16 tipov na vynikajúce šaláty

Každodenné varenie si vyžaduje určitú dávku kreativity. Nikomu sa nechce jesť stále to isté jedlo dookola a rád si stravu niečím novým spestrí. Ak vás už nič nenapadá no potrebujete rýchlo nakŕmiť hladné krky, prečítajte si náš článok, kde vám prinášame až 16 receptov na vynikajúce šaláty, ktoré budú chutiť aj vašim detičkám.

Šaláty sú multifunkčným jedlom, ktoré môžete využiť ako rýchlu večeru, ako prílohu k hlavnému jedlu či ako občerstvenie na oslavu. Ich príprava je naozaj rýchla, nenáročná na potraviny a ani s prípravou sa veľmi nenarobíte. So správnymi surovinami vám zdravé šaláty dokážu pomôcť aj so zhadzovaním nechcených kilogramov. Letné šaláty zase skvele zasýtia, ale nezaťažia žalúdok Možností je naozaj mnoho. My vám ponúkame obľúbené klasické, ale aj netradičné recepty na chutné a rýchle šaláty.

vyberomat sk salaty
vyberomat sk salaty

Šaláty ako príloha

Začneme zľahka. Najrýchlejším a najľahším na prípravu je zeleninový šalát. Môžete ho podávať ako prílohu alebo predjedlo. Skvele sa hodí na letné grilovačky, ku kuracine alebo k pečenému mäsku. Ak chcete zhodiť nejaké to kilo a snažíte sa žiť zdravo, bude sa vám hodiť aj ako zdravá desiata na rýchle zahnanie hladu.

1. Klasický miešaný zeleninový šalát

Ingrediencie

  • 3 ks paradajok
  • 1 ks žltej papriky
  • 1 ks zelenej papriky
  • 200 g bielej kapusty
  • 1 ks uhorky šalátovej
  • 200 g slaného syru (nemusí byť)
  • 1 ks cibule
  • 5 ks uvarených vajec natvrdo
  • pažítka

Postup na prípravu zeleninového šalátu

  1. Najskôr umyjeme všetku zeleninu.
  2. Očistíme uhorku. Kapustu a papriky nakrájame na rezance. Paradajky nakrájame na osminy, cibuľu očistíme a nakrájame na drobno.
  3. V miske zmiešame všetku zeleninu.
  4. Následne pridáme nakrájaný syr a nakrájané vajcia na tvrdo.
  5. Na záver už len posypeme posekanou pažítkou a zľahka premiešame.
  6. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Prípadne môžeme zaliať zálievkou.

Zálievka na zeleninový šalát

Ingrediencie

  • 1 PL francúzskej horčice
  • 3 PL octu
  • 3 PL olivového oleju
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • cukor

Postup na prípravu zálievky

  1. Do druhej misky pridáme ocot, olej, horčicu, cukor a korenie.
  2. Všetko spolu vymiešame.

2. Uhorkový šalát

Veľmi obľúbeným a často používaným šalátom, ako príloha k jedlu je uhorkový šalát. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, no najviac sa využíva s octovou zálievkou, smotanou alebo zdravšia verzia s jogurtom.

Ingrediencie

  • 2 ks šalátovej uhorky
  • 1 ks červenej cibule
  • 2 stonky kôpru

Postup na prípravu uhorkového šalátu s jogurtom

  1. Uhorky umyjeme a nakrájame na kolieska.
  2. Kolieska prekrojíme na polovičku.
  3. Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky.
  4. Kôpor nakrájame a všetko spolu zamiešame.

Jogurtová zálievka

Ingrediencie

  • 1 ks bieleho jogurtu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup na prípravu jogurtovej zálievky

  1. Všetky ingrediencie spolu v druhej miske zamiešame.
  2. Následne pridáme k šalátu a zľahka premiešame.

3. Mrkvový šalát na kórejský spôsob

Chutnou prílohou k hlavnému jedlu môže byť aj originálny mrkvový šalát na kórejský spôsob. Recept a postup prípravy nájdete vo videu nižšie.

Mrkvový šalát na kórejský spôsob a Cviklový šalát trochu inak Silvester

Šaláty ako predjedlo

Bez predjedla sa nezaobíde žiadna oslava. Aj v tomto prípade môžete využiť šaláty, ktoré skvele pripravia žalúdky na hlavný chod. Šalát, ako predjedlo nemusí byť nuda. Pokiaľ použijete zaujímavé kombinácie surovín, môžete jednoducho vykúzliť originálne jedlo, ktorým vaši hostia určite nepohrdnú.

4. Zeleninový šalát s čakankou a plnenými olivami

Ingrediencie

  • ½ ks ľadového šalátu
  • 1 ks čakanky
  • 1 pohár plnených olív
  • ½ citrónu
  • 1 ks camembertu
  • med
  • višňový džem

Postup na prípravu zeleninového šalátu s čakankou

  1. Šalát a čakanku nakrájame na menšie kúsky.
  2. Pridáme do misky spolu s medom a citrónovou šťavou.
  3. Naservírujeme na taniere a pokvapkáme džemom.
  4. Na okraj pridáme plnené olivy a na stred uložíme grilovaný camembert.

5. Brokolicový šalát s kyslou smotanou

Ingrediencie

  • 2 ks uhoriek
  • 250 g cherry paradajok
  • 400 g brokolice
  • 3 ks jarnej cibuľky
  • 1 ks kyslej smotany/ bieleho jogurtu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup na prípravu brokolicového šalátu s kyslou smotanou

  1. Paradajky, uhorku a cibuľku nakrájame na menšie kúsky. Brokolicu natrháme na menšie ružičky.
  2. Brokolicu uvaríme vo vode do mäkka.
  3. V miske zamiešame kyslú smotanu so soľou a korením.
  4. Do misky so smotanou pridáme nakrájanú zeleninu a uvarenú brokolicu.
  5. Všetky ingrediencie spolu jemne premiešame a necháme aspoň hodinu v chladničke odležať.

6. Ľahký cuketový šalát so syrom a cesnakom

Ingrediencie

  • 600 g cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 4 lyžičky bieleho jogurtu
  • strúhaný syr
  • soľ
  • korenie

Postup na prípravu cuketového šalátu

  1. Cuketu očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kocky.
  2. Kocky opražíme na panvici, pridáme trochu vody a necháme chvíľku povariť.
  3. Panvicu s cuketou odstavíme a prehodíme do ľadovej vody.
  4. Cuketu scedíme a necháme odkvapkať.
  5. Do misky pridáme cuketu, prelisovaný cesnak, nakrájanú cibuľku, nastrúhaný syr, grécky jogurt, soľ a korenie.
  6. Všetko spolu premiešame a môžeme podávať.

7. Vajíčkový šalát

Ako predjedlo môžeme len odporúčať klasický vajíčkový šalát, ktorý sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Jeden z nich nájdete vo videu nižšie.

VAJÍČKOVÝ ŠALÁT AKO HO POZNALA TVOJA BABKA Z MLIEČNEHO BUFETU. POCTA KLASIKE.


8. Zelerový šalát

Ďalším chutným tipom na šalát, ako predjedlo je spojenie zeleru a ananásu. Recept a postup prípravy nájdete vo videu nižšie.

Výborný zelerový šalát 🥗 - @VarapecsMartinkou

Šaláty ako hlavné jedlo

Šaláty sú často krát podceňovaným jedlom a ľudia ich neberú ako plnohodnotný obed. Čo je škoda, pretože taký cestovinový šalát s kuracím mäskom alebo majonézové šaláty dokážu zasýtiť aj náročnejšie žalúdky.

9. Rýchly cestovinový šalát

Ingrediencie

  • 200 ml majonézy
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 PL octu
  • 1PL horčice
  • 1 PL kryštálového cukr
  • 1 PL soli
  • ¼ PL čierneho mletého korenia
  • 500 g kolienok
  • stopkový zeler
  • 1 ks menšej červenej papriky
  • 1 ks menšej žltej papriky
  • 2 ks jarnej cibuľky

Postup na prípravu rýchleho cestovinového šalátu

  1. Uvaríme kolienka v osolenej vode do mäkka.
  2. Majonézu, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ a korenie spolu v miske vymiešame.
  3. Pridáme cestoviny a zamiešame.
  4. Podľa chuti môžeme pridať nakrájaný zeler, papriky a jarnú cibuľku.
  5. Pridáme k cestovinám a znovu všetko spolu premiešame.

10. Šalát s fazuľou

Ingrediencie

  • 1 plechovka červenej fazule
  • 200 g vareného hovädzieho mäsa
  • 1 ks cibule
  • 1 ks papriky
  • ½ feferónky (nemusí byť)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g vlašských orechov
  • koriander (nemusí byť)
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • 1 PL olivového oleja
  • 4 PL octu

Postup na prípravu šalátu s fazuľou

  1. Pred prípravou si uvaríme mäsko do mäkka.
  2. Nakrájame ho na drobné kúsky.
  3. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky a papriku na prúžky.
  4. Feferónky nakrájame na drobno a odstránime semienka.
  5. Do misky pridáme cibuľu, papriku, feferónky a prelisovaný cesnak.
  6. Šalát premiešame, pridáme mäsko, ochutíme koreninami a soľou.
  7. Na koniec pridáme olivový olej a ocot.
  8. Znovu poriadne zamiešame a môžeme podávať.

11. Ryžový šalát so šošovicou

Ingrediencie

  • ½ hrnčeka jasmínovej ryže
  • ½ hrnčeka šošovice
  • ½ balenia tofu
  • 3 ks paradajok
  • kúsok póru
  • ½ KL mletej sladkej papriky
  • ½ KL majoránu
  • 3 PL olivového oleja
  • 1PL citrónovej šťavy
  • chilli vločky (nemusí byť)
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup na prípravu ryžového šalátu so šošovicou

  1. Ryžu a šošovicu prepláchneme a uvaríme.
  2. Tofu nakrájame na menšie kocky a na olejovom oleji opečieme do zlatista.
  3. Pridáme korenie a soľ.
  4. Scedenú ryžu a šošovicu zamiešame spolu s tofu, nakrájanými paradajkami a pórom.
  5. V miske zmiešame 3 PL olivového oleja a citrónovej šťavy. Dochutíme koreninami a soľou. (môžete pridať chilli vločky)
  6. Pridáme k ryži a šošovici a všetko spolu premiešame.
  7. Podávame vychladené.

12. Parížsky šalát

Nemusíte už viac kupovať parížske šaláty v obchode. Dokážete si ho jednoducho vytvoriť doma pričom si ich môžete dochutiť podľa vlastných predstáv. Rýchly a chutný recept nájdete vo videu nižšie.

Parížsky šalát | Viktor Nagy | recepty


13. Majonézový šalát

Majonézový šalát sa asi každému spája s Vianocami. Avšak, prečo si ho nedopriať aj v bežný deň počas roka? Recept na skvelý majonézový šalát nájdete vo videu nižšie.

Vianočný majonézový šalát

Tip na záver: šaláty na chudnutie

Na záver vám prinášame najobľúbenejšie zdravé fit šaláty, ktoré vám pomôžu v snahe znížiť hmotnosť. Určite ich ocenia aj milovníci zdravého životného štýlu a aktívny ľudia, ktorým záleží na zložení a výživových hodnotách ich jedla.

14. Šalát s červenou repou

Ingrediencie

  • ¼ hlávky kapusty
  • 550 g červenej repy
  • 400 g mrkvy
  • 1 ks jablka
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice chrenu
  • soľ
  • korenie

Postup na prípravu šalátu s červenou repou

  1. Kapustu, mrkvu, jablko a červenú repu nastrúhame na tenké pásiky.
  2. Pridáme citrónovú šťavu, chren, soľ a korenie.
  3. Všetko spolu poriadne premiešame.
  4. Šalát odložíme do chladničky a počkáme kým kapusta a repa pustia šťavu.
  5. Môžeme podávať.

15. Ľahký kurací šalát so zálievkou

Ingrediencie

  • 200 g fazuľa v konzerve
  • 1 ks uhorky
  • 70 g tvrdého syru
  • 1 ks plechovky kukurice
  • 1 PL olivového oleja
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 PL dijonskej horčice
  • citrónová šťava
  • 200 g kuracích pŕs
  • 1 krajec chleba
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Postup na prípravu ľahkého kuracieho šalátu

  1. Kuracie prsia umyjeme, nakrájame na kocky a osmažíme na panvici.
  2. Vo väčšej miske zamiešame umytú fazuľu, kukuricu, nakrájanú uhorku, a nakrájaný syr.
  3. Do misky pridáme studené mäso a premiešame.
  4. Kyslú smotanu zamiešame spolu s dijonskou horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  5. Všetko spolu zmiešame.
  6. Nakrájame krajec chleba na kocky.
  7. Osmažíme kocky na suchej panvici do zlatista.
  8. Kocky poukladáme na vrch šalátu a môžeme podávať.

16. Fit zemiakový šalát

Recept - Zemiakový fit šalát s domácou majonézou

Ak vás článok zaujal, prečítajte si 10 receptov na najlepšie cheesecaky.

Vložiť komentár

Pin It on Pinterest