Ako vybrať najlepšie hrnce

Kvalitné hrnce na varenie patria k základnému vybaveniu domácnosti. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že oveľa dôležitejšie ako hrniec je jedlo, ktoré sa v ňom varí, nemusí to byť vždy tak. Pri varení iste oceníte hrniec, v ktorom sa jedlo nepripáli a zároveň dobre vedie teplo. Tiež zdravé jedlá s minimálnym množstvom tuku nie je možné uvariť v akomkoľvek hrnci. Moderné gazdinky bude okrem toho zaujímať aj možnosť použitia na indukčnej doske a umývania v umývačke riadu.

Aby ste si vybrali hrnce, ktoré vyhovujú všetkým vašim potrebám, pozrime sa na jednotlivé vlastnosti, ktoré by ste mali zvažovať pri výbere.

vyberomat sk pot
vyberomat sk pot

Typy hrncov

Na úvod vám priblížime všetky typy hrncov, ktoré na trhu nájdete. Sú to:

Klasické hrnce

Klasické hrnce sú hrnce, ktoré používali už naši prastarí rodičia. Sú určené na varenie na sporáku. Aj keď sa dnes, samozrejme, pri ich výrobe používajú modernejšie materiály, podstata prípravy jedál je rovnaká.

Tlakové hrnce

Tlakové hrnce sú určené na rýchlejšiu prípravu inak časovo náročnejších jedál. Kvôli vysokému tlaku, ktoré pri varení v hrnci vzniká, sú jednotlivé modely vybavené bezpečnostnými ventilmi, ktoré umožnia ich otvorenie až po poklese tlaku vo vnútri nádoby.

Elektrické hrnce

Elektrické hrnce nepotrebujú na varenie sporák. Fungujú ako samostatné kuchynské spotrebiče. Pri varení ich stačí zapojiť do elektrickej siete. Poznáme niekoľko typov elektrických hrncov:

Ryžovary

Ako už názov napovedá, ryžovar je určený na jednoduchšiu prípravu ryže. V ryžovare sa ryža varí v pare. Navyše sa nelepí na steny hrnca. Pri jeho používaní iste oceníte aj to, že sa po dovarení sám vypne.

Parné hrnce

Parné hrnce ocení každý, kto má rád zdravé pokrmy s vysokým obsahom vitamínov a minerálov. Vďaka príprave v pare sa okrem výživných látok zachová aj prirodzená chuť potravín. Výhodou parných hrncov je tiež to, že v nich môžete variť niekoľko jedál na raz. Ešte viac o tomto type hrncov sa dočítate v článku Ako vybrať parný hrniec.

Elektrické panvice

Na prípravu pokrmov kdekoľvek, či už doma alebo na výlete na chate oceníte výhody elektrickej panvice. Elektrické panvice sa vyrábajú s nepriľnavým dnom. Potraviny v nich môžete piecť, zapekať, dusiť, vyprážať aj variť.

Remosky

Remosky využijete na smaženie, grilovanie, dusenie a zapekanie. Podobne ako pri elektrických panviciach aj ich výhodou je skladnosť a jednoduché prenášanie.

Elektrické tlakové hrnce

Elektrické tlakové hrnce pracujú na rovnakom princípe ako tlakové hrnce. Jedlo je v nich uvarené naozaj rýchlo. A to aj tvrdšie typy mäsa alebo strukoviny. Elektrické tlakové hrnce vám uľahčia varenie množstvom predvolených programov. Ich výhodou je tiež jednoduché umývanie.

vyberomat sk pot
vyberomat sk pot

Zaváracie hrnce

Elektrické zaváracie hrnce využijete nie len na zaváranie. Môžete v nich tiež pripravovať iné jedlá a nápoje. Vďaka praktickým funkciám vám uľahčia aj samotný proces zavárania. Bližšie informácie o zaváracích hrncoch nájdete v článku Ako vybrať zavárací hrniec.

Fritovacie hrnce

Fritovacie hrnce využijete, ak máte radi smažené jedlá. Pokrmy sa v nich osmažia rovnomernejšie ako na panvici. Znižujú tiež riziko pripálenia. Výrobcovia fritovacích hrncov mysleli aj na tých, ktorých od pochutenia si na vysmážanom jedle odrádza vysoký obsah tuku. Pre nich sú určené teplovzdušné fritovacie hrnce. Viac informácií o fritovacích hrncoch máme pre vás v článku Ako vybrať fritovací hrniec.

Pomalé hrnce

Pomalý hrniec potraviny pomaly zahrieva až tesne pod bod varu. Po zvyšný čas udržuje stálu teplotu do 95°C. Varenie je naozaj pomalé, tak ako to napovedá aj názov hrnca. Podľa druhu množstva potravín sa jedlo pripravuje od 3 do 10 hodín. Ak sa vám to zdá byť pridlho, možno vás presvedčia výhody pomalého varenia. Viac informácií o pomalých hrncoch máme pre vás v článku Ako vybrať pomalý hrniec.

Hrnce podľa typu sporáka

V ďalšej časti článku sa budeme venovať výberu klasických hrncov. Ak kupujete klasické hrnce, prvým krokom je výber hrnca podľa typu sporáka. Ak máte plynový alebo elektrický sporák, môžete si vybrať hrniec z akéhokoľvek materiálu.

Pozornejší by ste však mali byť, ak kupujete hrnce na indukčný ohrev. V takomto prípade budete potrebovať hrnce s feromagnetickým dnom. Tento materiál býva označený u niektorých výrobcov aj slovne, väčšina ale používa na označenie symbol cievky s niekoľkými vlnovkami za sebou. Feromagnetické dno hrnca spoznáte jednoduchým testom pomocou magnetu — magnet sa po priložení na dno hrnca udrží.

Pri výbere hrncov vopred myslite na to, či ich budete používať len na sporáku alebo tiež v rúre. V takom prípade voľte materiály, ktoré odolajú vysokým teplotám alebo si vyberte hrnce s odnímateľnými rúčkami.

vyberomat sk pot
vyberomat sk pot

Hrnce podľa parametrov

Pri kúpe hrncov by vás malo zaujímať niekoľko základných parametrov.

Objem hrnca

Objem hrnca je dôležitý z hľadiska množstva pokrmov, ktoré v ňom chcete pripravovať. Keďže sa aj vo viacčlennej rodine nie vždy varí pre všetkých, najvýhodnejšie je zaobstarať si sadu hrncov. Tak budete mať vždy poruke hrnce viacerých veľkostí. V prípade potreby si potom dokúpite jeden alebo dva menšie či väčšie hrnce.

Ak potrebujete odhadnúť veľkosť hrnca, tak napríklad na varenie polievky by ste na jednu osobu mali počítať s objemom 0,5 l. Pri varení cestovín je potrebné na 100 g použiť 1 l vody. Pri dusených pokrmoch môžete počítať s menším objemom na osobu.

Materiál hrncov

Jednotlivé materiály, ktoré sa pri výrobe hrncov používajú, sa od seba líšia svojimi vlastnosťami.

Smaltované hrnce

Smaltované hrnce využijete na všetkých typoch varných dosiek. Sú tiež vhodné do umývačky riadu. Mnohých k ich kúpe láka tiež množstvo rôznych dizajnov, z ktorých sa dá vyberať, a priaznivá cena. Nevýhodou je menšia odolnosť voči mechanickému poškodeniu a príliš prudkej zmene teploty.

Nerezové hrnce

Nerezový riad tiež patrí medzi cenovo menej náročné voľby. Výhodou nerezu je aj to, že neabsorbuje pachy. Môžete ho používať na všetky typy varných dosiek aj v umývačke riadu.  Nevýhodou môže byť o niečo nižšia vodivosť tepla u menej kvalitných modelov.

Liatinové hrnce

Liatina výborne vedie teplo. Okrem sporáku ju môžete používať aj v rúre. Výhodou je tiež to, že liatina patrí k nepriľnavým materiálom. Liatinový riad má dlhú životnosť a môžete ho umývať aj v umývačke. Nevýhodami môžu byť vyššia cena a hmotnosť.

Titánové hrnce

Ak hľadáte hrnce, ktoré vám vydržia po celý život bez poškodenia, kúpte titánové hrnce. Aj keď sú najdrahšími na trhu, ich cenu vyváži kvalita a zdravá príprava pokrmov. V titánovom hrnci môžete pokojne variť celkom bez tuku alebo ho len jemne potriete olejom. Výhodou je tiež jednoduché čistenie a vhodnosť pre všetky typy varných dosiek.

Keramické hrnce

Keramický povrch sa používa na vnútornú stranu hrncov. V keramickom hrnci sa vám jedlo len tak nepripáli. Môžete v ňom variť celkom bez alebo na minimálnom množstve tuku. Keramický hrniec je vhodný aj na varenie ryže. Ryža sa v ňom neprilepí o dno a steny hrnca. Vďaka nepriľnavému povrchu sa tiež keramické hrnce ľahko čistia. Nevýhodou je náchylnosť na poškodenie kovovými predmetmi. Na tento povrch sa preto odporúča používať teflónové alebo drevené nástroje.

Teflónové hrnce

Aj teflón je materiál, ktorý sa používa na vnútornú stranu hrncov. Patrí k nepriľnavým povrchom. Výhodou je tiež jeho jednoduché čistenie a možnosť umývania v umývačke. Teflónový riad je zväčša vhodný len na plynové a elektrické sporáky. Nevýhodou je riziko poškodenia teflónu kovovými nástrojmi. Pri varení je preto potrebné používať vhodné nástroje.

Tipy na záver

Aj taký bežný riad, akým je hrniec, potrebuje pri výbere vašu pozornosť. Aby sa vám v ňom dobre varilo a nemuseli ste po čase dokupovať nový, zamyslite sa nad jeho parametrami. Samozrejme, že budete potrebovať zvoliť vhodný objem hrnca. Záleží tiež na type varnej dosky, ktorú používate a spôsobu, akým pripravujete jedlo. Nie každý materiál hrnca je totiž vhodný na varenie bez použitia tuku. Nie každý materiál môžete navyše používať aj v rúre.

Pri výbere je dôležitá tiež vnútorná strana hrnca. Bude od nej závisieť spôsob prípravy jedla a tiež to, aké nástroje budete môcť používať pri varení. Ak si chcete navyše užívať varenie bez nutnosti vášho dohľadu, môžete si okrem klasických hrncov vybrať elektrické hrnce.

Vložiť komentár