadnom prípade ich neukladajte na seba.

Do najvyššie umiestnenej police uložte hotové pokrmy, uvarené polievky, omáčky a ďalšie jedlá, ktoré ste uvarili. Nedávajte sem práve uvarené ani teplé pokrmy. Nechajte ich najprv vychladnúť. Opäť si dajte pozor aj na to, aby neboli príliš blízko pri sebe, čím zabránite rýchlejšiemu kazeniu. Napriek tomu sa však jedná o jedlo, ktoré by ste mali čo najskôr zjesť.

Priehradky vo dverách

Nezabúdajte ani na police a priehradky vo dverách. Aj tie majú svoje logické usporiadanie. Dole dávajte hlavne fľašky s nápojmi, ako je mlieko, džús, minerálka či pivo a víno. O poschodie vyššie vkladajte otvorené konzervy, džemy, nátierky, dresingy a podobne. Do najvyššieho poschodia patria vajíčka, maslo a iné drobné potraviny. Pozor na uskladnenie vajec. Nenechávajte ich v pôvodnom papierovom obale, v ktorom ich kúpite. Preložte ich do špeciálneho obalu na vajcia, čím predídete prenosu baktérií.

Čo patrí do chladničky

Uvarená polievka (zbytky jedál) – patria do najvyššej police, kde je najnižšia vlhkosť. Mali by sa čo najskôr spotrebovať.

Salámy a iné údeniny – ide o rýchlo sa kaziace potraviny, ktoré rozhodne do chladničky patria. Umiestnite ich do stredu chladničky, tam je ideálna teplota na ich skladovanie.

Syry a mliečne produkty – do chladničky patria tak ako údeniny. Vkladajte ich do stredných políc chladničky. Do dvierok sa nehodia, zbytočne by boli vystavované teplu.

Vajcia –najlepšie im bude na horných miestach a tam, kde im nehrozí rozbitie.

Čo nepatrí do chladničky

Nasledujúce potraviny nemusíte dávať do chladničky. Nechávajte ich skôr v špajze alebo v pivnici. V chladnejších mesiacoch môžete využiť aj balkón.

Zemiaky – hodia sa skôr do špajze či pivnice. V chladničke by postupne sladli, pretože škrob, ktorý obsahujú, by sa menil na cukor.

Cibuľa a cesnak – taktiež patria skôr do pivnice či špajze, v chladničke by začali plesnivieť. Do chladničky vložte len načatú cibuľu, ktorú však čo najskôr spracujte.

Citrusy – je vhodné skladovať ich skôr pri izbovej teplote. V chladničke začnú mäknúť a plesnivieť.

Pečivo – pečivo aj chlieb nechajte na linke alebo stole, zabalené v obale. V chladničke by zbytočne stvrdlo. Výnimku tvorí obložený chlebík, napríklad so šunkou.

Horčica a kečup — vydržia aj pri izbovej teplote. Obsahujú veľa octu, ktorý je konzervantom. Po ich otvorení sa riaďte pokynmi na obale.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré do chladničky dávať nemusíte patrí melón, dyňa, mango, ananás, banán ale aj rajčina, paprika, uhorka a zázvor.

Zmrazovanie a rozmrazovanie potravín

Súčasťou chladničky býva často aj mraznička. Stretnúť sa však môžete aj so samostatným spotrebičom. Nech už máte doma ktorúkoľvek variantu, mali by ste poznať základné zásady mrazenia.

Rozmrazovanie by malo byť pomalým procesom. To znamená, že ak už viete čo budete na druhý deň variť, vyberte si to večer a nechajte voľne sa rozmraziť cez noc. Nie je príliš vhodné rozmrazovať potraviny v mikrovlnnej rúre, či horúcou vodou. Taktiež nezabúdajte, že keď raz niečo rozmrazíte, mali by ste to spracovať a zjesť. Nie je dobré potraviny opätovne zamrazovať.

Keď zamrazujete, najprv potravinu poriadne zabaľte do vhodného obalu. Zbavte ju prebytočného vzduchu. Na obal si napíšte, o akú potravinu sa jedná a kedy ste ju tam uložili. Uľahčí vám to výber už zmrazenej potraviny pred varením. Zároveň získate prehľad o tom, čo a ako dlho v mrazničke skladujete.

Tipy na záver

Chladnička je spotrebič, ktorý je neodmysliteľným pomocníkom v každej kuchyni a domácnosti. Pomáha nám predlžovať trvanlivosť nakúpených potravín a prináša množstvo iných výhod. Na záver sme pre vás spísali stručné zhrnutie na čo si dávať pri používaní chladničky pozor.

  • Pri ukladaní dbajte na logické usporiadanie potravín podľa jednotlivých poschodí. Do dolných poschodí umiestnite rýchlo schnúce potraviny (ovocie a zeleninu). Na najvyššiu policu s najnižšou vlhkosťou umiestnite už hotové jedlá.
  • Pozor na surové mäso a ryby. Skladujte ich dôkladne zabalené, aby neprišli do styku s ostatnými potravinami. To isté platí aj pri údeninách a mliečnych výrobkoch. Pokiaľ sa dá, skladujte ich oddelene, najlepšie na rôznych policiach.
  • Pokiaľ vidíte, že sa na jedle tvorí pleseň, rozhodne ju neodkrajujte a nespracovávajte zvyšok potraviny. Radšej celú potravinu vyhoďte, chladničku umyte a vytrite dosucha. Pleseň môže byť totiž rozšírená v celej potravine, aj keď ju nevidíte voľným okom.
  • Naučte sa dodržiavať spomenuté zásady a správne uchovávajte všetky potraviny. Zvýšite ich trvanlivosť a predídete vzniku rôznych nepríjemných chorôb.
  • Pri výbere správnej chladničky vám môže pomôcť článok ako si vybrať najlepšiu chladničku.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest